26 de ani
de presa libera
Luni, Mai 30, 2016 23:11 PM
Toma

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
990

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Israel: Ultranaționalistul Avigdor Lieberman a fost învestit ministru al apărării
Luni, Mai 30, 2016 23:07 PM

Ultranaționalistul Avigdor Lieberman a fost învestit luni de Knesset (parlamentul israelian) ca ministru al apărării, un post din care va superviza acțiunile în teritoriile palestiniene și unde a promis să se arate "rezonabil" după ani de retorică agresivă, transmite AFP.

Prună despre Hexi Pharma: Nu mai suntem România anului 2004, nu se fac rețineri la comandă politică
Luni, Mai 30, 2016 22:56 PM

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat luni seară, referindu-se la reținerea directorului general al Hexi Pharma, Flori Dinu, că "nu mai suntem România anului 2004", arătând că nu se mai fac rețineri la comandă politică.

Evenimentul "Savurați arta", la Galeria Alexandra's
Luni, Mai 30, 2016 22:53 PM

"Savurați arta", un eveniment dedicat deopotrivă artei și vinului, reunind colecționari, iubitori ai frumosului și somelieri din România și Italia, s-a desfășurat, luni seară, la Galeria Alexandra's din Piața Amzei.

Baschet masculin: CSM CSU Oradea și BC Mureș vor lupta cu titlul pe masă, în data de 2 iunie
Luni, Mai 30, 2016 22:45 PM

CSM CSU Oradea și BC Mureș Tg Mureș sunt la egalitate, 2-2, și vor lupta cu titlul pe masă în meciul cinci al finalei Ligii Naționale de baschet masculin, pe 2 iunie, la Oradea.

Ponta: Dacă se va retrage Dragnea o să vină altcineva la conducerea PSD; nu eu
Luni, Mai 30, 2016 22:41 PM

Fostul președinte al social-democraților Victor Ponta a exclus posibilitatea de a reveni la conducerea partidului după alegerile locale, afirmând că, în cazul în care actualul lider al partidului, Liviu Dragnea, se va retrage de la șefia PSD "o să vină altcineva''.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
30 May, 20:41 pamfil
vasile a comentat pentru articolul Cum s-au scurs banii râmnicenilor în conturile unor firme de casă ale primarului Viorel Holban, inclusiv printr-un off-shore maltez:
Cand au castigat primul mandat,Holban si Carjan erau la PNL.Acum sunt lideri ai PSD-ului judetean.Va mai întrebati de ce rezista in functii?
30 May, 20:31 cum s-au scurs banii ramnicelilor
popescu vasile a comentat pentru articolul Cum s-au scurs banii râmnicenilor în conturile unor firme de casă ale primarului Viorel Holban, inclusiv printr-un off-shore maltez:
sunt sigur ca acest comentariu nu il ve- ti posta !sunteti sluga lui basescu si disccipolilor lui !dupa 18 ani traiti in epoca ginioiu -ghinioi - pentru ramniceni ,municipiul este aproape european ! scoli ,parcuri pentru copii ,strazi ,educatie europeana pentru tineri ,sport si mult bun simt !
30 May, 20:17 "Jenant, dar străinii vor fi cei care vor lua problema aromânească în studiu și cazurile Dușan Popovici sau Peyfuss sunt ilustrative."
George Hristu a comentat pentru articolul Istorii uitate, istorii cenzurate despre românii și aromânii sud–dunăreni:
"Contribuții rare și îndepărtate s-au adus în domeniul cunoașterii fraților sud-dunăreni: un Tache Papahagi - Macedo-românii sau aromânii, Leca Morariu–Istro-românii, Sextil Pușcariu–Studii istro – române, Goșu Papacostea Goga – În zilele redeșteptării macedo-române. Jenant, dar străinii vor fi cei care vor lua problema aromânească în studiu și cazurile Dușan Popovici sau Peyfuss sunt ilustrative. " Jenant intr-adevar, dar cei doi "straini" mentionati mai sus au origini aromanesti , de unde si interesul domniilor lor pentru acest subiect !
Google PageRank Checker