25 de ani
de presa libera
Marti, Decembrie 01, 2015 18:24 PM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
980

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Guvern: Aproximativ 4.000 de persoane au vizitat Palatul Victoria cu ocazia Zilei Naționale
Marti, Decembrie 01, 2015 18:05 PM

Aproximativ 4.000 de persoane au vizitat marți Palatul Victoria, cu ocazia Zilei Porților Deschise organizată de 1 Decembrie - Ziua Națională a României.

Membri ai Academiei Române, Agenției Spațiale Române și Radio France Internationale România, decorați de președintele Iohannis
Marti, Decembrie 01, 2015 17:57 PM

Președintele Klaus Iohannis a decorat marți, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai mulți membri ai Academiei Române, dar și Agenția Spațială Română și Radio France Internationale România cu ocazia Zilei Naționale a României.

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ COP21 Barack Obama, optimist cu privire la succesul conferinței
Marti, Decembrie 01, 2015 17:53 PM

Președintele american, Barack Obama, s-a declarat marți "optimist" cu privire la succesul conferinței pe teme climatice de la Paris, subliniind că lupta împotriva încălzirii globale este "imperativă" pentru economie și securitate.

MAE: Ministrul Comănescu a participat la reuniunea în format RSM din cadrul reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles
Marti, Decembrie 01, 2015 17:48 PM

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat la reuniunea în format Resolute Support (RSM), desfășurată în cadrul ministerialei de externe NATO, care are loc la Bruxelles, informează un comunicat transmis marți AGERPRES de către MAE.

Fotbal: Distincția ''Fibula de la Suseni'' pentru Ladislau Boloni
Marti, Decembrie 01, 2015 17:44 PM

Lucian Goga, prefectul județului Mures, a acordat marți diplome de excelență și Distincția ''Fibula de la Suseni'' unui număr de șase personalități, printre care antrenorul de fotbal Ladislau Boloni și fostul jucător de handbal Radu Voina.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
01 Dec, 16:18 scoala
nu stiu a comentat pentru articolul Gheretă de aproape 1 miliard de lei vechi pentru portarul de la Liceul „Traian Săvulescu“ din Rm. Sărat:
Da e o harababura in scolii vezi si la Murgesti nu se fac ore nu se intta la clasa directoarea e o nulitate totul s obtinut pr spaga.
01 Dec, 16:14 guguu
violeta a comentat pentru articolul Peste 6.000 de buzoieni prezenți astăzi la parada de Ziua Națională:
Am vazut o parada militara extraordinara,,,,dar am vazut niste impotori si infractori la tribuna,mi a provocat greata
01 Dec, 14:14 concurs
nimeni a comentat pentru articolul Geta Burducea a picat a treia oară examenul la Ministerul Educației!:
V-ati agitat degeaba! D-na Burducea a fost astazi la parada alaturi de alesii PSD foarte sigura de sine si ca o adevarata invingatoare. Asa ca de maine va primi o noua delegatie pana la urmatorul concurs:episodul IV.
Google PageRank Checker