25 de ani
de presa libera
Vineri, August 28, 2015 20:05 PM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
968

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Fotbal: Cristiano Ronaldo - "Nu vreau să mor tânăr"
Vineri, August 28, 2015 20:02 PM

Internaționalul portughez Cristiano Ronaldo, atacantul echipei spaniole de fotbal Madrid, a dezvăluit că moartea la o vârstă tânără este lucrul care îl înspăimântă cel mai mult, conform unui interviu acordat publicației spaniole Libero.

Tribunalul București: Mihaela Udrea, director în Ministerul Sănătății, arestată preventiv
Vineri, August 28, 2015 19:51 PM

Șefa Direcției Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății, Mihaela Udrea, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în urma deciziei de vineri a Tribunalului București.

Stroe (PNL), despre valul de imigranți: România nu se află în dificultate; ne dorim să discutăm despre spațiul Schengen
Vineri, August 28, 2015 19:27 PM

România nu se află în dificultate și nu prezintă vulnerabilități în ceea ce privește valul de refugiați sirieni, context în care ar trebui să se discute și despre aderarea țării noastre la Schengen, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al PNL.

Președintele Andrzej Duda refuză solicitarea omologului său german ca Polonia să preia mai mulți refugiați
Vineri, August 28, 2015 19:21 PM

Președintele german Joachim Gauck i-a cerut vineri omologului său polonez Andrzej Duda ca Polonia să preia mai mulți refugiați, Berlinul fiind nemulțumit că Varșovia și-a manifestat disponibilitatea de a găzdui numai 2.000 de refugiați în următorii doi ani, transmite agenția DPA.

Reducere cu 31% a consumului de apă din California, în luna iulie, din cauza secetei
Vineri, August 28, 2015 19:10 PM

Economiile obligatorii de apă introduse în California pentru a lupta împotriva unei secete istorice își arată roadele, consumul de apă reducându-se cu 31% în luna iulie în acest stat din vestul SUA, cu mult peste cele 25 de procente necesare, informează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Aug, 16:20 au tinut si tin in serviciu si functii-puscariasi.
omul a comentat pentru articolul Un manager de două miliarde anual / Directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, salariu lunar de peste 170 milioane lei, răsplată pentru apa cu noroi livrată buzoienilor:
au concediat oameni cinstiti din fostul RAM si au tinut in functii la salarii foarte mari,puscariasi condamnati,au angajat fel de fel de incompetenti pe criterii de nepotism ,la fel pe salarii uriase(vezi-fii,fiice,gineri)iar tescaru este un traseist politic,care a facut din CAB un ,,cimitir,,al elefantilor pentru cei care ramineau fara functii prin primaria BUZAU,sub obladuirea infractorului BOSCODEALA.
28 Aug, 14:21 DE NECREZUT
anonim a comentat pentru articolul Un manager de două miliarde anual / Directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, salariu lunar de peste 170 milioane lei, răsplată pentru apa cu noroi livrată buzoienilor:
Rusine,rusine sa va fie,hotie la drumul mare.Cine se sesizeaza????DE CE AU SALARII ASA DE MARI??? si DE CE??
28 Aug, 14:09 a
DAN a comentat pentru articolul Boșcodeală îi vrea pe Ciolacu în fruntea PSD, pe Petre vice la Consiliul Județean și-l urechează pe finul Mocanu Jr.:
Costica , cred ca esti drogat. Fa bine si te trezeste la realitate.Cei care conduc PSD Buzau reprezinta o gasca de HOTI si PENALI. Cat despre Ion Vasile s-ar puutea sa te inseli .
Google PageRank Checker