Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, în unanimitate, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind implementarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT. Înainte de votul final, Liviu Dragnea a felicitat Guvernul Tudose pentru emiterea ordonanţei de urgenţă, scrie News.ro.

Astfel, Sistemul RO-ALERT va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase. Vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnlogiei informaţiilor. Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

„Ninsorile abundente din ultimele zile sunt o dovadă în plus că am luat decizia corectă când am hotărât toamna trecută la Guvern că e nevoie rapid de un sistem modern de avertizare a po­pulaţiei în caz de pericol, prin care să limităm pagubele şi pierderile de vieţi omeneşti. Mă bucur că astăzi am votat în unanimitate în Camera Deputaţilor proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind implementarea Sistemului RO-ALERT. Toate achiziţiile de echipamente sunt finalizate şi sper ca în foarte scurt timp acest sistem să fie funcţional. Oamenii aflaţi într-o anumită zonă de pericol, indiferent de ameninţări, vor primi în timp real mesaje pe telefonul mobil astfel încât să aibă timp să ia măsuri pentru a se adăposti. Mulţumesc coordonatorilor acestui proiect şi tuturor instituţiilor implicate, pentru că au reuşit să pună pe picioare acest sistem care cu siguranţă va fi un succes”, a scris, pe pagina sa oficială de Facebook, deputatul social-democrat de Buzău Marcel Ciolacu, chestor al camerei inferioare a Parlamentului.

Sistemul RO-ALERT are avantaje precum transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, afişarea instantanee a mesajelor pe ecra­nul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului, repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile, receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming, acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate. Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va fi operat de către structurile operaţionale cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune de un terminal cu aceleaşi funcţionalităţi.

DISTRIBUIȚI
loading...