UPDATE: Generalul Laurian Anastasof a fost împuternicit, începând cu 1 februarie, pe funcţia de locţiitor al șefului SMAp, având în vedere că generalul Tonea a trecut în rezervă. Interimatul la șefia Statului Major al Apărării ar putea fi asigurat de generalul-maior Laurian Anastasof, după ce instanța va comunica decizia de suspendare a decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. 

Știrea inițială: Curtea de Apel Bucureşti a suspendat prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Astfel instanţa a acceptat cererea depusă de Ministerul Apărării prin care s-a solicitat suspendarea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major. Administrația Prezidențială poate face recurs la această hotărâre, însă decizia este executorie.
Situația în fruntea Armatei Române este deocamdată neclară, după ce printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis generalul cu trei stele Adrian Tonea, de locțiitor al șefului Statului Major General, a fost trecut în rezervă de la dată de 31 ianuarie.

După ce prelungirea mandatului generalului Nicoae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării (SMA) a fost suspendată de instanţă, iar prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis,  adjunctul acestuia,  generalul Adrian Tonea, a fost trecut în rezervă, următorul ofițer în comanda Armatei Române este generalul-maior de flotilă aerială Vasile Toader, care ocupă în prezent funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMA, potrivit site-ului Statului Major al Apărării.
Potrivit unor surse din MApN citate de Mediafax, procedura ar prevede, însă, că funcția de șef al Statului Major al Apărării să fie preluată temporar de generalul-maior Laurian Anastasof.
Antena3 relata miercuri seară, citând surse din MApN, că ministrul Gabriel Les l-a desemnat pe consilierul său, generalul Laurian Anastasof, în poziția temporară de adjunct al șefului Statului Major al Apărării, tocmai pentru a putea prelua mandatul de șef al Armatei în cazul în care decizia de azi a instanței ar fi fost cea de azi.

Generalul Toader este buzoian, născut în municipiul Buzău, și şi-a început carieră militară încă din adolescenţă  când s-a înscris la cursurile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza. Apoi, în anul 1987, a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Aviaţie „Aurel Vlaicu” de la Boboc. Prima funcţie primită a fost cea de navigator cu dirijarea (controlor de trafic aerian). În prima să misiune externă, generalul Toader a fost, în perioada aprilie 1999 – februarie 2002, observator militar la misiunea ONU din R.D. Congo.  Apoi, între anii 2004 şi 2007, Toader a fost ofiţer de stat major (Air Operations) în Secţia implementare politici şi concepte NATO, Comandamentul Componenței Aeriene a NATO (CC-Air HQ Izmir), Izmir, Turcia. În fine, timp de trei ani, începând din 2011, a îndeplinit funcţia de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional Kabul, Afganistan. A fost de două ori medaliat de NATO şi a primit mai multe distincţii naţionale. A fost numit locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al șefului SMAp în noiembrie 2017. Pe 30 noiembrie 2018 a fost înaintat la gradul de general maior -cu două stele prin decret semant de președintele României.

2 COMENTARII

  1. Mai taci ma ca numa inventati,eu cunosc omu asta personal si este cu mult peste multi altii!Bravooo Florine,sunt mandru ca te cunosc

  2. Ministrul apararii sa se intereseze de acest carierist, Toader Vasile, avansat numai el stie cum (dar o mai stiu si altii) despre faptul ca a fost implicat intr-un accident auto rezultat cu un mort pe timpul cand era un simplu ofiter 2 de stat major la Bobocu !!!

Comments are closed.