27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:09 AM

Politic

Cine vrea să facă proiectarea dumului de mare viteză Ploieşti-Buzău, finanţat din fonduri europene

de Călin BOSTAN
Politic  |
10.10.2017, 00:00
1636

   Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a elaborat şi a depus spre finanţare aplicaţia pentru proiectul privind elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic destinate construirii drumului de mare viteză care să facă legătura între Ploieşti şi Buzău, conform unui comunicat postat pe site-ul CNAIR. Pentru că există posibilitatea de finanţare europeană a acestui proiect, prin intermediul Programului Opera­ţional Infrastructură Mare, cheltuielile statului cu acest obiectiv de infrastructură rutieră ar fi mult diminuate, iar etapele ar trebui parcurse în aşa fel încât să se încadreze în prevederile contractului de finanţare care ar urma să fie semnat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

   În prezent, se află în etapa de evaluare ofertele depuse de firmele şi asocierile care s-au prezentat la procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru drumul de viteză care ar putea să facă legătura mult mai uşor între Capitală, prin autostrada A3, şi Moldova, prin Buzău.

   Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat, joi după-amiază, că a depus, în calitate de beneficiar, aplicaţia de finanţare pentru proiectul ,,Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru Drum de mare viteză Ploieşti-Buzău“ în vederea obţinerii fondurilor europene alocate prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Parte a reţelei de infrastructură Ten-T Centrală, drumul de mare viteză Ploieşti-Buzău ar urma să traverseze judeţul Prahova şi judeţul Buzău, practic teritorii din regiuni diferite ale ţării, ceea ce a determinat încadrarea proiectului pentru depunerea sa spre finanţare prin POIM.

   Conform CNAIR, valoarea totală a proiectului este de 27.639.095,23 lei (inclusiv TVA) şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% – contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune (23.262. 905,15 lei), 25% – contribuţia naţională (5.815.726,29 lei), iar restul de 4.376.190,08 lei reprezintă valoarea TVA ­afe­rentă cheltuielilor eligibile.

   Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat, în luna noiembrie a anului 2016, procedura de achiziţie pentru desemnarea proiectantului care se va ocupa de elaborarea studiului de ­fe­zabilitate şi a documentaţiei privind proiectul tehnic, strict necesare pentru iniţierea, ulterior, a procedurii de achiziţie a lucrărilor. Nouă asocieri de firme au depus ofertele pentru şoseaua de viteză care va lega Ploieştiul de Buzău, cu plecare din zona comunei prahovene Dumbrava, acolo unde este propusă realizarea unei joncţiuni cu autostrada Bucureşti-Ploieşti, printr-un nod rutier.

   Acciona Ingenieria SA, societate spaniolă cu punct de lucru în Bucureşti, a intrat în cursa pentru obţinerea contractului de realizare a studiului de ­fe­zabi­litate şi a proiectului tehnic alături de opt subcontractori, iar Consitrans SRL Bucureşti, al doilea ofertant, a venit cu doi subcontractori, unul dintre aceştia fiind Institutul de Arheologie ,,Vasile Pârvan”.

   Asocierea Rina Consulting SPA (Italia) – Rina Consulting East Europe – Viaponte Rom SRL, prima firmă fiind şi liderul asocierii, vine cu alţi trei subcontractori, în timp ce Asocierea Egis România SA - Egis International SAS (Franţa) s-a prezentat cu cinci subcontractori, prin­tre aceştia fiind şi Institutul de Arheologie ,,Vasile Pârvan”, iar Asocierea SC Italrom Inginerie Internaţională SRL- SC Metroul SA-SC ISPCF SA a venit cu ci­nci subcontractori şi un terţ susţinător din Polonia. Asocierea Romair Consulting SRL-SC Dohwa Enginiering Co LTD (Coreea de Sud) a venit cu 12 subcontractori, printre care se află Muzeul Naţional de Istorie a României. Asocierea Eurocerad International SRL-3TI ­Pro­getti Italia-Ingegneria Integrata SPA a depus documente pentru cinci subcontractanţi, iar asocierea Search Corporation SRL (firma care a fost proiectantul general al autostrăzii Bucureşti-Braşov) - SC Best Consulting & Design SRL-SC Formin SA s-a prezentat cu 13 subcontractanţi.

   Cel de-al nouălea ofertant care s-a înscris în cursa pentru proiectarea drumului de mare viteză Ploieşti-Buzău este asocierea Tractebel Engineering SA-Expert Proiect 2002–Transproiect 2001 SA, cu şase subcontractori şi terţ susţinător Tractebel Engineering SA Belgia.

   Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat licitaţia pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru drumul de mare viteză Ploieşti-Buzău în luna noiembrie a anului 2016, însă, din cauza numeroaselor contestaţii, deschiderea ofertelor a fost amânată de numeroase ori, deşi acest lucru ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2017. Obiectul contractului care ar viza serviciile menţionate ar cuprinde inclusiv asistenţa tehnică destinată pregătirii aplicaţiei de finanţare, tocmai pentru că se doreşte ca acest obiectiv de infrastructură rutieră să fie finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Potrivit aceleiaşi documentaţii, lungimea estimată a tronsonului de la Dumbrava la Buzău – parte a drumului expres care ar trebui să lege sudul de nordul ţării – va fi de 65 de kilometri, iar viteza de proiectare va fi de 120 de kilometri pe oră. 

Comentarii

poate (10 Oct, 10:32)
didu

Poate ocolește Mizilul...

Raspunde

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker