27 de ani
de presa libera
Vineri, Iunie 23, 2017 16:55 PM
dragaica

Politic

Cine pierde și cine câștigă în „războiul organigramei“ din Palatul Comunal

de Călin BOSTAN
Politic  |
17.03.2017, 00:00
1224

   Municipalitatea buzoiană este pusă în fața unor decizii greu de digerat în urma deciziei Curții de Apel Ploiești, care a menținut suspen­da­rea noii organigrame a Primăriei până în momentul în care instanțele de judecată se vor pronunța pe fondul problemei, respectiv legalitatea acestei organigrame, ridicate în fața judecătorilor de către reprezentanții celor 289 de polițiști locali care nu își mai regăsesc posturile în organizarea Palatului Comunal votată de consilierii locali la sfârșitul anului trecut. Întrucât judecarea acestei chestiuni poate dura luni întregi, sau chiar ani, până una-alta, reprezentanții Primăriei se văd nevoiți să-i păstreze în serviciu pe cei aproape 300 de polițiști locali și, în aceste zile, le caută însărcinări pe măsura pre­gă­tirii și competențelor, așa cum sunt ele prezentate în CV-urile acestora.

De altfel, în motivarea instanței de fond, Tribunalul Buzău, a deciziei de suspendare a hotărârii deliberativului local privind noua organigramă s-a făcut vorbire și despre „o aparentă nerespectare a prevede­rilor legale referitoare la oferirea în compensare a altor posturi, în contextul existenței unui număr de 140 de funcții publice vacante în organigrama supusă aprobării“, decizie care a luat în considerare și pagu­bele ce ar fi urmat pentru polițiștii locali, respectiv pierderea locului de muncă și, implicit, a sursei de venit.

Dintre cei 323 de polițiști locali disponibilizați la sfârșitul anului trecut, 34 au renunțat de bunăvoie și și-au găsit alte locuri de muncă, în timp ce unii dintre cei 289 vor fi angajați pe unul dintre cele 142 de posturi vacante din schema veche de personal a Palatului Comunal. „Am început să inventariem CV-urile tuturor polițiș­tilor locali. În situația în care organigrama este total blocată, am totuși o șansă: nu mai ținem examene pentru posturile disponibile în Primărie, 142 de locuri la nivelul zilei de luni, și, pe măsură ce vom identifica, acolo unde nu trebuie o pregătire extraordinară, vom lua și din polițiștii locali“, a declarat Constantin Toma, care a mai precizat că, deja, între 30 și 50 dintre aceștia vor putea fi încadrați pe posturi de casieri sau de operatori introducere date în computere. În schimb, decizia Curții de Apel va conduce către un efort bugetar de 3-4 milioane de euro pe care muni­cipalitatea va trebui să îl facă prin păstrarea în schema de personal a celor 289 de oameni; efortul bugetar lunar pentru plata acestora se ridică la 250.000 de euro, ceea ce înseamnă 3 milioane de euro anual. Suma tota­lă ajunge însă la aproape 4 milioane de euro, cu tot cu cheltuielile anexe, respectiv echipament, armament, carburant, concedii medicale ale angajaților etc.

Juridicul și Fondurile Europene, în plop

   Sunt însă și posturi în Primărie care nu pot fi ocupate cu polițiști locali. Astfel, la departamentul Fonduri Europene sunt doar doi angajați, în sarcina cărora cade atragerea, numai anul acesta, a aproximativ 60 de milioane de euro. Primarul Constantin Toma spune că situația nu poate fi rezolvată prin externalizarea serviciului, astfel că municipalitatea se vede în situația să lucreze doar cu cei doi angajați: „S-a deschis Axa 4 pe Programul Ope­rațional Regional, cu bani europeni. Avem doi oameni aici. Suma alocată municipiului Buzău este de 31,15 mili­oane de euro. Trebuie să atragem acești bani neapărat. Mai sunt încă vreo 30 de milioane de euro din diferite alte proiecte, cu finanțare de la Uniunea Europeană și confinanțare din partea noastră de doar 2%. Nu putem angaja oameni“, spune primarul.

În aceeași situație se află și Serviciul Juridic, unde puținii anga­jați nu pot asigura nici repre­zentarea instituției în instanță și nici soluționa cele peste 700 de dosare pe Legea 10/2001, referitoare la restituiri de proprietăți: „Lumea este extrem de nemulțumită. În momentul de față, noi mai avem doar câțiva juriști, și aceia super-stresați, pentru că sunt foarte încărcați. Primesc inclusiv a­me­nințări de toate felurile din partea buzoienilor, unele pe bună dreptate, pentru că nu poți să ai un dosar în lucru de 15 ani și să nu se întâmple ni­mic cu el“, a declarat Constantin Toma.

Cine plătește?

Paradoxul situației generate de suspendarea noii organigrame a Primăriei este, însă, cu totul altul. O decizie a Curții de Conturi îl face responsabil pe primarul în funcție cu recuperarea prejudiciului produs bugetului local al municipiului de angajarea celor peste 300 de polițiști locali de către administrația condusă de Constantin Boșcodeală. „Decizia Curții de Conturi merge mai departe. Eu sunt obligat să recuperez toate sumele cheltuite cu polițiștii locali angajați în plus, respectiv mi s-a impus, ca actual primar al Bu­zăului, să recuperez toate sumele, inclusiv pe trei ani în urmă. Deci aceste salarii și toate cheltuielile vor fi plătite de cei care i-au angajat ilegal. Decizia Curții de Conturi este executorie și o voi pune în practică“, spune Constantin Toma.

Numele persoanelor de la care trebuie recuperate respectivele su­me se regăsesc tot în rapoartele și deciziile Camerei de Conturi Buzău: fostul primar Constantin Boșco­dea­lă, fostul șef al serviciului Resurse Uma­ne, Tiberiu Chiculescu, și fostul șef al serviciului Juridic, Roxelana Radu.

Cine se împăunează cu victoria de la Ploiești?

Ca în orice bătălie – chiar dacă de soarta ei nu depinde câștigarea războiului -, și în povestea de la Secția civilă de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Ploiești există învingători și învinși. La o primă strigare, învingători sunt polițiștii locali, care vor rămâne angajați ai Primăriei o bună bucată de timp. La cealaltă categorie, cei interesați îl trec pe primarul Constantin Toma, fără a lua în calcul că adevărații învinși sunt buzoienii care, în locul investițiilor pe care le așteaptă, vor trebui să accepte că aproximativ 4 milioane de euro vor fi tăiați de la proiectele de dezvoltare în fiecare an.

Și, ca în orice bătălie, să îi vedem și pe cei care vor cu tot dinadinsul să culeagă lauri. Primul este senatorul Partidului Mișcarea Populară Dorin Bădulescu, care, luni, a postat pe Facebook următorul text: „Din nou victorie!!! Astăzi Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat și a respins recursul formulat de Primarul Municipiului Buzău și CL Buzău împo­triva hotărârii Tribunalului Buzău prin care se suspenda hotărârea de consiliu care conducea la concedierea a peste 300 de polițiști locali. Ca om care am fost implicat profesional, dar și moral în această bătălie nu pot decât să strig: s-a făcut dreptate! Regret că astăzi nu am putut să pledez în instanță cauza fiind obligat să fiu prezent la lucrările Senatului și doresc să mulțumesc echipei de avocați care a contribuit la această victorie și în special fratelui meu Andrei Bădulescu care astăzi a asigurat aparărea!“. Un gest explicabil, dat fiind că, la nivelul municipiului Buzău, targetul electoral principal al Partidului Mișcarea Populară la alegerile din 11 decembrie 2016 a fost constituit - în afara membrilor Partidului Național Liberal nemul­țumiți de componența listelor PNL pentru Senat și Camera Deputaților – din polițiștii locali și familiile acestora.

   Ne-a atras atenția, însă, o altă postare pe aceeași rețea de socializare, a unui alt avocat implicat în respectivul proces. „După multe ore de muncă, termene și dezbateri am reușit să câștigăm în mod definitiv prima luptă cu Primăria Buzău pentru menținerea locurilor de muncă a celor peste 300 de polițiști locali. Am pledat pentru apărarea drepturilor omului, pentru respectarea legii. Mulțumesc tuturor polițiștilor locali pentru că au avut încredere în mine ca avocat și mi-au dat ocazia să îi reprezint și să lupt pentru o cauză dreaptă“, este postarea avocatului ploieștean Oana Tănăsică. O postare care intră lesne la categoria „Dacă tăceai, înțelept rămâneai“, pentru că o simplă căutare pe Google a numelui distinsei reprezentante a Ba­roului Ploiești ne conduce direct că­tre o anchetă realizată de jurna­lis­tul de investigații Răzvan Sava­liuc, intitulată „Marea familie a magistraților prahoveni“, în care se specifică faptul că mama Oanei Tă­nă­sică, magistratul Elena Tă­năsică, a funcționat - până pe 18 martie 2015, când președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare – ca judecător la Curtea de Apel Ploiești, la Secția civilă de contencios admi­nistrativ și fiscal, adică instanța unde s-a judecat procesul de marți.

Comentarii

Tănăsică ochi albaștrii (17 Mar, 07:42)
Pixelu haștag

Cu ceva vreme în urmă, pe saitul altui ziar, afirmam că orice judecător onest de la Curtea de Apel Ploiești va da câștig de cauză Primăriei Buzău. N-aveam de unde să știu că intervin rezistenții în justiția independentă.

Raspunde
Comparați cu celelalte municii (17 Mar, 22:56)
Pixelul rațional

Spre cinstea ei, redacția Opinia a făcut un important efort de documentare și a pus la dispoziția publicului lista cu numărul de polițiști locali din toate orașele reședință de județ din țară. Rezulta că mai toate aveau între 50-100, până la 200, în timp ce Buzăul, singur, avea 487 de polițiști locali. Mai publicați o dată lista, biroul de comunicare publică din Primărie doarme în bocanci!

Raspunde
dan (18 Mar, 07:28)
imbatati cu apa rece

MARELE AVOCAT, PRELUNGESTE AGONIA POL. LOCALI. INSTANTA DE FOND VA JUDECA ACEASTA SPETA DUPA LEGE. LEGEA A FOST INCALCATA PRIN ANGAJAREA ACESTOR OAMENI SI SENTINTA VA FI UNA PE MASURA. DAR PANA LA O SENTINTA DEFINITIVA NOI BUZOIENII VOM FI PRIVATI DE NISTE INVESTITII IMPORANTE. DUPA HOTARAREA DEFINITIVA BANII TREBUIESC RECUPERATI DE LA CEI CARE AU INCALCAT LEGEA. RAMANE SA VEDEM CE URMEAZA.

Raspunde
Dane ai baut cam multa apa rece (19 Mar, 15:57)
Buzoiann

Dane ai baut cam multa apa rece

Raspunde

Stiri Agerpres

Tusk/Brexit: Oferta premierului Theresa May 'riscă să agraveze situația' europenilor în Marea Britanie
Vineri, Iunie 23, 2017 16:37 PM

Propunerile premierului britanic Theresa May cu privire la drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană sunt sub așteptările noastre și riscă să agraveze situația europenilor de pe teritoriul britanic, a avertizat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul Summitului UE desfășurat joi și vineri la Bruxelles, potrivit AFP și DPA.

DNA: Fost director al unei școli din Neamț, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene
Vineri, Iunie 23, 2017 16:35 PM

Doru Lozincă, fost director al Grupului școlar "Ion Ionescu de la Brad" din comuna Horia, județul Neamț, a fost trimis în judecată vineri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene.

PNL Sector 5: Un an de administrație PSD în Sectorul 5 - cronica unui dezastru anunțat
Vineri, Iunie 23, 2017 16:25 PM

PNL Sector 5 consideră că un an de administrație PSD în această zonă administrativă înseamnă "cronica unui dezastru anunțat".

Primarul sectorului 2 intenționează să construiască zece parcări supraetajate
Vineri, Iunie 23, 2017 16:18 PM

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a declarat, vineri, cu ocazia prezentării bilanțului după un an de mandat, că în perioada următoare vor fi realizate studiile de fezabilitate pentru construirea a zece parcări supraetajate.

Donald Trump, deranjat de relația apropiată dintre Robert Mueller și James Comey
Vineri, Iunie 23, 2017 16:08 PM

Președintele american Donald Trump a afirmat, într-un interviu pentru Fox News difuzat vineri, că este deranjat de relația dintre Robert Mueller, procurorul special însărcinat cu ancheta privind ingerința Rusiei în alegerile din noiembrie, și fostul director FBI, James Comey, informează The Hill.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jun, 14:04 directori
prof a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
dar la sc 3 ramnic? se va incrie cineva? au proiecte , au fonduri, si-au luat masini.... E de luat in calcul: bani multi la gratis, fara ore fara rezultate... viata frumoasa
23 Jun, 13:01 Sunteți nebuni?Sunteți analfabeți cu toții? Opriți-vă!
George Călinescu a comentat pentru articolul Buzoianca Ramona Neculae dedică al treilea volum viitorului ei copil:
Doamnelor, domnilor, e de două ori trist ce se întâmplă. Odată că o grafomană agramată se închipuie creator de literatură și nu se mai oprește din producția de maculatură de o impostură incalificabilă. Dar asta ar fi, până la urmă, damblaua ei și nu ar trebui să ne vexeze inconștiența cu care această veleitară alterează ierarhia valorilor estetice și insultă spiritul public. Mai de condamnat sunt însă „lăudătorii”, organizatorii de așa zise lansări, gazdele iresponsabile, cadre didactice care deschid larg ușile școlilor spre a oferi elevilor veritabile antimodele de o monstruoasă lipsă de cultură și de îndemânare în mânuirea limbii române în scris.
23 Jun, 12:17 Încă-s treaz!...
Unu' a comentat pentru articolul Actuala dilemă a cetăţeanului (ne)turmentat:
Apreciez răspunsul, chiar dacă argumentele, și pe cale de consecință concluziile, sunt discutabile. Ghilimelele nu sugerează un citat decât dacă este indicată sursa. Bun, să presupunem că sunt atât de ignorant într-ale literaturii încât n-am auzit de Caragiale. Am auzit doar că, prin redacții, i se spunea "Moș Virgulă". Deci Caragiale nu putea să facă rabat niciodată de la corectitudinea gramaticală. Doar că multe s-au schimbat într-ale gramaticii în ultima sută (și ceva...) de ani. De acord, păstrăm cuvintele autorului, pentru a păstra parfumul epocii, sau licențele poetice ("Cobori în jos Luceafăr blând..."), dar nici la Caragiale, nici la Eminescu, sau la oricare alt autor nu păstrăm ortografia originală, dacă Onor' Academia a schimbat regulile. Chiar dacă Eminescu și Caragiale (de care, din câte ați remarcat, nu am prea auzit) au scris cu apostrof, noi folosim cratima. Deci, din punctul meu ignorant de vedere, a păstra o ortografie desuetă, fără a accentua, prin indicarea sursei, că doriți un anumit parfum antebelic, constituie o eroare. Părerea mea!...
Google PageRank Checker