Politic

Ciolacu despre înființarea Muzeului Holocaustului: „O idee bună, însă prost aplicată și gestionată”

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a luat atitudine vizavi de scandalul privind intenția de amplasare a unui Muzeu al Holocaustului în curtea Muzeului ,,Antipa”. Ciolacu afirmă că înființarea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului este ,,o idee bună, însă prost aplicată și gestionată”, arătând că ar trebui să existe ,,o dezbatere consistentă” pe acest subiect, iar ministrul Culturii, Daniel Breaz, să promoveze un proiect de lege în Parlament.

,,Generații întregi de oameni de stat au contribuit pentru ca România să fie astăzi un model regional în ceea ce privește protecția minorităților. Suntem prima țară din sud-estul Europei care a adoptat o legislație clară împotriva discriminării și care am recunoscut rolul major pe care minoritățile în general, și comunitatea evreiască în special, l-au jucat în modernizarea statului român. Tocmai de aceea, înființarea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului este binevenită pentru a aduce un omagiu permanent și sincer tuturor celor care au suferit în acea perioadă întunecată și tristă a istoriei. Este o idee ­ge­neroasă, care corespunde necesarului de recunoaștere istorică a greșelilor din trecut. Este o idee bună, însă prost aplicată și gestionată. Și care tinde să nască pe nedrept sentimente contradictorii în societate la adresa comunității evreiești. Nu înțeleg de ce ministrul Culturii, Daniel Breaz, preferă să întrețină această polemică păguboasă pentru statul român și face tot felul de afirmații nepotrivite cu privire la acest subiect”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El susține că, pe acest subiect, ,,înainte de a ieși public”, ministrul Culturii ar trebui să se consulte cu specialiști în domeniu, cu oamenii de cultură și cu reprezentanții comunității evreiești: ,,Ar avea <surpriza> să afle că nimeni nu este de acord cu măreața idee de a face un soi de struțocămilă a muzeelor bucureștene care să cuprindă patru muzee fără nicio legătură unul cu altul, printre care și acesta nou, al Holocaustului. Cu atât mai puțin să îl pună în curte la <Antipa>. Iar dacă și-ar întreba și colegii parlamentari, sunt convins că l-ar sfătui să promoveze un proiect de lege prin Parlament și să existe o dezbatere consistentă, pentru că așa este normal și firesc în democrație. În fapt, înainte de a fi ministru, domnul Breaz este senator! Și reprezintă oamenii!”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Pe site-ul Ministerului Culturii, ministrul Daniel Breaz preciza: ,,Va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Național al Satului <Dimitrie Gusti>, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală <Grigore Antipa> și viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locația existentă între Muzeul Național de Istorie Naturală <Grigore Antipa> și Muzeul Național al Țăranului Român”.

De altfel, zeci de perso­nalități din lumea academică s-au implicat în scandalul ge­nerat de posibilitatea ca o parte din curtea Muzeului ,,Grigore Antipa” să fie cedată pentru construirea Muzeului Holocaustului și i-au transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care spun că orice discuție privind înstrăinarea unei părți din terenul de la ,,Antipa” este ,,complet nea­venită în contextul nevoii imperioase de extindere și dezvoltare a muzeului”. Revoltate de planul de înstrăinare a unei însemnate suprafețe de teren a muzeului ,,Antipa”, peste 50 de personalități din lumea academică au aderat la demersul inițiat de cercetătorul Cris­tian Lascu, în contextul discuțiilor privind o posibilă înstrăinare a unei suprafețe de 5.300 de metri pătrați din parcul Muzeului Antipa pentru construirea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România. Semnatarii își declară susținerea față de înființarea acestei noi instituții de cultură, dar spun că Guvernul trebuie să găsească o soluție care să nu afecteze Muzeul Antipa, monument istoric de importanță națională.

În 21 iunie, Muzeul ,,Grigore Antipa” a primit de la Ministerul Culturii solicitarea de a răspunde unei adrese venite de la Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătrați din parcul instituției pentru realizarea unei alte construcții. Anterior primirii acestei adrese, managerul instituției, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul ,,Antipa” îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicita­t-o, despre care nu fusese informat și pe care nu o dorește. Conducerea muzeului a înaintat, tot pe 27 iunie, un răspuns către Ministerul Culturii, prin care își manifestă opoziția față de ideea înstrăinării a 45% din suprafața liberă de construcții a instituției.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker