27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:18 PM

Educatie

Cercetarea aplicată, o prioritate pentru Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi (P)

Educatie  |
15.03.2017, 00:00
1627

   Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi dispune de o infrastructură modernă pentru activitatea de cercetare fundamentală şi aplicativă (echipamente, software şi resurse bi­bliografice), cu dotări la standarde internaţionale, unde studenţii au posibilitatea de a acumula competenţe avansate în ştiinţă şi tehnologie, în domeniile: ştiinţe inginereşti, ­mate­matică şi ştiinţele naturii, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte sau ştiinţa sportului şi educaţiei fizice. 

   Încă din primii ani de studii, studenţii sunt angrenaţi în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare prin implicarea lor, alături de cadrele didactice şi cercetători, în proiecte de cer­cetare sau pentru realizarea lucrărilor de finalizare a studiilor. În acest fel le este stimulată creativitatea şi totodată este încurajată participarea acestora la numeroase concursuri şi manifestări ştiinţifice pentru studenţi, desfăşurate la nivel naţional şi internaţio­nal. Pot fi menţionate în acest sens rezultatele obţinute de studenţi în domeniile; inginerie, ştiinţa alimentelor, biotehnologie, economie sau ştiinţe uma­niste, care se bucură de recunoaştere la nivel regional, naţional şi internaţional, une­le dintre acestea având un impact deosebit asupra mediului economic şi social din regiune şi din ţară.

   Anul trecut, de exemplu, o echipă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a participat la cel mai mare şi important eveniment agricol din România, Târgul INDAGRA, fiind singura facultate de industrie ­ali­mentară din România care a participat la acest târg. Studenţii şi profesorii au prezentat o gamă variată de produse alimentare inventate de studenţii gălăţeni prin studii realizate în cele trei staţii-pilot ale facultăţii (de bere, carne şi lapte), staţii modernizate construite cu trei milioane de euro, din fonduri europene, unităţi ce reproduc la scară redusă linii de fabricaţie ale întreprinderilor de produse alimentare.

   Rămânând în zona industriei alimentare, trebuie să vorbim despre rezultatele deosebite obţinute de doctoranzi la celebrul concurs internaţional Ecotrophelia. Facultatea de ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a participat la acest concurs încă din anul 2012, an în care a câştigat locul I pe ţară cu produsul Salam danubian dietetic, obţinut din muşchi de vită şi de porc, proteină miofibrilară din peşte, ulei de porumb nerafinat şi microcapsule cu uleiuri esenţiale de condimente obţi­nute în condiţii naturale de extracţie. Dintre produsele ino­vative realizate de studenţi mai putem aminti biscuiţii aperitiv „Yam–Yam” cu sos de rubarbă, prăjitura „Magic Bite” cu merişor şi Psyllium şi preparatele din carne în care apa din compoziţie a fost înlocuită cu zer dulce.

   De asemenea, studenţii Facultăţii de ştiinţa şi Ingineria ­Ali­mentelor sunt implicaţi şi în proiectul „Debut în carieră”, derulat în parteneriat cu compania Supremia. În cadrul acestui proiect, tinerii talentaţi şi motivaţi pentru performanţă sunt familiarizaţi cu climatul şi cultura organizaţională în perspectiva angajării. Studenţii gălăţeni s-au întors acasă cu Marele Premiu pentru o cremă vegetală din lapte de soia. Câştigătoarea va beneficia de o bursă pe durata anului IV de studiu, care se va finaliza cu un angajament ferm de încadrare în companie.

   În cadrul unui alt eveniment realizat anual sub patronajul Universităţii gălăţene, UGAL INVENT, care adună la Galaţi cercetători din toate colţurile lumii, a fost premiată o idee la care au participat profesorii şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu. Au fost valorificate beneficiile nămolului din Lacu Sărat în produse cosmetice. Pornind de la această idee s-au realizat creme antireumatice, un strugurel şi chiar o pastă de dinţi pe bază de nămol, dar şi alte produse naturale bioactive, fără adaos de ingrediente chimice. 

   Tot la UGAL INVENT a fost premiată şi o invenţie realizată de un asistent universitar în colaborare cu opt studenţi. Este vorba despre un autovehicul construit din materiale compozite care are greutatea de doar 75 de kilograme. Maşina are două locuri, dar poate transporta o greutate de aproape două tone. În plus, ea a fost dotată cu un sistem inteligent prin care poate deveni autonomă.

   Inventivitatea studenţilor este stimulată şi prin participarea la concursul Brad Engineering, organizat de Facultatea de Inginerie în perioada sărbătorilor de iarnă, lucrările având ca scop reciclarea materialelor reziduale.

   Nu putem să nu amintim şi despre dronele realizate de doctoranzii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, dispozitive de care sunt interesate instituţii din zona ­mi­litară sau administrativă, dar şi despre un scaun cu rotile controlat de utilizator doar din priviri!

   Pe lângă UGAL INVENT, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este partener anual şi în organizarea celebrului eveniment mondial „Noaptea Cercetătorilor”,  care are rolul de a atrage noile ­ge­neraţii către cercetare şi inovare în acest domeniu, în Uniunea Europeană, dar şi de a creşte respectul publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor.

  În Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi cadrele didactice sunt într-un partene­riat ce se construieşte pe termen scurt, mediu şi lung, mulţi dintre absolvenţi reprezentând cu cinste universitatea în care s-au format în companii de renume, institute sau universităţi din întreaga lume. Şcoala gălăţeană are meritul de a forma deopotrivă specialişti şi caractere, aceasta fiind emblematică pentru oraşul Galaţi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ALERTĂ Simona Halep a pierdut finala turneului de la Cincinnati (WTA) și a ratat șansa de a deveni lider mondial
Duminica, August 20, 2017 22:06 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă fără drept de apel de spaniola Garbine Muguruza, cu 6-1, 6-0, duminică, în finala turneului WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de de 2.536.154 dolari, și a ratat o nouă șansă de a deveni lider mondial.

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker