Politic

Ciolacu, atac la Barna pentru ideea anticipatelor: ,,Nu poți să vrei să fii președinte, dar tu să încalci Constituția de la bun început”

Președintele Camerei ­De­putaților, Marcel Ciolacu, lider al organizației județene a Partidului Social Democrat, critică intenția declarată a prezidențiabilului USR-PLUS Dan Barna, președinte al Uniunii Salvați România, de a dizolva Parlamentul în cazul în care va ajunge șef al statului, spunând că astfel Legislativul devine ,,un fel de bătaie de joc la cheremul președintelui”. Ciolacu transmite, printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, intitulată ,,Aventurile lui HaBARNAm – capitolul <fericiți în România>”, că un astfel de demers încalcă Constituția.

,,De asemenea, am mai aflat că Parlamentul ales de milioane de cetățeni trebuie să devină un fel de bătaie de joc la cheremul președintelui care îi poate ­tri­mite propuneri formale de premieri și apoi să-l dizolve fără nicio clipire. Și că asta va fi prima sa decizie în calitate de președinte. Sună din ce în ce mai bine, nu?! Trecând peste aceste «barnisme» și revenind la lucruri serioase, nu poți să vrei să fii președinte dar tu să încalci Constituția de la bun început. Și să tratezi Parlamentul ca un ­su­bordonat docil”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților critică și afirmația lui Dan Barna privind lipsa unei verificări ,,de mare profunzime” a propunerilor de comisari europeni, notând că liderul USR nu a făcut aceeași apreciere când Parlamentul European a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

,,Recunosc, îmi place Dan Barna! Nu ai cum să nu apreciezi talentul său de a fi insistent în a face cel puțin o gafă în fiecare apariție publică. Atletul schimbării și corectitudinii în politică ne-a transmis ieri (luni, n.r.), de pildă, că nu trebuie «să ne imaginăm că stă cineva la ni­vel european să facă verificări de mare profunzime la propunerile statelor membre». Asta cu privire la nominalizarea pentru funcția extrem de importantă de comisar european din partea României. Sper să facă domnul Barna repede ceva și să salveze situația așa cum vrea să salveze România pentru că nu se mai poate cu atâta superficialitate nici la europenii ăștia… ea era bună doar când trebuiau să o susțină pe Kovesi sau să cri­tice PSD…”, a mai scris Ciolacu.

,,Pare că Barna nu a trecut de etapa «Jos PSD». Iar agresivitatea, autosuficiența și disprețul pentru cei care au altă opinie nu pot înlocui deloc lipsa cronică de substanță și program politic al șefului USR. Înainte de a fi președintele tuturor românilor, domnul Barna trebuie să ne convingă de faptul că este măcar președintele legitim al USR. Deocamdată, nu a obținut decât puțin peste o treime dintre voturile membrilor USR și trebuie să vină urgent cu niște explicații plauzibile la acuzațiile interne de fraudă electorală….”, a mai notat liderul social-democrat buzoian.

Liderul USR Dan Barna a declarat, luni, că vrea ca, dacă va fi ales președinte al României, primul act pe care să îl demareze să fie dizolvarea Parlamentului: „Pentru asta este pactul pentru anticipate pe care l-am propus. Trebuie să ieșim din această criză. Eu mi-aș dori ca primul meu act de președinte să fie dizolvarea Parlamentului. Asta este cea mai rapidă ­moda­litate. Lucrurile sunt simple. (….) În 30 de ani nu a fost nicicând o oportunitate mai mare de anticipate ca în acest context. Noi am propus azi un pact în care spunem să picăm Guvernul. Semnăm, facem moțiune. În momentul în care a picat Guvernul calea spre anticipate e deschisă. Președintele poate face două nominalizări formale în 60 de zile, le respingem, apoi următorul preșe­dinte poate să dizolve Parlamentul”, a declarat Dan Barna, la Realitatea TV.

Barna a mai declarat, refe­ritor la faptul că Executivul de la Bruxelles a acceptat propunerea României pentru comisar european în persoana Rovanei Plumb: ,,Nu vă imaginați că stă cineva la Bruxelles să facă verificări de mare profunzime la propunerile statelor membre”.

Fericiți în România
Astăzi, celor mai mulți dintre români așa ceva li se pare absurd. Și, într-un fel, au dreptate. Cum să poți fi cu adevărat fericit în România de astăzi? Unde sunt motivele alea multe de fericire?
Așa e. Dar mai există încă un motiv pentru care așa ceva ni se pare absurd: Fericirea este cel mai mare lucru pe care ți-l poți dori. Ori noi, încet-încet, ne-am obișnuit – sau am fost obișnuiți – să vrem puțin. Să visăm mic. Să cerem minimul necesar. Să avem dorințe și ambiții mici. „Să nu fie mai rău. Să nu ne mai bată. Să ne lase și nouă ceva.” Sau, în cel mai bun caz, „să fie normal.” Dar atunci când vrei puțin, de obicei obții și mai puțin.
Am cerut puțin de la conducătorii noștri. Și ne-au dat statul ăsta, așa cum e el astăzi, defect și disfuncțional. De zeci de ani ne mulțumim să le cerem să nu mai fure. Ce am obținut? „Hai, că n-au furat chiar tot-tot. Ne-au lăsat și nouă de-un mic și-o bere!”
Dacă vrem să redevenim o țară cu un viitor care merită trăit, o țară respectată și prosperă trebuie să reînvățăm să avem ambiții mari. Să ne stabilim obiective maxime. Să visăm frumos și îndrăzneț. Să vrem foarte mult – și de la noi înșine, și de la cei din jurul nostru, și de la conducătorii României.
Știu că putem fi fericiți și în România. Acesta e obiectivul meu. E mare, e enorm. Dar așa și trebuie să fie. Și te voi convinge și pe tine că e posibil. Iar apoi, împreună, vom reîncepe cu toții să sperăm, să visăm și să muncim pe brânci ca să ne găsim fiecare fericirea lui.
Nu-i ușor, ba chiar e greu să fii feliz, happy, felice sau heureux pe alte fuse orare. Dar cei care au ales să plece măcar sperau că e posibil, pentru că aici le murise speranța. Când însă vei avea și aici un stat onest, cu temele făcute, și lideri care să te inspire, îți vei da seama că e mai ușor să fii fericit în România decât glücklich departe de țara ta.
30 de ani am trăit doar vremuri de speranță. Și an după an, zi după zi, speranțele au fost înlocuite de „merge și așa”, „mai bine nu se poate”. Ei, bine, eu vă spun că și în România se poate mai bine.
Fericiți în România.
De fapt, fix asta vrei și tu. Deci cum aș putea să vreau eu mai puțin? Și știi că nu-i absurd. E doar foarte ambițios.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker