25 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 03, 2015 20:15 PM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
958

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Putin în Consiliul rus de Securitate: Moscova trebuie să-și adapteze strategia de securitate națională
Vineri, Iulie 03, 2015 20:08 PM

Rusia trebuie să-și adapteze strategia de securitate națională având în vedere provocările existente, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate, organism convocat la Kremlin pentru a discuta măsurile ce trebuie luate în condițiile sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

Grecia: Consiliul de Stat a respins un recurs împotriva legalității referendumului de duminică
Vineri, Iulie 03, 2015 19:57 PM

Consiliul de Stat din Grecia, cea mai înaltă instanță administrativă a țării, a respins vineri un recurs împotriva legalității referendumului ce va avea loc duminică, înlăturând astfel orice obstacol juridic în calea acestei consultări decise de către guvern în legătură cu propunerile creditorilor internaționali, relatează AFP și Reuters.

Samaras: La referendum se va decide de fapt dacă Grecia rămâne în zona euro
Vineri, Iulie 03, 2015 19:47 PM

Liderul opoziției din Grecia, fostul premier conservator Antonis Samaras, le-a cerut grecilor ca la referendumul convocat de actualul premier Alexis Tsipras pe tema propunerilor creditorilor internaționali să voteze 'Da', pentru a se evita ieșirea țării din zona euro, relatează agenția EFE.

Grecii din străinătate revin în țară pentru a vota sau își îndeamnă compatrioții să participe la referendum
Vineri, Iulie 03, 2015 19:01 PM

Extrem de numeroasa diasporă elenă le oferă sfaturi prietenilor și rudelor din țară despre cum să voteze la referendumul de duminică, iar unii sunt atât de implicați, încât și-au cumpărat bilete de avion scumpe pentru a se întoarce acasă și a-și putea exprima opțiunea, relatează Reuters.

Adomniței a negat participarea la activitatea infracțională, demonstrând o abilitate deosebită de a ascunde adevărul (rechizitoriu)
Vineri, Iulie 03, 2015 18:58 PM

Cristian Adomniței a negat participarea la activitatea infracțională, demonstrând o abilitate deosebită de a ascunde adevărul, potrivit rechizitoriului prin care președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Iași a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
03 Jul, 15:59 concurs
observator a comentat pentru articolul Geta Burducea și Ionela Voicu, o nouă rundă la sediul Ministerului Educației?:
Popescule, agramatule, iar o dai in bara ... N-ai cum ma, sa mananci litere , chiar scriind de pe telefon mai ales cand e vorba de articol (stii ce-i ala!) .Iar in ceeace priveste formularea "esti desta rosu" , mai apoi ," lingau desta" spune totul despre tine . Apropos, " dute"... se scrie cu cratima ? Pana sa te duci , roaga-l pe Claudiu, sa se consulte cu Un OM, si sa se hotarasca odata : dna, se scrie cu "d" mare , sau cu "d"mic ?! Vasliti Domnilor, (sau domnilor) , pe apa sambetei...
03 Jul, 15:28 paducheLE PURICE
emil a comentat pentru articolul Dan Puric: „Jeffrey Franks, un administrator pârlit din cavoul ăla de la Bruxelles”:
LA BRUXELLES PURIC A SPUS CA A FOST EDUCAT PRIN CULTURA ! EDUCAT SA TOARNE LA SECURITATEA LUI CEAUSESCU? TURNATORULE ! PREDA ARE DREPTATE ! ESTI UN PADUCHE ORDINAR !
03 Jul, 14:20 Cladirea de la Gorbaciov, proprietatea a doi camatari
Bogdan Cazacu a comentat pentru articolul Proprietarii mall-ului Galleria nu renunță la dorința de a aduce Judecătoria în centrul comercial:
Stiam ca exista multa coruptie in Buzau dar ca judecatoria sa functioneze intr-un spatiu, ma refer la clădirea recent renovată de la Bazar (A. Marghiloman, nr. 2), proprietatea a doi camatari, Leontin si Dimciu, parca e prea mult. E de DNA.
Google PageRank Checker