27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:46 AM

Politic

Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“

de Călin BOSTAN
Politic  |
28.07.2017, 00:00
1180

   Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău va fi reorganizată, a decis, joi, guvernul, în şedinţa sa săptămânală. Prin hotărârea adoptată joi, „Experintala” buzoiană devine instituţie de drept public, organizată ca instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”.

   SCDL Buzău administrează în prezent suprafaţa de teren de 136,60 hectare din domeniul pu­blic al statului, indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic. În noile condiţii, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău se poate asocia, în vederea realizării unor proiecte şi lucrări din domeniul agricol, cu alte unităţi de cercetare-dezvoltare de interes public şi privat, cu instituţii de învăţământ acreditate şi cu operatori economici din ţară şi din străinătate, cu avizul forului tutelar, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh­eorghe Ionescu-Siseşti”.

   Finanţarea SCDL Buzău se va realiza din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”, dar poate beneficia şi de alocare directă de fonduri din Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin bugetul aceluiaşi for tutelar, pentru proiecte de interes naţional strategic şi de lungă durată, pentru conservarea şi valorificarea resurselor genetice vegetale şi animale.

Ciolacu: „Primul pas din planul de relansare a Staţiunii“    

   Vicepremierul Marcel Ciolacu, deputat social-democrat de Buzău şi preşedinte al organizaţiei judeţene PSD, unul dintre artizanii acestei hotărâri de guvern, transmite, într-un comunicat de presă, mulţumiri premierului şi ministrului Agriculturii pentru că au înţeles necesitatea adoptării unui asemenea act normativ pentru staţiunea de cercetare buzoiană şi îşi exprimă bucuria pentru faptul că reoganizarea  vine în ziua în care SCDL aniversează 60 de ani de existenţă.

   „Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău va fi reorganizată, ca urmare a unei Hotărâri de Guvern adoptată în şedinţa de astăzi (joi, n.r.) a Executivului, astfel încât munca extraordinară pe care cercetătorii buzoieni o fac de zeci de ani să poată să continue şi să contribuie pe mai departe la dezvoltarea legumiculturii româneşti. Îi mulţumesc premierului Mihai Tudose şi ­mi­nistrului Agriculturii, Petre Daea, pentru că au înţeles că Buzăul are o tradiţie deosebită în cercetarea legumicolă, cu rezultate deosebite recunoscute atât în ţară cât şi în străinătate, şi pentru că au susţinut necesitatea unor măsuri concrete pentru ca această zestre de ştiinţă românească să nu se piardă. Mă bucur cu atât mai mult cu cât adoptarea Hotărârii de Guvern vine chiar în ziua în care această instituţie fanion pentru ­cer­cetarea legumicolă de la noi din ţară împlineşte 60 de ani de ­exi­stenţă”, spune Ciolacu.

   El precizează că actul normativ de joi este doar primul pas în relansarea Staţiunii de ­Cer­cetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău: „Era nevoie de acest act normativ pentru ca Staţiunea de Cercetare de la Buzău să poată beneficia din nou de fonduri şi subvenţii de la bugetul de stat, prin intermediul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Siseşti>, după ce, în ultimii ani, a fost lăsată să supravieţuiască exclusiv pe baza veniturilor proprii. Consider că cercetătorii de aici trebuie lăsaţi să lucreze în linişte, pentru că de rezultatele muncii lor depinde dacă vom putea aduce pe masa românilor legume mai bune şi mai sănătoase. Este important de precizat că, în urma acestei reorganizări, toate locurile de muncă de aici vor fi păstrate şi se vor lua măsuri pentru păstrarea în sistem a cercetărilor cu experienţă. Acesta este doar primul pas din planul de relansare a Staţiunii de Cercetare de la Buzău, pentru că am primit promisiuni din partea ministrului Petre Daea, că în cadrul instituţiei, din această toamnă, va funcţiona şi o Bancă Naţională de Gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice. Sunt convins că prin astfel de măsuri vom reuşi să creăm condiţiile optime pentru a pune pe deplin în valoare experienţa extraordinară a cercetărilor buzoieni şi să readucem Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău pe locul binemeritat din fruntea cercetării legumicole româneşti”, mai spune vicepremierul Marcel Ciolacu. 

Vânătoru: „Aşteptam acest act normativ din 2009“

   Cercetătorul Costel Vânătoru a explicat, pentru OPINIA, ce înseamnă noul statut al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Este un act normativ pe care îl aşteptam de foarte mult timp. Este un act normativ necesar pentru buna funcţionare a unităţii noastre. Practic, fără acest act normativ, noi nu puteam primi finanţare de la bugetul de stat şi sperăm ca, odată cu apariţia acestei hotărâri de guvern privind funcţionarea unităţii noastre, să fim şi finanţaţi de la bugetul de stat, aşa cum prevede Legea 502. Şi noi ne-am dorit foarte mult ca această hotărâre de guvern să apară, să o avem, pentru ca să putem beneficia şi noi de ajutor de la stat, prin salarizare, aşa cum trebuie să fie cercetarea românească. Pe de altă parte, fără această hotărâre de guvern nu puteam participa nici la proiecte, la competiţii; chiar dacă se lansau competiţii pentru proiecte - fie naţionale, fie europene - noi nu eram eligibili, pentru că nu aveam o hotărâre de guvern actualizată după cerinţele actuale din proiecte. Deci, este un act de naştere, de renaştere a Staţiunii, care este aşteptat de foarte mult timp; practic, din anul 2009 aşteptăm această hotărâre de guvern. În primul rând, această hotărâre statuează patrimoniul unităţii, în domeniul public al statului; în acest act normativ avem tot patrimoniul - funciar, şi nu numai, clădiri, tot inventarul unităţii este expus în anexele hotărârii -, iar noi avem misiunea clară de a face cercetare. Hotărârea de guvern ne pune la treabă, dar, în acelaşi timp, ne dă şi drepturile, ne dă posibilitatea să fim finanţaţi. De acum încolo suntem în acord cu legislaţia actuală, căci altfel Ministerul Finanţelor nu putea să realizeze finanţarea”, spune Vânătoru.

El i-a indicat pe cei cărora Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău le datorează noul statut: „Ţin să mulţumesc tuturor acelora care s-au implicat, în primul rând ministrului Agriculturii, care a venit aici şi a promis că se va implica şi, în timp foarte scurt guvernul va emite hotărârea. Apoi, parlamentarii de Buzău, în mod special domnul deputat şi vicepremier Marcel Ciolacu, şi, nu în ultimul rând, primarul Buzăului, domnul Constantin Toma, care a înţeles necesitatea hotărârii de guvern şi rolul acestei activităţi de cercetare. Deci, toată această echipă s-a implicat în a ajuta unitatea noastră, şi sperăm să o facă cu bună-credinţă în continuare, pentru că avem o staţiune de cercetare la Buzău, care este o mândrie pentru noi şi care a făcut cunoscut Buzăul în ţară şi în străinătate, are peste 70 de brevete şi certificate de omologare, şi numeroase lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate. Am putea spune că este un act istoric, iar cei care s-au implicat în aceasta ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău”, a mai spus cercetătorul Costel Vânătoru. 

 

Comentarii

Bravo tătuță, dacă se vrea, se poate! (28 Jul, 08:55)
Pixelu leguminos

        În sfârșit, o decizie salutară. Pentru cei care nu înțeleg importanța acestei reorganizări, le amintesc că în vechea formă de funcționare, SCDL Buzău nu putea primi finanțări de la bugetul de stat, acestea fiind interzise cu desăvârșire de Uniunea Europeană, fiind considerate ajutor de stat. Singurul caz de ajutor de stat exceptat de la regulă și acceptat de Uniunea Europeană este ajutorul de stat acordat firmelor străine, chipurile pentru crearea de locuri de muncă. Din 2008 până în 2014 statul român a acordat firmelor străine, cu titlu gratuit sub forma ajutoarelor de stat, fabuloasa sumă de vreo 600 milioane de euro. De, … partea leului!
        Următoarea etapă ar fi înființarea de puncte de lucru proprii de vânzare a produselor către populație, mult hulitele aprozare. Varianta vânzării engros a produselor unui retailer, chiar dacă este o soluție comodă, este total ineficientă. Din toată munca depusă, grosul profiturilor îl culege distribuitorul iar în foarte multe cazuri boicotează produsul stabilindu-i un preț de vânzare prohibitiv canalizând vânzările spre produsele altui producător.
        Exemplul edificator este ce se întâmplă pe piața energiei. Producătorul majoritar este statul român care pare ineficient în comparație cu distribuitorii de energie (în majoritate străini, în multe cazuri nici măcar companii private ci companii de stat străine cum sunt OMV-Austria, E.ON-Germania, ČEZ-Cehia, Engie-Franța) care strâng banii de pe piață și stabilesc prețuri de vânzare în funcție de „gradul de suportabilitate al consumatorului român”.

Raspunde
SCdl buzau (28 Jul, 10:03)
Tanase Virgiliu

Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!

Raspunde
SCDL Buzau (28 Jul, 10:07)
Tanase Virgiliu

In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )

Raspunde

Stiri Agerpres

O "ARtfel" de expoziție AGERPRES, de vineri la Palatul Suțu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:25 AM

Agenția Națională de Presă AGERPRES organizează o "ARtfel" de expoziție de fotografie, care îmbină fotoreportajul, documentarul video și realitatea augmentată și care poate fi vizitată începând de vineri până pe 10 decembrie, la Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București.

Opt bărbați, care pretind a fi nord-coreeni, găsiți pe o barcă eșuată în nordul Japoniei
Vineri, Noiembrie 24, 2017 04:33 AM

O barcă de lemn în care se aflau opt bărbați, care pretind a fi din Coreea de Nord, a eșuat în nordul Japoniei, a transmis vineri presa locală, citând poliția, informează agenția dpa.

DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:56 AM

Ediția cu numărul 24 a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură, continuă la sfârșitul acestei săptămâni, în Pavilionul Central Romexpo, ultima zi a manifestării fiind duminică, 26 noiembrie.

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker