25 de ani
de presa libera
Joi, Iulie 30, 2015 07:03 AM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
962

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

AGERPRES A TRANSMIS... - 30 IULIE
Joi, Iulie 30, 2015 06:00 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 iulie
Joi, Iulie 30, 2015 05:30 AM

Un cogresmen american trimis în judecată, sub acuzația de corupție
Joi, Iulie 30, 2015 05:10 AM

Un congresmen american din statul Pennsylvania (nord-estul SUA) a fost trimis în judecată miercuri, sub acuzația de "participare la o întreprindere de gangsteri" de deturnare a banilor, a anunțat Departamentul Justiției, relatează agențiile DPA și Reuters.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 iulie
Joi, Iulie 30, 2015 05:00 AM

Este a 211-a zi a anului 2015.

SUA: Un bărbat din Tennessee a fost arestat în apropierea Capitoliului
Joi, Iulie 30, 2015 03:45 AM

Poliția Capitoliului Statelor Unite a anunțat miercuri că a arestat un bărbat din statul Tennessee care conducea în apropierea acestui complex din Washington având trei arme de foc și muniție în vehiculul său, informează Reuters.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
30 Jul, 00:30 Coincidenta
Buzaul Vechi a comentat pentru articolul Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi:
Intamplarea face ca fiind in trecere prin oras sa fi preluat si eu ieri aceeasi perspectiva: https://www.facebook.com/buzaulvechi.oldbuzau/photos/pb.199071956806898.-2207520000.1438205224./902492763131477/?type=3&theater Foarte interesante informatiile despre firele de apa, stiam doar despre "canalul" acoperit din prezent.
29 Jul, 17:19 berea
emil a comentat pentru articolul Un tânăr de 18 ani a băgat berea la rece în fântână și ,,s-a dus“ după ea:
dar a reusit sa scota berea din fantana? daca nu sa ma anunte k ma bag eu dupa ea:))))
29 Jul, 14:01 Amintiri din tinerete
Labes Eugen Giorgian a comentat pentru articolul Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi:
Eu am locoit in copilarie pe str. Ostrovului la nr. 21 locuiam 3 familii farmacistul Petrescu cu soacra dinsului dm. ianculescu care anterior fusese propietara acestui imobil dar lau nationalizat comunistii si acum plateau chirie mai locuia fm. Murgoci dl era pensionat pe caz de boala iar dm era asistenta la spitalul de orgenta care pe atunci se afla pe Bdl. Nicolae Balcesc acum nu mastiu ce este dar mult timp era sectia de oftalmologie eu nu stiu ca de 12 ani locuiesc in Spania si cea de a treia fmilie era cea a parintilor mei casa se afla unde este actualul sediu PRM si vrea sa ajung la poza postata cu cinema Steaua Rosie undeva mai inainte spre Cring era gradina de vara minnunat loc cu o fintina artezina de unde puteai sa-ti alegi orice peste doreai si il facea la bucatarie mai era o cladire si apoi era ocladire imensa dar veche cu un etaj si mansarda i se spunea Bl. 15 sau Corabi Nebunilor la mansarda locuiau majoritatea Romi dar foarte de treaba va spun asta ca eu mai mult pe acolo am copilarit deoarece binca mea si o matusa locuiau acolo. Amintiri frumoase eu am acum 55 de ani si va multumesc ca ne mai aduceti aminte de copilarie si tinerete
Google PageRank Checker