27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 05:08 AM
opinia-balcescu

Actualitate

Cine este comisarul-şef care a cam părăsit sistemul pe uşa din dos, dar cu pensie frumoasă

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
13.09.2017, 00:00
1822

   Deschiderea conductei pensionărilor anticipate şi plecarea intempestivă din sistem a lăsat principala instituţie cu atribuţii pe linia liniştii şi ordinei publice aproape de la limita de funcţionare în sistem de avarie, în detrimentul securităţii cetăţeanului. Potrivit conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Buzău, de la începutul acestui an s-au pensionat 63 de poliţişti, dintre care 14 ofiţeri, unii dintre ei părăsind instituţia cam pe uşa din dos, dar cu pensii frumoase.

   Unul dintre cei care ales să profite pe ultima sută de metri de legea din 2015 a pensiilor militare de stat, pe care actuala guvernare o vrea modificată semnificativ, este comisarul şef Liviu Gavrilă, fost şef al Biroului de Macrocriminalitate Economică din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

   La sfârşitul lunii aprilie, acesta a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Buzău într-un dosar ce vizează constituirea constituirea unui grup infracţional organizat, alături de omul de afaceri Dorin Marinescu, zis „Piticu“, de fostul judecător sindic Mihail Stănescu, de alţi doi poliţişti din IPJ Buzău şi unul din Inspectoratul General al Poliţei Române, un expert tehnic judiciar de la Tribunalul Buzău, dar şi cu alţi apropiaţi ai lui Dorin „Piticu“.

   Procurorii DIICOT spun că acesta ar fi pretins şi primit, timp de aproape un an, de la Dorin Marinescu şi de la o angajată a acestuia, Petruţa Rusu, prin intermediul unei alte inculpate din dosar, Carmen Marinescu, în 15 rânduri, cantitatea totală de 222 litri vin. În schimbul acestor bunuri, inculpatul Liviu Gavrilă nu şi-ar fi „exercitat prerogativele funcţiei, constând în constatarea faptelor încadrate ca infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, deşi situaţia factuală şi împrejurările în care a primit bunurile îl îndreptăţeau şi chiar îl obligau să facă astfel de constatări, în condiţiile în care vinul l-a preluat din antrepozitul fiscal al societăţii, fără documente justificative de plată, în condiţiile în care avea cunoştinţă despre faptul că agentul economic vizat suspendase activitatea de producţie şi vânzare de vin“.

   Dosarul se află în faza de cameră preliminară, iar la ultimul termen completul de la Curtea de Apel Ploieşti, unde a fost trimisă cauza, a respins „cererile formulate de către inculpaţii Marinescu Dorin, Rusu Petruţa, Băjan Gheorghe, Stoica Ioan, Marinescu Carmen, Sandu Mihai, Stănescu Mihail-Gabriel, Gavrilă Liviu, Chiurciu Gheorghe, Roşioru Vartan, Draghia Dănuţ, Onel Ionel, prin apărătorii aleşi, inclusiv privind solicitarea de declasificare a adreselor DIICOT – Biroul Teritorial Buzău către Serviciul Român de Informaţii privind sprijinul acordat în vederea efectuării înregistrărilor audio-video în cauză vizând perioadele 06.06.2014 – 23.07.2015 şi 20.02.2016 – 22.02.2016, precum şi a actelor procesuale şi procedurale întocmite în baza autorizaţiei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aferente perioadei 26.07.2013 – 18.04.2014“. Anterior, judecătorii au solicitat DIICOT înaintarea proceselor-verbale din care să rezulte inclusiv organul care a pus în executare la propriu mandatele de supraveghere tehnică emise de către judecători pentru toţi inculpaţii supuşi măsurilor de supraveghere tehnică.

   La termenul din luna iunie, instanţa a încuviinţat cererea formulată de avocaţii a cinci inculpaţi privind procesele verbale de redare a imaginilor video precum şi a convorbirilor, comunicărilor şi conversaţiilor interceptate şi înregistrate astfel cum au fost acestea certificate pentru autenticitate de către procuror, urmând ca inculpaţilor solicitanţi să li se pună la dispoziţie dosarul cauzei sub supraveghere, pentru ca aceştia să fotocopieze înscrisurile sus menţionate, dar a respins cererea de eliberare de copii de pe suporţii optici audio video care au stat la baza respectivelor procese verbale.

Comanda Poliţiei Pogoanele, înlocuită în urma pensionărilor din sistem

   Odată cu Gavrilă au ales să iasă din sistem şi alţi poliţişti, unii în pragul pensionării, alţii cu vârste apropiate de 40 de ani cărora legea le-a permis pensionarea anticipată. Pe de altă parte, însă, exceptând problemele cu legea ale unor angajaţi, pensionările din ultima perioadă lasă în urmă un gol greu de acoperit în ceea ce priveşte experienţa necesară. Unele locuri lăsate libere de politişti cu state vechi au fost preluate de cadre din Inspectorat, pe altele au fost numiţi tineri ofiţeri. Printre cei care au fost numiţi în funcţii de conducere se află şi cea mai tânără şefă de secţie din ţară, ­sub­inspector, numită la şefia Secţiei Smeeni.

   De asemenea, comanda Poliţiei Pogoanele a fost schimbată în întregime ca urmare a pensionărilor. Astfel, la conducerea structiurii a fost numit un inspector principal, în vârstă de 29 de ani.

   „Procentul de încadrare la nivelul Inspectoratului este de 85% , nu este cât ne-am fi dorit, bineînţeles, dar stăm mai bine decât alte judeţe. Nici un inspectorat de poliţie nu a avut sută la sută, nici Buzăul. Noi ne situam, de regulă, undeva în jur la 90% în mod normal. Cei care au susţinut examene anul trecut, anul acesta s-au prezentat la post. O promoţie numeroasă faţă de alţi ani şi, nu în ultimul rînd, prin concursurile de trecere în corpul ofiţerilor, a agenţilor, cred că ne putem face treaba. Unde este scăderea, care într-adevăr este greu de comensurat, este la nivel de experienţă”, a declarat comisar-şef Laurenţiu Pantazi, inspector-şef IPJ Buzău. Şi aceasta pentru că, de la 1 septembrie, au fost încadraţi mai mulţi tineri care au absolvit anul acesta Academia de Poliţie ori şcoala de agenţi de la Cîmpina. Mulţi dintre ei au primit posturi în mediul rural. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker