Fostul procuror anti-mafia Nicolae Petroşel este urmărit de fantomele trecutului său profesional. Consiliul Superior al Magistraturii a  avut de soluţionat, în şedinţa de plen de joi, o plângere prealabilă formulată de fostul judecător de la Tribunalul Buzău Mihail Gabriel Stănescu împotriva Hotărârii Plenului CSM nr.616/14.06.2018.

Este vorba despre hotărârea prin care fostului şef DIICOT Buzău i-a fost admisă cererea de eliberare din funcţie prin pensionare începând cu 1 septembrie şi pe care fostul judecător a contestat-o, Petroşel fiind responsabil de trimiterea în judecată a lui Mihail Stănescu la pachet cu un afacerist local în domeniul alcoolului şi mai mulţi ofiţeri de Poliţie, din Inspectora­tul de Poliţie al Judeţului Buzău şi din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Nu este singura plângere pe care fostul magistrat Stănescu ieşit pe uşa din dos a Justiţiei – reţinut fiind de DIICOT chiar în ziua în care preşedintele României semna decretul de eliberare a sa din funcţie prin pensionare i-o face fostului procuror Nicolae Petroşel. În luna martie, Gabriel Stănescu a despus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere împotriva unei ordonanţe din data de 10 ianuarie 2018 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică într-un dosar de urmărire penală din 2016, Nicolae Petroşel şi Liviu Matei, şeful DIICOT Ploieşti, fiind vizaţi de sesizare în calitate de intimaţi. Solicitarea i-a fost respinsă însă după primul termen.

Dosarul în care Stănescu şi afaceristul buzoian Dorin Marinescu, zis Piticu, au fost reţinuţi în noiembrie 2016 şi ulterior trimişi în judecată în aprilie 2017, se află şi acum în procedură de cameră preliminară după ce inculpaţii au acuzat neconcordanţe în rechizitoriu şi actul de trimitere în faţa instanţei.

În luna iunie a acestui an, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au obligat magistraţii Curţii de Apel Ploieşti să rejudece cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi în dosarul de constituire de grup infracţional organizat în care au fost trimişi în judecată de DIICOT Buzău, printre alţii un afacerist buzoian, un fost judecător de la Tribunalul Buzău, patru poliţişti şi un expert tehnic judiciar. Este vorba despre evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare şi dare de mită.

Potrivit DIICOT, Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis în judecată pentru 25 de fapte, între care săvârşire, iniţiere şi constituirea unui grup infracţio­nal organizat, împiedicarea sub orice formă a organelor competente, de control financiar, de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale şi vamale, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare şi dare de mită.

Din acelaşi lot au mai fost trimişi în judecată Carmen Marinescu, acuzată de 17  fapte, dar şi angajaţi ai omului de afaceri, suspectaţi de numeroase infracţiuni economice şi de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Mihail Stănescu, la data faptelor judecător la Tribunalul Buzău, Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, acesta fiind cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea a şase infracţiuni de luare de mită. Alţi patru poliţişti au fost trimişi în judecată: Liviu Gavrilă, la data faptelor şef al Biroului de Macrocriminalitate Economică în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, Gheorghe Chiurciu, la data comiterii faptelor comisar-şef în cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Dănuţ Draghia din cadrul IPJ Buzău şi Ionel Onel, de asemenea angajat al Poliţiei Judeţene Buzău, la data faptelor comisar la Serviciul de Investigare a Fraudelor, care este  cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de compromitere a intereselor justiţiei. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată Vartan Roşioru, expert tehnic şi contabil judiciar în cadrul Biroului local de expertize tehnice şi contabile de pe lângă Tribunalul Buzău, cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului.

DISTRIBUIȚI
loading...