Actualitate

Centrul Militar Judeţean va funcţiona în construcţii modulare

Centrul Militar  Jude­ţean Buzău va funcţiona într-o construcţie modulară de tip container până când pe terenul din strada Bistriţei nr 45 va fi construită o clădire nouă. Ieri, într-o şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru alipirea a trei loturi de teren pentru reglemen­tarea accesului auto pentru construcţia provizorie şi reîntregirii imobilului, aşa cum  a  fost,  iniţial,  înaintea retrocedării suprafeţei de teren unde funcţionează obiectivul.

Amintim că terenul din strada Bistriţei, numărul 45, a făcut obiectul unei solicitări de retrocedare, motiv pentru care terenul şi clădirile aferente acestuia au fost dezmembrate în trei loturi diferite,  în  scopul  punerii  în  aplicare  a Sentinţei civile nr. 361/2007 a Tribunalului Buzău.

În noiembrie 2014, Consiliul Judeţean Buzău şi-a exprimat acordul pentru cumpărarea  imobilului din strada Bistriţei nr. 45.

În 29  octombrie 2015 s-a aprobat cumpărarea cotei părţi din imobil, în scopul reîntregirii imobilului proprietate publică a Judeţului Buzău. În acest sens a fost perfectat contractul de vânzare-cumpărare prin care Unitatea Administrativ Te­ritorială Judeţul Buzău a cumpărat de la foştii proprietari cota aferentă acestora.

Prin Hotărârea Consi­liului Judeţean Buzău din 25 ianuarie 2016 imobilul situat în strada Bistriţei, nr. 45 a fost reîntregit şi dat în folosinţa gratuită a Centrului Militar Judeţean Buzău.

În cursul anului 2017, clădirile imobilului au fost expertizate tehnic şi a rezultat faptul că  se  incadrează în clasa de risc seismic II şi III. De asemenea, în cursul anului 2019, Centrul  Militar Judeţean informa UAT Judeţul Buzău că unul din pereţii clădirii în care îşi desfăşoară activitatea o parte din angajaţii instituţiei s-a fisurat şi pune în pericol siguranţa perso­nalului. Ca o măsură  provizorie, până la edificarea  unei  clădiri noi, se va realiza o  construcţie modulară tip container cu funcţiunea de Centru Militar Judeţean. Terenul  pe care va fi rea­lizată construcţia provizorie nu are acces direct din strada Bistriţei, astfel că Primăria Buzău a solicitat, prin certificatul de urba­nism, reglementarea accesului auto pentru construcţia provizorie.

Trei corpuri ale clădirii în care funcţionează Centrul Militar Judeţean Buzău, pe stradă Bistriţei nu mai puteau fi consolidate din cauza gradului mare de uzură. Consiliul Judeţean şi-a luat angajamentul contruirii unei clădiri noi însă costurile nu pot fi suportate imediat. Că urmare s-a găsit soluţia amplasării unor module în care angajaţii centrului Militar Judeţean să-şi desfăşoare activitatea în siguranţă.

Clădirile în care funcţio­nează instituţia au fost construite în perioada 1965-1970 şi au o suprafaţă construită desfăşurată totală de aproximativă de 1.400 mp. Acestea nu au beneficiat de reparaţii capitale sau majore în ultimii 20 de ani. Urmare sesizărilor repetate făcute de Minis­terul Apărării Naţionale, prin reprezentanţii CMJ Buzău, referitoare la imposibilitatea desfăşurării activităţilor zilnice în condiţii de securitate şi sănătate a muncii, din cauza insalubrităţii şi a stării avansate de degradare, s-a solicitat efectuarea expertizei tehnice a clădirilor parte a imobilului situat în stradă Bistriţei nr. 45, pentru a putea fi identificată soluţia oportună din punct de vedere tehnic şi financiar. Conform concluziilor raportului de expertiză tehnică, clădirile au fost încadrate în clasele de risc seismic II şi III, fiind prezentate două soluţii de intervenţie. Una dintre soluţii presupune măsuri de consolidare a fundaţiilor, pereţilor, realizarea unei centuri din beton armat şi refacerea tuturor finisajelor şi a învelitorii, deşi clădirile reabilitate nu ar îndeplini cerinţele destinaţiei pentru care sunt utilizate. Cea de-a două soluţie presupune demolarea clădirilor şi construirea unui imobil nou care să corespundă din punct de vedere funcţional-arhitectural şi constructiv. Expertul tehnic a recomandat însă, pentru cele mai multe clădiri, demolarea acestora şi construirea unora noi, care să îndeplinească normele şi normativele în vigoare. Având în vedere disponibilităţile băneşti din bugetul pe 2018, Executivul CJ a propus demolarea doar a trei corpuri de clădire care reprezintă cel mai mare grad de uzură.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker