27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:11 PM

Cultura

„Cineva trebuia să rămână în munţi...”

de Marcela CHIRIȚĂ
Cultura  |
14.11.2017, 00:00
494

   „Nimeni nu-i profet în ţara lui”, ne spune „Biblia”, cu mai multe cuvinte, ce-i drept. Plecând de la acest citat devenit proverb, nici Alex. Oproescu n-a fost, dar asta nu l-a împiedicat să-şi iubească locurile natale şi pe cei care trăiau acolo, încercând să-i scoată în lume cum a putut şi s-a priceput mai bine. A încurajat tinere talente nehoiene, precum Carmen Tania Grigore, ori Viorel Boscornea, a tipărit suplimentul „Penteleu” al Cenaclului „Al. Odobescu”, împreună cu „Buzăul literar”, publicaţia Cenaclului „V.Voiculescu”, al scriitorilor buzoieni, şi multe altele. În anul 2015, pensionar fiind, a iniţiat colecţia „Contribuţii la bibliografia Nehoiului” în cadrul căreia a editat, în regie proprie, volumul „Preot D. Nicolaescu: publicist”.

   În aceeaşi colecţie intenţiona să publice şi acestă antologie a scriitorilor nehoieni, un prim volum dintr-un mai vast proiect ce ar fi trebuit să prezinte personalităţile Nehoiului din toate domeniile. Dar timpul n-a mai avut răbdare... Prevăzător sau poate având unele presimţiri, i-a încredinţat manuscrisele şi misiunea lui Lucian Mănăi­lescu, şi el copil al aceloraşi plaiuri, convins fiind că orice se va întâmpla, cartea va apărea. Şi nu s-a înşelat. Pe lângă culegerea computerizată, Lucian Mănăi­lescu a adăugat propria sa contri­buţie în organizarea ma­terialului şi prezentarea autorilor antologaţi. Nu alfabetic, cum ne-am fi aşteptat, ci în ordinea  invers cronologică a anului naşterii, începând cu învăţătoarea Virginia Rădulescu, născută în anul 1885, continuând cu preotul D. Nico­laescu şi încheind cu  Dan Puric, actor şi scriitor, şi Carmen Tania Grigore, în prezent stabilită în Braşov, după ce aproape un deceniu a locuit în Marea Britanie. În total sunt 16 autori care au abordat genuri şi teme diferite: de la scrierile cu caracter didactic ale învăţătoarei Virginia Rădulescu, la cele istorice ale preotului Nicolaescu, ori cele de critică şi istorie literară semnate de Eugenia Gavriliu, Alex. Oproescu şi Alexandru Duţu. Proza este reprezentată de George Băiculescu, Ştefan Iovan şi Petre Bucinschi, dar poezia şi poeţii ocupă un spaţiu generos, începând cu Nicolae Pascu, Lucian Mănăilescu, Gheorghe Onea şi încheind cu sensibila Carmen Tania Grigore. Dan Puric este prezent cu o frumoasă evocare a Nehoiului copilăriei sale, dar şi cu pagini apărute în revista „Fereastra”. „Gafferul” Constantin Deneş este prezent cu ceea ce dă măsura talentului său, epigrama, dar şi cu schiţe umoristice şi versuri sensibile, printre care şi cele dedicate lui „nea Costică Găgău”, tatăl, devenit aproape legendă, al lui Alexandru Oproescu.

   O notă aparte pentru titlul stabilit de Lucian Mănăilescu „Cineva trebuia să rămână în munţi”, inspirat de un vers al poeziei „Cineva trebuia să rămână” de Nicolae Pascu, cel care a animat viaţa culturală a frumoasei aşezări montane câteva decenii. Nu în ultimul rând, trebuie menţionată declaraţia de dragoste a lui Alex. Oproescu pentru locurile natale, cu oamenii pe care i-a cunoscut şi unii i-au influenţat viaţa şi devenirea, în paginile cu caracter memorialistic, „Nehoiu, prima mea iubire”. Căci din iubire şi cu iubire a pornit această operă de restituire despre care Lucian Mănăilescu l-a anunţat că este gata pentru tipar chiar în ziua când aştepta Ambulanţa să-l transporte la spital. A amânat pentru atunci când se va externa. Nu bănuia, sau  poate da, că va fi sfârşitul.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker