În cursul zilei de marţi, 10 aprilie, pompierii buzoieni au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi stingerea a cinci incendii de vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş, în zona de competenţă a Inspectoratului. Acestea nu sunt singurele intervenţii ale pompierilor din acest an pentru stingerea unor incendii necontrolate.

Având în vedere acest lucru, dar şi faptul că urmează o perioadă caldă, propice activităţilor de îndepărtare a resturilor vegetale  dingospodăriile din mediul rural, când oamenii sunt obişnuiţi  să ardă vegetaţia uscată, pompierii buzoieni reamintesc că acest lucru se poate face în siguranţă dacă se ţine cont de câteva reguli minime de prevenire a incendiilor, la îndemâna oricui. Pe de altă parte, pompierii îi atenţionează pe agricultori, în special, că arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.  Cei care nu respectă acest lucru sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale, mai spun pompierii.

Ce recomandări au pompierii

Ţinând cont de numeroasele solicitări ale pompierilor pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată din ultima vreme, 29 arderi necontrolate la la începutul anului până în prezent,pe o suprafaţă de 750 hectare, ISU Buzău aduce la cunoştinţa populaţiei riscurile la care se supune, dar şi în ce condiţii se pot face arderi controlate de vegetaţie uscată sau mirişti.

Astfel, într-un comunicat al Biroului de Presă, ISU Buzău  recomandă cetăţenilor: ,,să respecte următoarele măsuri preventive: desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului ­îna­inte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor”.

Care sunt cauzele incendiilor

Din analiza efectuată la nivelul Centrului Operaţional Judeţean a reieşit faptul că incendiile au avut, în proporţie covârşitoare, 79%, drept cauză probabilă focul deschis în spaţii deschise. Alte cauze au fost fumatul în locuri nepermise, care reprezintă 17% din cazuri şi acţiune intenţionată, în 4 % din cazuri.

DISTRIBUIȚI
loading...