26 de ani
de presa libera
Vineri, Septembrie 30, 2016 02:45 AM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
996

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Barack Obama și Angela Merkel condamnă raidurile aeriene ale Rusiei la Alep
Vineri, Septembrie 30, 2016 02:01 AM

Președintele SUA, Barack Obama și cancelarul Germaniei, Angela Merkel au condamnat joi raidurile "barbare" ale aviației militare ruse și siriene asupra orașului Alep, controlat în parte de rebelii din Siria, a anunțat Casa Albă într-un comunicat preluat de AFP.

Handbal feminin: Victorie la limită pentru liderul Dunărea Brăila la Galați
Vineri, Septembrie 30, 2016 01:49 AM

HC Dunărea Brăila, liderul campionatului, s-a impus la limită, 25-24 (11-12), cu CSU Danubius Galați, joi, în deplasare, într-un meci din etapa a cincea a Ligii Naționale de handbal feminin.

Medicamentele contrafăcute provoacă pierderi de 10 miliarde de euro pe an industriei farmaceutice din UE (raport)
Vineri, Septembrie 30, 2016 01:40 AM

Medicamentele contrafăcute costă industria farmaceutică din Uniunea Europeană 10,2 miliarde de euro pe an și înseamnă pierderea a aproape 38.000 de locuri de muncă directe în acest sector, potrivit unui raport publicat joi și citat de France Presse.

Raluca Olaru, calificată în semifinalele probei de dublu la Tașkent (WTA)
Vineri, Septembrie 30, 2016 01:20 AM

Jucătoarea română de tenis Raluca Olaru și turcoaica Ipek Soylu s-au calificat, joi, în semifinalele probei de dublu din cadrul turneului WTA de la Tașkent (Uzbekistan), dotat cu premii totale de 226.750 dolari, după o victorie cu 6-2, 7-6 (2) în fața cuplului Polina Merenkova (Uzbekistan)/Daiana Iastremska (Ucraina).

Pakistanul anunță ONU despre tensiunile cu India în Kashmir
Vineri, Septembrie 30, 2016 01:16 AM

Ambasadoarea pakistaneză la ONU Maleeha Lodhi a cerut joi președintelui Consiliului de Securitate, neozeelandezul Gerard van Bohemen, să informeze neoficial acest for al Națiunilor Unite despre tensiunile în creștere dintre India și Pakistan. Ea a declarat agenției Reuters că intenționează să discute vineri subiectul și cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
29 Sep, 17:42 tenis
Dan 36 a comentat pentru articolul Povestea buzoianului Anton Constantin, puștiul bolnăvicios ajuns în primii 50 jucători ai Federației Române de Tenis:
Sa fii sanatos si la mai mare vecine ! Succes in continuare !
29 Sep, 16:39 Consolidare
Vasile a comentat pentru articolul Toma, conferință la blocurile cu bulină / ,,Peste 1.000 de buzoieni trăiesc în incertitudine, cu emoții la cutremur, pentru că nu avem legislație“:
Ăștia nu-s in stare sa faca o autostrada ca se surpa,dar să consolideze un bloc!…..
29 Sep, 16:02 Povestea buzoianului Anton Constantin
Prieten a comentat pentru articolul Povestea buzoianului Anton Constantin, puștiul bolnăvicios ajuns în primii 50 jucători ai Federației Române de Tenis:
Felicitari si mult succes lui si antrenorilor! L-am vazut jucand si am remarcat ambitia si progresul facut de a juca cat mai bine. Un micut care isi urmareste visul...
Google PageRank Checker