25 de ani
de presa libera
Miercuri, Februarie 10, 2016 08:37 AM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
983

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Percheziții în Capitală într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul publicității
Miercuri, Februarie 10, 2016 08:29 AM

Polițiști de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, efectuează miercuri dimineața trei percheziții într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în domeniul publicității.

Alexandrescu: Toate părțile au semnat contractul privind finanțarea revistelor Uniunii Scriitorilor
Miercuri, Februarie 10, 2016 08:19 AM

Toate părțile au semnat contractul privind finanțarea revistelor Uniunii Scriitorilor, anunță ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Deputații francezi au votat înscrierea ridicării cetățeniei pentru terorism în Constituție
Miercuri, Februarie 10, 2016 07:59 AM

Deputații francezi au votat marți seara - cu o mică majoritate - un articol controversat privind înscrierea ridicării cetățeniei în Constituție pentru autorii crimelor și delictelor teroriste, anunțată după atentatele soldate cu 130 de morți în 13 noiembrie 2015 la Paris, informează AFP.

Siria: ONU solicită încetarea bombardamentelor și deschiderea frontierei turce
Miercuri, Februarie 10, 2016 07:55 AM

Șeful operațiunilor umanitare ale ONU, Stephen O'Brien, a cerut marți Rusiei să pună capăt bombardamentelor asupra orașului Alep, din nordul Siriei, și Turciei să-și deschidă granița pentru refugiații sirieni care părăsesc această localitate, transmite AFP.

VIRUSUL ZIKA Primul caz de infectare în China
Miercuri, Februarie 10, 2016 07:53 AM

Un resortisant chinez întors din Venezuela este infectat cu virusul Zika, a anunțat agenția de presă Xinhua în noaptea de marți spre miercuri, acesta fiind primul caz înregistrat în această țară pe fundalul intensificării preocupărilor legate de aceasta epidemie care se manifestă predominant în America de Sud, informează agenția France Presse.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
10 Feb, 00:17 apropo de ilegalitati
roman a comentat pentru articolul Reprezentantul Guvernului în teritoriu trebuie să demisioneze / Protestul de la Mărăcineni, între manipulare, bâlbe ale autorităţilor şi gafele prefectului George Sava (FOTO):
eu cred ca tot s-a mers pana acum ilegal de ce nu au anuntat sau de ce nu s-au luat masuri sa se intre in legalitate si daca tot vb de legalitate de ce transportatorul cu licenta nu este amendat ca transporta un nr mult mai mare de calatori decat ar trebui?vin pline ochi de sus si nici nu mai opresc in matesti potoceni si maracineni. oare nu este ilegal sa participi la o licitatie daca nici macar nu ai posibilitatea sa asiguri transpotul in conditii optime? ma intreb si eu ca orice om .
09 Feb, 21:57 multumiri
un grup de cd a comentat pentru articolul Demisii în conducerea liceelor „Eminescu“ şi „Victor Frunză“:
Multumiri doamna Savastre pentru timpul si nervii consumati pentru binele liceului! Poate va razganditi... Noi va apreciem delicatetea sufleteasca, munca si profesionalismul.
09 Feb, 21:16 Stai popa o vorba sa-ti spun...
POPA a comentat pentru articolul EXCLUSIV/Schimbări importante la conducerea mai multor licee din Buzău:
Din comentariul de sus se vede ca tot politica bate ,,urma". Durerea mare e pe primarie, nu pe elevi si pe profesori. Joc de glezne in sutana!
Google PageRank Checker