Vicepremierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor Pu­blice, Ionuţ Mişa, au avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Cu acest prilej, vicepremierul Ciolacu a comunicat BERD măsurile concrete pe care Guvernul intenţionează să le ia în special pentru transparentizarea sistemului de licitaţii, dar şi în privinţa unei eventuale modificări a legislaţiei, astfel încât instituţiile finanţatoare internaţionale să poată participa la licitaţiile pentru atribuirea de proiecte, cu preponderenţă  în domeniul infrastructurii, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al guvernului.

   ,,România are proiecte blocate de peste trei-cinci ani şi a devenit o tradiţie a unor companii de a crea aceste blocaje.  Avem nevoie de suport tehnic din partea BERD şi a Băncii Mondiale. Marea  problemă până acum a fost sistemul de licitaţie şi legislaţia din această zonă, pe care încercăm să o facem mai fluidă“, a afirmat Marcel Ciolacu.  În ceea ce priveşte proiectul legii Parteneriatului Public-Privat, care se află în prezent la Ministerul Finanţelor, vicepremierul a precizat că, la sfârşitul săptămânii viitoare, va fi definitivată forma finală şi va fi transmisă spre consultare partenerilor internaţionali.

   La rândul său, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a solicitat reprezentanţilor BERD o reevaluare a dobânzilor şi a condiţiilor de acordare a creditelor pentru România.

   Reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au exprimat dorinţa de a continua angajamentele existente în România în domeniul pieţei de capital şi în cel al infrastucturii, dar şi de a finanţa proiecte în noi sectoare, cum ar fi cel al irigaţiilor sau al turismului, mai precizează sursa citată.  

DISTRIBUIȚI