25 de ani
de presa libera
Marti, Octombrie 06, 2015 17:34 PM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
975

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Yuanul chinez este a patra cea mai utilizată monedă pentru plăți globale (SWIFT)
Marti, Octombrie 06, 2015 17:33 PM

Yuanul chinez a devansat yenul japonez în luna august, devenind a patra cea mai utilizată monedă pentru tranzacții financiare internaționale, arată un raport publicat marți de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication on Tuesday (SWIFT), transmite AFP.

MFE: Rata absorbției fondurilor europene a ajuns la aproape 57%, în septembrie
Marti, Octombrie 06, 2015 17:29 PM

Rata absorbției fondurilor europene a ajuns la 56,99%, la finalul lunii septembrie, pe cadrul financiar 2007-2013, se arată într-o statistică publicată pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Inspector de la Agenția de Finanțe Dâmbovița, prins în flagrant luând mită (surse)
Marti, Octombrie 06, 2015 17:26 PM

Un inspector din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dâmbovița a fost prins, marți, în flagrant de procurorii DNA Ploiești, în timp ce lua mită de la reprezentatul unei societăți, au declarat surse judiciare.

Jocul "Monopoly - Here & Now", care include și o reprezentare a Aeroportului "Henri Coandă", disponibil în magazine
Marti, Octombrie 06, 2015 17:23 PM

Ediția celebrului joc "Monopoly" -"Here & Now", care include și o reprezentare a Aeroportului "Henri Coandă" din Capitală, a fost lansată recent, la nivel mondial, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Ministrul Bănicioiu a inaugurat Compartimentul Primiri Urgențe și heliportul Spitalului Cernavodă
Marti, Octombrie 06, 2015 17:19 PM

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a vizitat, marți, Spitalul Orășenesc Cernavodă, cu prilejul inaugurării noului Compartiment Primiri Urgențe (CPU) și a heliportului unității medicale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
06 Oct, 13:50 Eficienta muncii
Iulia a comentat pentru articolul 9 lei se pot achita în mimim 90 de minute:
Daca ar fi vorba numai de calculatoare, lucrurile ar avea rezolvare. Dar e vorba de oameni nepregatiti care si-au mostenit postul (de la parinti, matusi, nasi, cumetri) si care in loc sa-si usureze munca fac tot posibilul sa o complice.
06 Oct, 09:57 Poetului Marin Ifrim
Ica Ungureanu a comentat pentru articolul Marin Ifrim, lansare de carte la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“:
Spre naltul cer, când ai urcat, Prin uurbea noastră umlă zvonul, Că ai rămas în lift blocat... De ce n-ai mers cu avionul?
06 Oct, 09:32 mizerie
\\\\\ a comentat pentru articolul Profesorii buzoieni protestează astăzi în fața Ministerului Educației pentru înlocuirea Getei Burducea:
e o mizerie peste tot .....ori unde se numesc directori si sefi numai pe cunostinte... vezi ce multe exemple exista de la scolile din varful muntelui pana jos.....
Google PageRank Checker