25 de ani
de presa libera
Sambata, Martie 28, 2015 07:12 AM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
943

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Forțele americane au recuperat doi piloți saudiți, regele Arabiei Saudite îi mulțumește lui Obama
Sambata, Martie 28, 2015 04:00 AM

Forțele americane au recuperat doi piloți saudiți care s-au catapultat joi din avionul lor F-15 în Golful Aden și regele Arabiei Saudite i-a mulțumit președintelui Barack Obama pentru salvarea lor, relatează AFP, citând mai multe surse.

Programul nuclear iranian: Kerry și Lavrov convin asupra unei posibile reuniuni ministeriale
Sambata, Martie 28, 2015 02:55 AM

Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus Serghei Lavrov au convenit vineri la telefon asupra posibilității unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe duminică, în cadrul discuțiilor lor asupra programului nuclear iranian purtate în Elveția, a anunțat Ministerul rus, informează AFP.

UE menține Hamas pe lista teroristă, în ciuda unei decizii a justiției
Sambata, Martie 28, 2015 02:52 AM

Uniunea Europeană a menținut vineri Hamas pe lista sa de organizații teroriste, după ce a făcut recurs la o decizie a justiției obligând-o să retragă mișcarea islamistă palestiniană.

Fitch retrogradează ratingul Greciei, din cauza "riscurilor ridicate" asupra datoriei
Sambata, Martie 28, 2015 00:53 AM

Agenția de notație financiară Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul datoriei Greciei cu două trepte, la "CCC", arătând spre "riscul ridicat" în discuțiile dintre Atena și creditorii săi internaționali.

Handbal feminin: Mureșul Tg. Mureș - CSM Ploiești 23-26, în Liga Națională
Vineri, Martie 27, 2015 23:21 PM

CSM Ploiești a învins ''lanterna roșie'' SC Mureșul Tg Mureș cu scorul de 26-23 (11-13), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a 24-a a Ligii Naționale de handbal feminin.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Mar, 19:58 AVANSARE
MIHAI a comentat pentru articolul Senatorul de Buzău Eugen Teodorovici va fi ministru al Finanțelor:
Edilul nostru a trimis la ansvsa bucuresti toti doctorii de la dsv buzau sa faca o echipa buna in schimb a pus o vorba si pentru cel mai mincinos ministru pe care la avut romania pana acum ideea mea e sa vedem cati mai raman pana la pasti din lingai astia.
27 Mar, 17:56 Scule
ion pribeagu a comentat pentru articolul Ce (mai) fac aleșii buzoienilor în Parlament (III):
Aceste personaje sunt sculele noastre de confecționat feicirea! Cu ei în gând dormim, cu ei în gând ne sculăm! De atâta fericire și bucurie, datorată lor, nu prea mai ne arde de nimic! Am sta toată ziua cu gura căscată să ne pice stropi de nectar de la ei , să dăm drumul la miere și unt în valuri și să „ni se dea!”.Nu contează ce da să ni se dea pe măsură ce ne întoarcem de pe o parte pe alta la iarbă verde în bătaia soarelui de primăvară... Ce caută Niculicea la Buzău, e din Niculești, dar Teodoroviciu e din Calvini, sau alții a căror nume îmi scapă. Măi buzoieni chiar n-avem aici oameni cu care să ne mândrim???
27 Mar, 17:18 Felicitări
ionescu o. a comentat pentru articolul DSVSA Buzău, condusă de un consilier superior:
Felicitări noului director, mult spor și speranțe în creșterea animalelor
Google PageRank Checker