26 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 04, 2016 20:17 PM

Sanatate

Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
11.10.2012, 21:00
986

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.

            * După 35 de ani în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, cu susţinerea financiară a Institutului de Hematologie abia s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre însă mai este nevoie de înlocuirea instalaţiei de încălzire, şi ea demult depăşită   

     Deşi este printre primele centre din ţară din punct de vedere al unităţilor de sânge colectat, "pompând" zeci de mii de unităţi de sânge către spitalele din Buzău şi cele de urgenţă din Bucureşti, salvând sute de vieţi, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se zbate în paragină, ajungând printre cele mai degradate din ţară.Clădirea în care funcţionează CTS a fost ridicată în 1977, iar ferestrele, instalaţia electrică şi cea de încălzire datează tot de atunci. După 35 de ani, timp în care nu s-au făcut nici măcar reparaţii curente, este greu de neînţeles de ce imobilul de aproape 1.800 de metri pătraţi se află într-o stare avansată de depreciere. Dincolo de holurile cu igrasie, faianţa sărită şi canapelele jupuite, angajaţii instituţiei s-au confruntat cu un adevărat calvar iarna trecută. Din cauza ferestrelor care nu se închideau etanş, zăpada a pătruns prin pervazurile geamurilor, făcând inutilă funcţionarea caloriferelor. Donatorii au fost şi ei obligaţi să suporte în acea perioadă temperaturi de doar 8-9 grade Celsius în sala de recoltare. Ploile abundente au pus iar în dificultate angajaţii, care s-au trezit cu apa până la glezne în laborator, tot din cauza tâmplăriei vechi.

    

     Caloriferele funcţionează în zadar

    

     În plus, Centrul de Transfuzii de la Buzău a rămas printre puţinele unităţi de gen din ţară care recoltează sânge printr-o gaură în perete, în timp ce în alte părţi donatorul stă pe un fotoliu asistat de personalul medical. Însă ceea ce ar mai avea nevoie Centrul, respectiv refacerea sălii de donare după standardele anului 2012, mai are de aşteptat. Deocamdată abia    s-a reuşit înlocuirea câtorva ferestre în încăperile de maximă importanţă, salvarea financiară venind de la Institutul Naţional de Hematologie, CTS nefiind în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi neavând nicio altă sursă de venituri. Mai este nevoie de reparaţii la sistemul de încălzire. “Noi primim agent termic de la Spitalul Judeţean dar, caloriferele şi instalaţiile fiind vechi de 35 de ani, oricâtă căldură ar da, nu se simte”, susţine directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun. Nu se ştie deocamdată de unde se va face rost de bani şi pentru aşa ceva.

            Intervenţia este cu atât mai necesară cu cât Ministerul Sănătăţii intenţionează o clasificare a centrelor de transfuzii din ţară după modelul spitalelor. Altfel spus, deşi Buzăul a obţinut în 2010 un punctaj excelent din punct de vedere al activităţii, condiţiile de funcţionare trag centrul în jos. Este foarte posibil ca în baza unei clasificări slabe, bugetul să fie unul mic.

   

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Maramureș: Circuit al bisericilor de lemn din Transilvania de Nord, în pachetul turistic județean
Miercuri, Mai 04, 2016 20:11 PM

Proiectul "Circuitul bisericilor din lemn din Transilvania de Nord" este aproape de finalizare și, astfel, 16 biserici, dintre care opt aflate în patrimoniul UNESCO, vor fi puse în valoare în special pentru turiștii români și străini atrași de aceste obiective, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Zamfir Ciceu.

NASA va lansa în septembrie prima sa misiune către un asteroid care va reveni pe Terra cu mostrele recoltate
Miercuri, Mai 04, 2016 19:50 PM

Agenția spațială americană (NASA) va lansa în septembrie 2016 prima sa misiune către un asteroid care va reveni apoi pe Terra cu mostrele recoltate, cu ajutorul cărora se vor putea cunoaște mai bine modul de formare a sistemului nostru solar și apariția vieții, informează miercuri ziarul spaniol ''ABC''.

Box: Lucian Bute nu se gândește încă la retragere
Miercuri, Mai 04, 2016 19:49 PM

Boxerul român Lucian Bute, care în weekend a ratat titlul mondial WBC la categoria supermijlocie, după ce a terminat la egalitate cu suedezul de origine gambiană Badou Jack, a mărturisit că nu se gândește încă la retragere, scrie ziarul canadian La Presse.

Filmul 'Aferim!' în regia Radu Jude - nouă nominalizări la Premiile UCIN
Miercuri, Mai 04, 2016 19:46 PM

Filmul "Aferim!", în regia lui Radu Jude, a primit nouă nominalizări la Gala Premiilor UCIN, pelicula intrând în competiția pentru Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor din România, dar și pentru Premiul special al juriului.

Polo: Steaua - CSM Digi Oradea, în finala Superligii Naționale
Miercuri, Mai 04, 2016 19:42 PM

CSA Steaua București și CSM Digi Oradea se vor înfrunta în finala Superligii Naționale de polo pe apă, după ce ambele echipei s-au impus cu scorul general de 3-0 în semifinale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
04 May, 18:22 d-eastea cu likeuri...
Gigel a comentat pentru articolul În Like-uri să ne măsurăm…:
Preturi like-uri Premium: – 1000 like-uri / 160 lei + TVA (pret standard, cu segmentare demografica) – 2000 like-uri / 320 lei + TVA (pret standard, cu segmentare demografica) – 5000 like-uri / 800 lei + TVA (pret standard, cu segmentare demografica) – 10.000 like-uri / 1600 lei + TVA (pret standard, cu segmentare demografica) Timp de implementare 1-2 zile. Intereseaza pe cineva?
04 May, 17:56 Candidați pentru iSJ
Ionela a comentat pentru articolul Noi candidați în cursa pentru șefia Inspectoratului Școlar Județean:
Cred că toți merită sa candideze, pentru că au avut pînă acum funcții ocupate prin merit și nu politic, iar învățămîntul buzoian a făcut progreeeese remarcabile datorită managementului lor! Vivat!
04 May, 17:14 Like-uri pentru likele?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul În Like-uri să ne măsurăm…:
Chiar mi se pare hazlie o astfel de "analiza" a candidatilor si candidaturilor dupa numarul de like-uri.Noroc ca e vorba doar de .....mediul virtual..Oricum,sper ca aceste LIKE-uri nu sunt pentru niste LIKELE.Ce o fi om vedea la votare cand se vor stampila buletinele de vot. Oricum,sunt convins ca de fapt in afara de doi candidati,ceilalti sunt niste "papusari",mai bine zis marionete sau daca vreti un termen din fotbal,....galerie.
Google PageRank Checker