Cultură

Chihlimbarul din Buzău ajunge în Mexic

Municipiul Buzău ar puta deveni celebru în Mexic. Pietrele de chihlimbar de aici, recunoascute în întreaga lume pentru calitațile lor, urmează să treacă oceanul și să ajungă într-una dintre cele mai mari metropole ale lumii.

Colecţia de chihlimbar de la Colţi ar urma să fie expusă într-unul dintre muzeele capitalei Mexicului, Ciudat de Mexico, după ce ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România, José Guillermo Ordorica Robles.

„Excelenţa Sa a promis că va face tot posibilul să aducă la Buzău o parte dintre lucrările celebrei artiste Frida Kahlo de Rivera. După ce buzoienii s-au putut bucura de un exponat deosebit al culturii şi tradiţiei mexicane, în viitorul apropiat judeţul Buzău va oferi, la rândul său, colecţia de chihlimbar de la Colţi care ar urma să fie expusă într-unul dintre muzeele capitalei Mexicului”, a declarat luni preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, unic în ţară, valorifică şi exponate şi documente despre exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului, dar şi pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii din chihlimbar, inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, ţigarete. Poți căuta pe internet lista firmelor din Buzău care comercializeaza această piatră unica.

Cel mai important exponat are greutatea de 3,45 kilograme şi se află în colecţiile Muzeului judeţean Buzău. În zona localității Colți, într-o mică rezervatie geologică și paleontologică, după ce toarnă cu găleata, satenii încă mai găsesc bucăți de chihlimbar dezvelite și plimbate de șiroaie. Datorită frumuseții sale și a celor peste 160 de culori în care se înfățișează, chihlimbarul de le Colți (romanit, cu o vechime de 40 – 60 milioane de ani) este considerat cel mai valoros de pe planetă. Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă și preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestui mineral au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată în 1980. Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când se începe şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, se întocmeşte un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi se demarează acţiunea de colecţionare a unor pepite, podoabe, instrumente şi unelte folosite de localnici, dar şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi, potrivit informațiilor oferite de Muzeul Chihlimbarului.

Supranumită şi Muzeul chihlimbarului, unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia, inaugurată odată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată de mai multe ori, valorifică şi exponate arheologice şi documente ce relevă momente din istoria acestei străvechi aşezări. Predomină documente, fotografii, unelte (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, ţigarete) care ilustrează activitatea de prospectare, exploatare şi prelucrare a ambrei. Recent, la parterul clădirii a fost inaugurată o sală dedicată așezării rupestre Fundu Peșterii, monument istoric bine zăvorât. Tot aici puteți vizita și o expoziție cu vânzare, de unde minunatele pietricele pot fi achiziționate în diverse forme și monturi, la prețuri foarte bune.

Chihlimbarul, numit și „ambră galbenă”, este o piatră semiprețioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică, și anume rășina fosilă. Chihlimbarul nu este ambră adevărată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker