27 de ani
de presa libera
Joi, Iunie 29, 2017 01:40 AM

Educatie

Cercetarea aplicată, o prioritate pentru Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi (P)

Educatie  |
15.03.2017, 00:00
1575

   Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi dispune de o infrastructură modernă pentru activitatea de cercetare fundamentală şi aplicativă (echipamente, software şi resurse bi­bliografice), cu dotări la standarde internaţionale, unde studenţii au posibilitatea de a acumula competenţe avansate în ştiinţă şi tehnologie, în domeniile: ştiinţe inginereşti, ­mate­matică şi ştiinţele naturii, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte sau ştiinţa sportului şi educaţiei fizice. 

   Încă din primii ani de studii, studenţii sunt angrenaţi în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare prin implicarea lor, alături de cadrele didactice şi cercetători, în proiecte de cer­cetare sau pentru realizarea lucrărilor de finalizare a studiilor. În acest fel le este stimulată creativitatea şi totodată este încurajată participarea acestora la numeroase concursuri şi manifestări ştiinţifice pentru studenţi, desfăşurate la nivel naţional şi internaţio­nal. Pot fi menţionate în acest sens rezultatele obţinute de studenţi în domeniile; inginerie, ştiinţa alimentelor, biotehnologie, economie sau ştiinţe uma­niste, care se bucură de recunoaştere la nivel regional, naţional şi internaţional, une­le dintre acestea având un impact deosebit asupra mediului economic şi social din regiune şi din ţară.

   Anul trecut, de exemplu, o echipă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a participat la cel mai mare şi important eveniment agricol din România, Târgul INDAGRA, fiind singura facultate de industrie ­ali­mentară din România care a participat la acest târg. Studenţii şi profesorii au prezentat o gamă variată de produse alimentare inventate de studenţii gălăţeni prin studii realizate în cele trei staţii-pilot ale facultăţii (de bere, carne şi lapte), staţii modernizate construite cu trei milioane de euro, din fonduri europene, unităţi ce reproduc la scară redusă linii de fabricaţie ale întreprinderilor de produse alimentare.

   Rămânând în zona industriei alimentare, trebuie să vorbim despre rezultatele deosebite obţinute de doctoranzi la celebrul concurs internaţional Ecotrophelia. Facultatea de ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a participat la acest concurs încă din anul 2012, an în care a câştigat locul I pe ţară cu produsul Salam danubian dietetic, obţinut din muşchi de vită şi de porc, proteină miofibrilară din peşte, ulei de porumb nerafinat şi microcapsule cu uleiuri esenţiale de condimente obţi­nute în condiţii naturale de extracţie. Dintre produsele ino­vative realizate de studenţi mai putem aminti biscuiţii aperitiv „Yam–Yam” cu sos de rubarbă, prăjitura „Magic Bite” cu merişor şi Psyllium şi preparatele din carne în care apa din compoziţie a fost înlocuită cu zer dulce.

   De asemenea, studenţii Facultăţii de ştiinţa şi Ingineria ­Ali­mentelor sunt implicaţi şi în proiectul „Debut în carieră”, derulat în parteneriat cu compania Supremia. În cadrul acestui proiect, tinerii talentaţi şi motivaţi pentru performanţă sunt familiarizaţi cu climatul şi cultura organizaţională în perspectiva angajării. Studenţii gălăţeni s-au întors acasă cu Marele Premiu pentru o cremă vegetală din lapte de soia. Câştigătoarea va beneficia de o bursă pe durata anului IV de studiu, care se va finaliza cu un angajament ferm de încadrare în companie.

   În cadrul unui alt eveniment realizat anual sub patronajul Universităţii gălăţene, UGAL INVENT, care adună la Galaţi cercetători din toate colţurile lumii, a fost premiată o idee la care au participat profesorii şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu. Au fost valorificate beneficiile nămolului din Lacu Sărat în produse cosmetice. Pornind de la această idee s-au realizat creme antireumatice, un strugurel şi chiar o pastă de dinţi pe bază de nămol, dar şi alte produse naturale bioactive, fără adaos de ingrediente chimice. 

   Tot la UGAL INVENT a fost premiată şi o invenţie realizată de un asistent universitar în colaborare cu opt studenţi. Este vorba despre un autovehicul construit din materiale compozite care are greutatea de doar 75 de kilograme. Maşina are două locuri, dar poate transporta o greutate de aproape două tone. În plus, ea a fost dotată cu un sistem inteligent prin care poate deveni autonomă.

   Inventivitatea studenţilor este stimulată şi prin participarea la concursul Brad Engineering, organizat de Facultatea de Inginerie în perioada sărbătorilor de iarnă, lucrările având ca scop reciclarea materialelor reziduale.

   Nu putem să nu amintim şi despre dronele realizate de doctoranzii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, dispozitive de care sunt interesate instituţii din zona ­mi­litară sau administrativă, dar şi despre un scaun cu rotile controlat de utilizator doar din priviri!

   Pe lângă UGAL INVENT, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este partener anual şi în organizarea celebrului eveniment mondial „Noaptea Cercetătorilor”,  care are rolul de a atrage noile ­ge­neraţii către cercetare şi inovare în acest domeniu, în Uniunea Europeană, dar şi de a creşte respectul publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor.

  În Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi cadrele didactice sunt într-un partene­riat ce se construieşte pe termen scurt, mediu şi lung, mulţi dintre absolvenţi reprezentând cu cinste universitatea în care s-au format în companii de renume, institute sau universităţi din întreaga lume. Şcoala gălăţeană are meritul de a forma deopotrivă specialişti şi caractere, aceasta fiind emblematică pentru oraşul Galaţi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

FC Voluntari - Vorskla Poltava 1-1, în meci amical
Joi, Iunie 29, 2017 00:57 AM

Echipa de fotbal FC Voluntari a terminat la egalitate cu echipa ucraineană Vorskla Poltava, 1-1 (0-1), miercuri, într-un meci amical jucat în stagiul de pregătire din Slovenia.

Cisiordania: Un palestinian ucis după ce a deschis focul asupra soldaților israelieni
Joi, Iunie 29, 2017 00:38 AM

Un palestinian a deschis focul miercuri asupra mai multor soldați israelieni care l-au împușcat, în cursul unei operațiuni militare în orașul Hebron din Cisiordania ocupată, a anunțat armata, potrivit AFP.

UPDATE Fotbal: Chile va juca finala Cupei Confederațiilor, după ce a învins Portugalia la loviturile de departajare (GALERIE FOTO)
Miercuri, Iunie 28, 2017 23:43 PM

Selecționata de fotbal a statului Chile s-a calificat în finala Cupei Confederațiilor 2017, miercuri seara, la Kazan, după ce a învins Portugalia cu scorul de 3-0, la loviturile de departajare, în prima semifinală a competiției găzduite de Rusia.

Grecia: Manifestație a poliției interzisă la Atena
Miercuri, Iunie 28, 2017 23:39 PM

Guvernul grec a interzis miercuri o manifestație sindicală a polițiștilor prevăzută pentru joi în cartierul contestatar Exarchia din Atena, denunțând o provocare a opoziției de dreapta care, la rândul său, a acuzat lipsa siguranței publice, transmite AFP.

Tribunalul special pentru Kosovo își va începe lucrările în curând
Miercuri, Iunie 28, 2017 23:09 PM

Tribunalul special creat la Haga pentru a judeca presupusele crime de război comise în timpul conflictului din Kosovo la sfârșitul anilor 1990 va deveni operațional săptămâna viitoare, a anunțat miercuri președinta acestuia, Ekaterina Trendafilova, citată de AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jun, 19:52 evaluare nationala
georgeta tufan a comentat pentru articolul Buzăul, locul III pe ţară / Cine sunt cei 24 de buzoieni care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională:
Felicitari! La cat mai multe asemenea rezultate!
28 Jun, 14:30 replica
Ioana. a comentat pentru articolul Ciolacu și Romașcanu, în Guvernul Tudose:
Poate faceti ceva si pentru primarii PSD din judetul Buzau care au fost executati politic si la comanda mafiei condusa tot de Bigiu si Scutaru. Sentinte judecatoresti date la comanda in cazuri fara prejudicii si fara a se lua in calcul probele aduse pentru justificare.
28 Jun, 13:08 Locomotiva-Luciu
Dima a comentat pentru articolul Promovarea Metalului a limpezit apele în privinţa barajului pentru Liga a 4-a / Locomotiva, Luciu şi Blăjani, trei echipe, două locuri:
Pescarusul Luciu a castigat cu 3-0 la masa verde.
Google PageRank Checker