26 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 24, 2016 13:41 PM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
993

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Înot: Robert Glință - Merg la Rio cu speranța de a prinde o semifinală, dar e posibilă și o calificare în finală
Duminica, Iulie 24, 2016 13:35 PM

Înotătorul Robert Glință a declarat duminică dimineanță că speră să reușească o calificare în sefimifinale, dar susține că este posibil să ajungă și în finala probei de 100 de metri spate la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

INFP: Cutremur de 3,4 grade pe scara Richter în județul Vrancea, duminică la ora 11,20
Duminica, Iulie 24, 2016 13:28 PM

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora locală 11,20, în județul Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Festivalul Lollapalooza, ediția 2016
Duminica, Iulie 24, 2016 13:26 PM

Lollapalooza este un festival american de muzică ce reunește anual trupe de rock alternativ, punk, heavy metal și hip-hop alături de performeri ai comediei nord-americane. Anul acesta are loc în perioada 28-31 iulie, în Grant Park din Chicago, Illinois, SUA.

JO 2016: Sporturi - polo pe apă
Duminica, Iulie 24, 2016 13:06 PM

Polo pe apă, un sport nautic de echipă, a debutat la Jocurile Olimpice în 1900, la Paris, nu a mai fost inclus și la ediția din 1904, dar ulterior nu a mai lipsit niciodată din programul olimpic, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro. În acea perioadă, disciplina s-a dezvoltat diferit în cele două părți ale Atlanticului, cu stiluri opuse în Europa și America. În cele din urmă, a fost stabilit un set de reguli comun, care a coincis cu Jocurile Olimpice din 1920, de la Antwerp, la care au participat 12 echipe. Proba feminină a fost inclusă la ediția din 2000 de la Sydney.

JO 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 1972
Duminica, Iulie 24, 2016 13:01 PM

Cea de-a XX-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat, la Munchen, în perioada 26 august - 11 septembrie 1972. Ceremonia a fost deschisă de președintele Republicii Federale Germania, Gustave Heinemann. Orașul Munchen a avut trei contracandidați: Detroit, Madrid și Montreal.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Jul, 12:07 racilile societatii
valentin a comentat pentru articolul A apărut o nouă modalitate de înșelătorie: „batista“! Cum acționează escroacele cu fuste lungi:
animale nu oameni numai si numai rau dupa asemenea spurcaciuni
23 Jul, 23:33 Angajati
Dolar a comentat pentru articolul Salariile buzoienilor, aproape la jumătatea celor din București:
Numai retardatii mai muncesc in Romania, eu castig in tara cam 2700-2800/luna venit pasiv iar in afara cam 2500 euro/luna salariu, avea dreptate Nicolae Iorga: In societatea moderna banii se castiga doar prin bani, prin munca se castiga painea";si cand te mai gandesti ca salariatii astia mai fac si copii...
23 Jul, 22:09 mihalceafarm@yahoo.com
max a comentat pentru articolul Ionel Tescaru, iepuraşul ,,milog-lipitoare“:
Inainte de canditatura unde nu reusea sa lege doua vorbe dupa o ciorna pe cine lingea acelasi cu voia d-voastra tescaru?Pe dinu de la rotec pe care la fraierit cit a putut da' cind s-a prins dinu tescaru lingea in alte locuri si uitea sa se face politica imaginati-va cind la prins pe bosco da' a avut concurenta cu neagu alt lingau de profesie
Google PageRank Checker