A fost nevoie de ani de zile pentru ca oamenii legii să adune probele necesare pentru a-i pune sub acuzare oficial. Marţi, poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au descins la locuinţele membrilor unei ample grupări infracţionale organizate, bănuiţi că ar fi exploatat sexual, în străinătate, zeci de tinere din Buzău, Vrancea şi Argeş.

18 locaţii de pe raza municipiului Buzău şi din localităţi învecinate – Merei, Gherăseni şi Smeeni, locuinţe ale persoanelor suspectate de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism au fost scotocite de anchetatori care în investigaţii au coope­rat cu autorităţile poliţieneşti din Scoţia şi Irlanda de Nord pentru a strânge dovezi şi pentru a proba activitatea infracţională a indivizilor. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe obiecte, bunuri şi înscrisuri precum şi un pistol cu aer comprimat cu privire la care s-a stabilit că este deţinut fără respectarea prevederilor legale şi au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere la sediul D.I.I.C.O.T. –  Biroul Teritorial Buzău pentru continuarea cercetărilor.

Şapte dintre suspecţi, cu vârste cuprinse între 28 şi 42 de ani, au ajuns după gratii, iar alţi doi au fost puşi sub control judiciar. Procurorii DIICOT Buzău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  Stelică Stanciu, Vasile Niţă, zis ,,Ţuţu”, Iulian Giorgian Moldoveanu, zis ,,Gică, Daniel Ionuţ Iordache, zis ,,Buduluş, Cristinel Duţă, Aurel Motoc şi Florinel Ştefănescu, zis ,,Van Damme”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism în formă continuată.

Proxenetism şi prostituţie, practicate în familie

Investigaţiile au relevat faptul că, în perioada 2012-2018, cei 15 membri ai grupării infracţionale ar fi racolat, din România, prin metoda Loverboy, 30 tinere (cu situaţie materială precară sau provenind din familii dezorganizate), în vederea practicării prostituţiei în Olanda, Spania, Elveţia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii (Scoţia şi Irlanda de Nord) şi Suedia, Italia şi Germania. Prejudiciul a fost estimat la suma de 325.000 lire şi 132.000 euro.

Miercuri, într-un comunicat de presă, DIICOT a detaliat modul în care indivizii au acţio­nat timp de aproape şapte ani. ,,(…) s-a stabilit că în perioada 2008-2010,  inculpatul Stanciu Stelică a obţinut sume de bani însemnate de pe urma practicării prostituţiei pe teritoriul Spaniei a mai multor persoane de sex feminin. Tinerele erau seduse de ideea unei relaţii de dragoste cu inculpatul Stanciu Stelică şi perspectiva unui viitor sentimental şi material cu acesta, fapt pentru care o mare parte din sumele de bani obţi­nute prin practicarea prostituţiei îi erau date acestuia fie în mod direct, fie, în cele mai multe dintre cazuri, prin transmiterea banilor prin sistemele de transfer rapid, din Spania în România.

În perioada 2010-2012, activitatea de prostituţie a două persoane vătămate a fost transferată pe teritoriul Olandei, în plus, începând cu anul 2011 fiind înregistrate noi transferuri de sume de bani din Olanda în România pe numele inculpa­tului Stanciu Stelică.

Începând cu luna august 2012, având în vedere experienţa acumulată în organizarea, desfăşurarea şi obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de diverse tinere pe teritoriul Olandei, inculpatul Stanciu Stelică iniţiază şi constituie un grup infracţional de natură interfamilială având acelaşi scop de comitere de infracţiuni de proxenetism. Din cadrul acestui grup a făcut parte sora inculpatului Stanciu Stelică, care, în cursul lunii august 2012, s-a deplasat în Amsterdam împreună cu fiica sa ce urma să practice prostituţia în locuri special amenajate în acest sens – ”la vitrine”, precum şi cu nepotul inculpatului Stanciu Stelică, care a racolat la rândul său  o persoană de sex feminin ce urma de asemenea să practice prostituţia.

În cadrul grupării infracţionale, inculpatul Stanciu Stelică s-a erijat într-un lider asigurând coordonarea acti­vităţii de deplasare a tinerelor către Olanda şi desfăşurare a activităţii propriu-zise de prostituţie în folosul membrilor grupării, în sensul că:

  • a racolat tinere pe care le determina la practicarea prostituţiei în folosul său;
  • a asigurat finanţarea transportului tinerelor care de regulă călătoreau către Olanda cu avionul ;
  • a coordonat demersurile necesare în vederea obţinerii de către tinere a documentelor impuse de autorităţile olandeze pentru desfăşurarea activităţii de prostituţie ”la vitrină”;
  • a asigurat cazarea tinerelor ce practicau prostituţia în Amsterdam;
  • i-a consiliat pe membrii grupării în privinţa modului de rezolvare a  problemelor pe care le aveau cu tinerele ce practicau prostituţia, astfel încât acestea să desfăşoare în continuare această activitate în folosul lor;
  • a colectat sumele de bani obţinute din practicarea prostituţiei, în perioada 2008-2012, tinerele care au practicat prostituţia în folosul său, i-au transmis inculpatului Stanciu Stelică sume de bani în valoare totală de aproximativ 65.500 euro.

   Activităţile infracţionale desfăşurate de către inculpa­tul Stanciu Stelică au făcut obiectul investigaţiilor efectuate într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, finalizat parţial cu trimiterea în judecată la data de 06.06.2013 a doi inculpaţi pentru comiterea infracţiunii de proxenetism ­re­lativă la activitatea de prostituţie realizată de către o persoană de sex feminin în oraşul Amsterdam, Olanda, ce s-a intersectat ca loc şi timp cu activitatea infracţională ce face obiectul prezentei cauze.

   Actele procesuale şi procedurale efectuate în cauza Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au fost aduse la cunoştinţă inculpatului Stanciu Stelică, acesta având calitatea de inculpat, motiv pentru care  în vara anului 2013 a întrerupt continuarea activităţii infracţionale, încetând astfel funcţionarea grupului infracţional”, precizează DIICOT.

Fetele, supravegheate în timpul ,,serviciului”

Însă, individul şi-a conti­nuat activitatea infracţională, iar în primavara anului 2014, Stelică Stanciu a pus bazele constituirii şi funcţionării unui alt grup infracţional specializat în comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni, respectiv ­pro­xenetism, de această dată activitatea de prostituţie fiind organizată pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, în Irlanda de Nord şi, în special, Scoţia.

Alături de inculpatul Ste­lică Stanciu,  noul grup infracţional la care ulterior au aderat şi alte persoane, a fost constituit din inculpatul Ionuţ Daniel Iordache şi suspectul B. C. A., membrii grupului  desfăşurând  activităţi de racolare a fetelor dispuse să practice prostituţia şi care ulterior erau trimise în acest sens în oraşul Glasgow, Scoţia. Acestea erau promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contracost, raporturile şi actele sexuale având loc în apartamentele în care locuiau, ori în locurile stabilite de către clienţi (servicii tip ”out”), activitatea acestora fiind supravegheată la faţa locului de cel puţin unul dintre cei trei membrii ai grupului.

Cea mai mare parte a sumelor de bani obţinute de către tinere din practicarea prostituţiei erau însuşite de către membrii grupului, prin colectare directă ori prin transmiterea sumelor de bani prin sisteme de transfer rapid, pe numele persoanelor destinatare ori pe numele altor persoane interpuse.

Astfel că în perioada cuprinsă între anii 2012-2013, ­res­pectiv 2014 – prezent, cele două grupuri infracţionale organizate au obţinut de importante sume de bani (aproximativ 325.000 lire sterline şi 132.000 euro) de pe urma practicării prostituţiei a 30 de tinere, două dintre acestea fiind reţinute ca fiind victimele traficului de persoane.

Având în vedere că activitatea infracţională a fost desfăşurată pe teritoriul mai multor state europene, respectiv Spania, Elveţia, Olanda, Germania, Regatului Unit al Marii Britanii şi Suedia, la data de 11septembrie 2017 s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din Romania, Scoţia şi  Irlanda de Nord.

Miercuri, inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Buzău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, iar echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul poliţiştilor de combatere a ­cri­minalităţii organizate din Ploieşti, Bacău şi Dâmboviţa, al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Buzău şi al jandarmilor din Buzău şi Ploieşti.

DISTRIBUIȚI
loading...