27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:10 AM

Politic

Cine este celebrul procuror DNA care i-a făcut lui Bîgiu al treilea dosar penal pentru retrocedarea unui teren de la marginea Buzăului

de Vali MARINESCU
Politic  |
05.10.2017, 00:00
2095

   Până la finalul acestei luni s-ar putea da sentinţele în dosarul retrocedării dubioase a 15 hectare de teren de pe raza municipiului Buzău, cunoscut ca dosarul „Mită la ministrul de interne“, în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, are calitate de inculpat, împreună cu omul de afaceri Gheorghe Doloiu, dar şi de fostul ministru al Internelor, Cristian David, fostul şef de cabinet al acestuia, Robert Niţescu, întreaga afacere fiind denunţată la DNA de fostul primar de la Jilava, Adrian Mladin.

   Marţi, în cauză s-a dat un termen scurt, completul format din trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmând să se reunească săptămâna viitoare, pe 10 octombrie, când, cel mai probabil, avocaţii îşi vor ţine pledoariile de final, iar instanţa ar putea rămâne în pronunţare. Avocaţii fostului ministru al Internelor, Cristian David, judecat pentru fapte de corupţie, au încercat, luna trecută, reluarea dosarului de la zero aşa cum s-a întâmplat în dosarele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Mai precis, avocaţii din dosarul lui Cristian David, au invocat, la ÎCCJ, o cerere de conexare a cazului cu un alt dosar existent pe rolul Curţii Supreme. Este vorba despre dosarul de corupţie al lui Dan Motreanu, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi George Scutaru, fost consilier prezidenţial şi fost preşedinte PNL Buzău.

   Apărătorii au explicat că faptele din cele două dosare nu sunt independente, ci au legături de cauzalitate, astfel că ambele cazuri trebuie judecate de acelaşi complet de judecată. După ascultarea apărătorilor judecătorii Ioana Bogdan, Ionuţ Matei şi Lucian Macavei au deliberat preţ de câteva minute după care au respins, motivat, cererile celor din dosar.

   Magistraţii au motivat prin faptul că faptele din dosarul lui Motreanu nu depind de cele din dosarul lui David şi nici invers, că avocaţii trebuiau să facă cererea de reluare a cazului imediat după înlocuirea produsă în completul de judecată şi că prin admiterea unei astfel de cereri s-ar prelungi nejustificat judecata în dosar. „Se presupune ca ar fi tebuit să fie ultimul termen. Veniţi după ce am făcut o cercetare judecă­torească laborioasă şi cereţi reunirea cauzelor. Să nu îmi spuneţi că aţi stat azi noapte şi aţi studiat celălalt dosar. E o lipsă de respect faţă de actul de justiţie”, a spus unul dintre judecători.

Un procuror în conflict cu Codruţa Kovesi

   Mărturia fostului primar de la Jilava, Adrian Mladin, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , din luna noiembrie a anului trecut, a confirmat concluzia procurorilor DNA în dosarul şpăgilor pentru terenul de 15 hectare de teren situat la ieşire din Buzău spre Mărăcineni, în zona centrelor comerciale. „Lăcomia manifestată de inculpaţi a fost cea care a produs probele incontestabile administrate în acest dosar“, scriau procurorii anticorupţie în rechizitoriul - semnat de Doru Ţuluş, un procuror celebru de-acum din cauza scandalului din DNA în cadrul căruia Codruţa Koveşi a cerut revocarea lui, iara sesizat Inspecţia judiciară a CSM faţă de şefa DNA. Neoficial, procurorului Ţuluş i s-a reproşat că ar fi făcut înregistrările cu Kovesi prezentate de România TV şi că ar fi ,,omult“ din DNA al fostului procuror şef.

   Adus de la penitenciarul Rahova unde ispăşeşte o condamnare de cinci ani şi 10 luni de închisoare într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, Mladin a povestit cum a ajuns să-l cunoască pe Cristinel Bîgiu, pe atunci prefect de Buzău, prin intermediul lui Valeriu Roger Niţescu, şeful de cabinet al ministrului de Interne Cristian David.

   „Am legat o relaţie de prietenie şi de afaceri. În 2007, printr-un alt prieten, am cunoscut-o pe Cecilia Ştirbulescu, de la care am cumpărat drepturile litigoase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Am apelat la Niţescu cu intenţia clară de a apela la şeful său, Cristian David, ca, la rândul lui, să vorbească cu Cristinel Bîgiu, care era prefect de Buzău, şi care ne putea facilita retrocedarea. Deşi îl cunoşteam şi eu pe David Cristian nu îmi permiteam să discut cu el aceste lucruri”, şi-a început Adrian Mladin declaraţia la instanţa supremă, citat de news.ro.

   El a explicat cum lucrurile „au început să se mişte“ în urma intervenţiilor la persoanele decidente. „Iniţial am fost la Bîgiu în audienţă, însă acesta a refuzat să mă ajute. Am luat legătura cu Niţescu să intervină pe lângă David. Am fost apoi cu Niţescu la Bîgiu după intervenţia lui David. Bîgiu era serviabil. Ştiu de la Niţescu şi de la Bîgiu, care mi-a relatat ulterior, că a intervenit David. Am început să ne vedem frecvent în această formulă. Eu am rămas în legătură directă cu Bîgiu. El a început să facă intervenţii la persoanele decidente pentru că lucrurile începuseră să se mişte”, a continuat fostul primar. Cristinel Bîgiu i-a spus că nu poate fi restituit terenul pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de un teren foarte mare şi foarte valoros. De altfel, ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează: 59.518 m.p. în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional; 14.085 m.p. în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului sus-menţionat; 6.397 m.p. tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menţionate; 70.000 m.p. la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.

  Mladin a povestit cum, la un moment dat, Bîgiu nu a mai deţinut calitatea de prefect, era preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), însă persoana care l-a înlocuit „asculta“ de acesta. „Toate cererile şi demersurile mele au fost admise. Intervalul de timp în care am reuşit să recuperez terenurile a fost de câteva luni. Ştirbulescu încerca să le recupereze de 12 ani”, a mai arătat fostul primar.

   Mladin a spus că, în schimbul serviciilor, Bîgiu i-ar fi solicitat terenuri şi peste 100.000 de euro cash.

   „Am vorbit într-o cafenea şi am stabilit, până să se emită titlul de proprietate, să îi virez un milion euro şi să îi dau un teren foarte valoros de 14.085 de metri pătraţi. Discuţia cu terenul a avut loc după emiterea titlului. Bîgiu mi-a mai solicitat 10.000 de metri pătraţi, pentru că era campanie electorală. A mai cerut 150.000 euro cash şi încă un teren în localitatea în care eram primar, dar i-am spus că deja era prea mult. Suma de un milion de euro şi restul nu au fost transferate pe numele lui Bîgiu, ci lui Gheorghe Doloiu, sub aparenţa unor tranzacţii imobiliare. Terenul de 14.085 de metri pătraţi a fost transferat printr-un contract de vânzare-cumpărare, dar eu nu am primit niciun ban. Suma de un milion de euro am transferat-o lui Doloiu printr-un contract. Doloiu, pe lângă faptul că a participat la toate discuţiile cu Bîgiu, s-a ocupat de supravegherea tuturor sarcinilor pe care mi le-am asumat”, a completat Mladin.

   Martorul denunţător a arătat că, la una dintre întâlniri, Doloiu s-a prezentat cu unul dintre finii primarului din Buzău, cu care trebuia să încheie un contract fictiv pentru un teren din Buzău, tot fără bani. „După ce s-au făcut cadastrele am găsit cumpărător dispus să cumpere la un preţ bun şi atunci pretenţiile lui Bîgiu şi Doloiu au crescut foarte mult. A început şi un şantaj: pentru suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi m-au pus să semnez un antecontract de vânzare-cumpărare, sub ameninţarea că vor iniţia un litigiu pentru a bloca cartea funciară pentru toate terenurile şi vor anula titlul de proprietate. Din acel moment, nu mai puteam vinde fără Doloiu. Menţionez că acest antecontract pentru 10.000 de metri pătraţi era un instrument de control şi şantaj, pentru că eu înscrisesem 59.000 de metri pătraţi, dar înscrisesem şi cei 10.000, suprafaţă ce nu era individualizată în suprafaţa respectivă. Eu nu puteam să vând fără acceptul lui Doloiu, că el figura în acte”, a mai arătat Mladin.

   El a explicat cu lux de amănunte că, pentru a vinde acest teren, a apelat la naşul său, care a cumpărat 59.000 de metri pătraţi, mai scrie news.ro. 

Şpăgi de 3 milioane de euro pentru un profit de 4 milioane de euro

   În primăvara lui 2007, primarul din Jilava, Adrian Mladin, împreună cu asociatul lui, Philip Luke Naughton, au cumpărat drepturile litigioase pentru 15 hectare de teren în intravilanul oraşului Buzău (în vecinătatea Aurora Mall) de la Violeta ştirbulescu, o septuagenară moştenitoare de drept a pământurilor. Mladin i-a dat femeii 200.000 de euro, apoi încă 400.000 de euro, după ameninţări cu procese. În decembrie 2007, el a vândut doar o parte din terenuri, aproape 6 hectare, cu aproape 7 milioane de euro.  Primarul Mladin era văzut drept un „descurcăreţ“, mai ales că lucrase la Corpul de control al Guvernului. Chiar şi el însă s-a lovit de lăcomia colegilor din PNL şi din administraţia locală şi centrală. A reuşit, până la urmă, să obţină terenurile, însă a fost nevoit să dea şpăgi de peste 3 milioane de euro.

„Mi-a spus că, dacă i se va rezolva problema, va sprijini partidul”

   În declaraţia dată la DNA, Cristinel Bîgiu arată că 250.000 de euro au fost folosiţi pentru partid: „Despre acele terenuri declar că sunt situate parţial pe amplasamentul fostei staţiuni agricole şi cred că erau în intravilan şi în acea perioadă. Nu cunosc alte date legate de aceste terenuri, întrucât nu m-am ocupat de partea tehnică a problemei. Mladin a mai venit ulterior, în acelaşi scop la Buzău, fiind însoţit de Valeriu Niţescu, care era în acea perioadă şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative. Am discutat în câteva rânduri personal cu Valeriu Niţescu, care mi-a spus că a venit din partea ministrului David, care, la rândul sau, mă roagă să-l ajut pe Adrian Mladin în demersul acestuia de obţinere a terenurilor, lucru pe care eu l-am acceptat. (...) ţin să precizez că, în cursul discuţiilor cu Adrian Mladin, acesta mi-a spus că dacă i se rezolva problema va sprijini campania electorală a partidului din care făceam parte, adică Partidul Naţional Liberal, dat fiind faptul că anul 2008 era un an electoral, cu alegeri atât locale, cât şi generale... Ca modalitate, întrucât terenurile erau pe numele lui Gheorghe Doloiu, la momentul vânzării efectuate de către Adrian Mladin, o parte din bani au fost încasaţi de Gheorghe Doloiu. Este vorba de o suma de aproximativ 900.000 de euro. Nu cunosc în ce modalitate a obţinut Gheorghe Doloiu banii în numerar, faptul este că, la începutul anului 2008, Gheorghe Doloiu mi-a remis în numerar o parte din ei, respectiv aproximativ 700.000 euro, pe care în integralitate i-am dat mai departe. În mod concret, circa 250.000 de euro au ajuns în campania electorală, iar restul i-am dat unor persoane pe care deocamdată nu doresc să le nominalizez. Declar că, într-adevăr, aceşti bani, despre care am vorbit mai sus, au fost folosiţi în campaniile electorale din anul 2008”. Potrivit unor surse, o parte din cei 450.000 de euro primiţi şpagă, via Doloiu, ar fi ajuns tocmai la persoanele pe care Bîgiu nu a vrut să le nominalizeze, dar care ar fi avut un cuvânt de spus în ceea ce priveşte retrocedarea terenului de pe raza municipiului Buzău.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker