27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:48 AM

Actualitate

Cine este comisarul-şef care a cam părăsit sistemul pe uşa din dos, dar cu pensie frumoasă

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
13.09.2017, 00:00
1923

   Deschiderea conductei pensionărilor anticipate şi plecarea intempestivă din sistem a lăsat principala instituţie cu atribuţii pe linia liniştii şi ordinei publice aproape de la limita de funcţionare în sistem de avarie, în detrimentul securităţii cetăţeanului. Potrivit conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Buzău, de la începutul acestui an s-au pensionat 63 de poliţişti, dintre care 14 ofiţeri, unii dintre ei părăsind instituţia cam pe uşa din dos, dar cu pensii frumoase.

   Unul dintre cei care ales să profite pe ultima sută de metri de legea din 2015 a pensiilor militare de stat, pe care actuala guvernare o vrea modificată semnificativ, este comisarul şef Liviu Gavrilă, fost şef al Biroului de Macrocriminalitate Economică din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

   La sfârşitul lunii aprilie, acesta a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Buzău într-un dosar ce vizează constituirea constituirea unui grup infracţional organizat, alături de omul de afaceri Dorin Marinescu, zis „Piticu“, de fostul judecător sindic Mihail Stănescu, de alţi doi poliţişti din IPJ Buzău şi unul din Inspectoratul General al Poliţei Române, un expert tehnic judiciar de la Tribunalul Buzău, dar şi cu alţi apropiaţi ai lui Dorin „Piticu“.

   Procurorii DIICOT spun că acesta ar fi pretins şi primit, timp de aproape un an, de la Dorin Marinescu şi de la o angajată a acestuia, Petruţa Rusu, prin intermediul unei alte inculpate din dosar, Carmen Marinescu, în 15 rânduri, cantitatea totală de 222 litri vin. În schimbul acestor bunuri, inculpatul Liviu Gavrilă nu şi-ar fi „exercitat prerogativele funcţiei, constând în constatarea faptelor încadrate ca infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, deşi situaţia factuală şi împrejurările în care a primit bunurile îl îndreptăţeau şi chiar îl obligau să facă astfel de constatări, în condiţiile în care vinul l-a preluat din antrepozitul fiscal al societăţii, fără documente justificative de plată, în condiţiile în care avea cunoştinţă despre faptul că agentul economic vizat suspendase activitatea de producţie şi vânzare de vin“.

   Dosarul se află în faza de cameră preliminară, iar la ultimul termen completul de la Curtea de Apel Ploieşti, unde a fost trimisă cauza, a respins „cererile formulate de către inculpaţii Marinescu Dorin, Rusu Petruţa, Băjan Gheorghe, Stoica Ioan, Marinescu Carmen, Sandu Mihai, Stănescu Mihail-Gabriel, Gavrilă Liviu, Chiurciu Gheorghe, Roşioru Vartan, Draghia Dănuţ, Onel Ionel, prin apărătorii aleşi, inclusiv privind solicitarea de declasificare a adreselor DIICOT – Biroul Teritorial Buzău către Serviciul Român de Informaţii privind sprijinul acordat în vederea efectuării înregistrărilor audio-video în cauză vizând perioadele 06.06.2014 – 23.07.2015 şi 20.02.2016 – 22.02.2016, precum şi a actelor procesuale şi procedurale întocmite în baza autorizaţiei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aferente perioadei 26.07.2013 – 18.04.2014“. Anterior, judecătorii au solicitat DIICOT înaintarea proceselor-verbale din care să rezulte inclusiv organul care a pus în executare la propriu mandatele de supraveghere tehnică emise de către judecători pentru toţi inculpaţii supuşi măsurilor de supraveghere tehnică.

   La termenul din luna iunie, instanţa a încuviinţat cererea formulată de avocaţii a cinci inculpaţi privind procesele verbale de redare a imaginilor video precum şi a convorbirilor, comunicărilor şi conversaţiilor interceptate şi înregistrate astfel cum au fost acestea certificate pentru autenticitate de către procuror, urmând ca inculpaţilor solicitanţi să li se pună la dispoziţie dosarul cauzei sub supraveghere, pentru ca aceştia să fotocopieze înscrisurile sus menţionate, dar a respins cererea de eliberare de copii de pe suporţii optici audio video care au stat la baza respectivelor procese verbale.

Comanda Poliţiei Pogoanele, înlocuită în urma pensionărilor din sistem

   Odată cu Gavrilă au ales să iasă din sistem şi alţi poliţişti, unii în pragul pensionării, alţii cu vârste apropiate de 40 de ani cărora legea le-a permis pensionarea anticipată. Pe de altă parte, însă, exceptând problemele cu legea ale unor angajaţi, pensionările din ultima perioadă lasă în urmă un gol greu de acoperit în ceea ce priveşte experienţa necesară. Unele locuri lăsate libere de politişti cu state vechi au fost preluate de cadre din Inspectorat, pe altele au fost numiţi tineri ofiţeri. Printre cei care au fost numiţi în funcţii de conducere se află şi cea mai tânără şefă de secţie din ţară, ­sub­inspector, numită la şefia Secţiei Smeeni.

   De asemenea, comanda Poliţiei Pogoanele a fost schimbată în întregime ca urmare a pensionărilor. Astfel, la conducerea structiurii a fost numit un inspector principal, în vârstă de 29 de ani.

   „Procentul de încadrare la nivelul Inspectoratului este de 85% , nu este cât ne-am fi dorit, bineînţeles, dar stăm mai bine decât alte judeţe. Nici un inspectorat de poliţie nu a avut sută la sută, nici Buzăul. Noi ne situam, de regulă, undeva în jur la 90% în mod normal. Cei care au susţinut examene anul trecut, anul acesta s-au prezentat la post. O promoţie numeroasă faţă de alţi ani şi, nu în ultimul rînd, prin concursurile de trecere în corpul ofiţerilor, a agenţilor, cred că ne putem face treaba. Unde este scăderea, care într-adevăr este greu de comensurat, este la nivel de experienţă”, a declarat comisar-şef Laurenţiu Pantazi, inspector-şef IPJ Buzău. Şi aceasta pentru că, de la 1 septembrie, au fost încadraţi mai mulţi tineri care au absolvit anul acesta Academia de Poliţie ori şcoala de agenţi de la Cîmpina. Mulţi dintre ei au primit posturi în mediul rural. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

O "ARtfel" de expoziție AGERPRES, de vineri la Palatul Suțu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:25 AM

Agenția Națională de Presă AGERPRES organizează o "ARtfel" de expoziție de fotografie, care îmbină fotoreportajul, documentarul video și realitatea augmentată și care poate fi vizitată începând de vineri până pe 10 decembrie, la Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București.

Opt bărbați, care pretind a fi nord-coreeni, găsiți pe o barcă eșuată în nordul Japoniei
Vineri, Noiembrie 24, 2017 04:33 AM

O barcă de lemn în care se aflau opt bărbați, care pretind a fi din Coreea de Nord, a eșuat în nordul Japoniei, a transmis vineri presa locală, citând poliția, informează agenția dpa.

DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:56 AM

Ediția cu numărul 24 a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură, continuă la sfârșitul acestei săptămâni, în Pavilionul Central Romexpo, ultima zi a manifestării fiind duminică, 26 noiembrie.

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker