27 de ani
de presa libera
Duminica, Martie 26, 2017 16:01 PM

Educatie

Cercetarea aplicată, o prioritate pentru Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi (P)

Educatie  |
15.03.2017, 00:00
1388

   Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi dispune de o infrastructură modernă pentru activitatea de cercetare fundamentală şi aplicativă (echipamente, software şi resurse bi­bliografice), cu dotări la standarde internaţionale, unde studenţii au posibilitatea de a acumula competenţe avansate în ştiinţă şi tehnologie, în domeniile: ştiinţe inginereşti, ­mate­matică şi ştiinţele naturii, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte sau ştiinţa sportului şi educaţiei fizice. 

   Încă din primii ani de studii, studenţii sunt angrenaţi în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare prin implicarea lor, alături de cadrele didactice şi cercetători, în proiecte de cer­cetare sau pentru realizarea lucrărilor de finalizare a studiilor. În acest fel le este stimulată creativitatea şi totodată este încurajată participarea acestora la numeroase concursuri şi manifestări ştiinţifice pentru studenţi, desfăşurate la nivel naţional şi internaţio­nal. Pot fi menţionate în acest sens rezultatele obţinute de studenţi în domeniile; inginerie, ştiinţa alimentelor, biotehnologie, economie sau ştiinţe uma­niste, care se bucură de recunoaştere la nivel regional, naţional şi internaţional, une­le dintre acestea având un impact deosebit asupra mediului economic şi social din regiune şi din ţară.

   Anul trecut, de exemplu, o echipă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a participat la cel mai mare şi important eveniment agricol din România, Târgul INDAGRA, fiind singura facultate de industrie ­ali­mentară din România care a participat la acest târg. Studenţii şi profesorii au prezentat o gamă variată de produse alimentare inventate de studenţii gălăţeni prin studii realizate în cele trei staţii-pilot ale facultăţii (de bere, carne şi lapte), staţii modernizate construite cu trei milioane de euro, din fonduri europene, unităţi ce reproduc la scară redusă linii de fabricaţie ale întreprinderilor de produse alimentare.

   Rămânând în zona industriei alimentare, trebuie să vorbim despre rezultatele deosebite obţinute de doctoranzi la celebrul concurs internaţional Ecotrophelia. Facultatea de ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a participat la acest concurs încă din anul 2012, an în care a câştigat locul I pe ţară cu produsul Salam danubian dietetic, obţinut din muşchi de vită şi de porc, proteină miofibrilară din peşte, ulei de porumb nerafinat şi microcapsule cu uleiuri esenţiale de condimente obţi­nute în condiţii naturale de extracţie. Dintre produsele ino­vative realizate de studenţi mai putem aminti biscuiţii aperitiv „Yam–Yam” cu sos de rubarbă, prăjitura „Magic Bite” cu merişor şi Psyllium şi preparatele din carne în care apa din compoziţie a fost înlocuită cu zer dulce.

   De asemenea, studenţii Facultăţii de ştiinţa şi Ingineria ­Ali­mentelor sunt implicaţi şi în proiectul „Debut în carieră”, derulat în parteneriat cu compania Supremia. În cadrul acestui proiect, tinerii talentaţi şi motivaţi pentru performanţă sunt familiarizaţi cu climatul şi cultura organizaţională în perspectiva angajării. Studenţii gălăţeni s-au întors acasă cu Marele Premiu pentru o cremă vegetală din lapte de soia. Câştigătoarea va beneficia de o bursă pe durata anului IV de studiu, care se va finaliza cu un angajament ferm de încadrare în companie.

   În cadrul unui alt eveniment realizat anual sub patronajul Universităţii gălăţene, UGAL INVENT, care adună la Galaţi cercetători din toate colţurile lumii, a fost premiată o idee la care au participat profesorii şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu. Au fost valorificate beneficiile nămolului din Lacu Sărat în produse cosmetice. Pornind de la această idee s-au realizat creme antireumatice, un strugurel şi chiar o pastă de dinţi pe bază de nămol, dar şi alte produse naturale bioactive, fără adaos de ingrediente chimice. 

   Tot la UGAL INVENT a fost premiată şi o invenţie realizată de un asistent universitar în colaborare cu opt studenţi. Este vorba despre un autovehicul construit din materiale compozite care are greutatea de doar 75 de kilograme. Maşina are două locuri, dar poate transporta o greutate de aproape două tone. În plus, ea a fost dotată cu un sistem inteligent prin care poate deveni autonomă.

   Inventivitatea studenţilor este stimulată şi prin participarea la concursul Brad Engineering, organizat de Facultatea de Inginerie în perioada sărbătorilor de iarnă, lucrările având ca scop reciclarea materialelor reziduale.

   Nu putem să nu amintim şi despre dronele realizate de doctoranzii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, dispozitive de care sunt interesate instituţii din zona ­mi­litară sau administrativă, dar şi despre un scaun cu rotile controlat de utilizator doar din priviri!

   Pe lângă UGAL INVENT, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este partener anual şi în organizarea celebrului eveniment mondial „Noaptea Cercetătorilor”,  care are rolul de a atrage noile ­ge­neraţii către cercetare şi inovare în acest domeniu, în Uniunea Europeană, dar şi de a creşte respectul publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor.

  În Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi cadrele didactice sunt într-un partene­riat ce se construieşte pe termen scurt, mediu şi lung, mulţi dintre absolvenţi reprezentând cu cinste universitatea în care s-au format în companii de renume, institute sau universităţi din întreaga lume. Şcoala gălăţeană are meritul de a forma deopotrivă specialişti şi caractere, aceasta fiind emblematică pentru oraşul Galaţi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Suedia îi va despăgubi pe transsexualii victime ale sterilizării forțate
Duminica, Martie 26, 2017 15:18 PM

Autoritățile suedeze vor plăti compensații transsexualilor, victime ale sterilizării forțate în timpul procesului de schimbare de sex, a informat Ministerul Sănătății citat de AFP.

Alba: Gălbenele, salvie și lavandă - trei culturi cu care face profit o familie din Ocna Mureș
Duminica, Martie 26, 2017 15:09 PM

Gălbenele, salvie și lavandă sunt cele trei culturi, foarte profitabile, pe care o familie din Ocna Mureș s-a axat, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.

Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea extrem de gravă a Constituției
Duminica, Martie 26, 2017 14:52 PM

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că își menține opinia că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat intervenția DNA în activitatea Executivului.

Rusia: Poliția l-a reținut pe opozantul Alexei Navalnâi, care a lansat un apel la manifestații anticorupție
Duminica, Martie 26, 2017 14:49 PM

Poliția rusă l-a reținut duminică, la Moscova, pe opozantul Alexei Navalnâi, în contextul desfășurării în mai multe orașe din Rusia a unor manifestații anticorupție în pofida faptului că în majoritatea cazurilor autoritățile locale nu au autorizat acestor proteste, transmite Reuters.

Sibiu: Un fost mecanic, cel mai bun sculptor în legume și fructe din România
Duminica, Martie 26, 2017 14:42 PM

Adrian Raul Râpă, un tânăr fost mecanic din Satu Mare, a câștigat în acest an titlul de cel mai bun artizan sculptor în legume și fructe din România, la un concurs organizat la Sibiu în cadrul expoziției internaționale GastroPan.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Mar, 13:32 referitor
gg a comentat pentru articolul Tânărul social-democrat buzoian Alexandru Stoica, numit subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării:
BINE CA NU AU AJUNS ACOLO MUZGOCI SAU FLORIN CONSTANTINESCU!ASTIA SUNT DOBITOCI BINE DE TOT!
26 Mar, 13:11 Ratati
Ionut a comentat pentru articolul Beizadea de Vadu Paşii / Consilier al unui senator de Buzău şi fiu de politician, se dă victimă după ce a desfigurat o tânără în club (VIDEO):
Daca atat te a dus capul sa declari e clar. Ai iq ul unei gaini. Mai bine nu mai declarai nimic . Dar sa spui ca ea a dat cu paharul , tu te ai aparat iar cioburile sarite din mainile tale care ti acopereau fatza au desfigurat o pe aia ... cu declaratia asta insulti inteligenta politistilor si a medicilor.
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
Google PageRank Checker