25 de ani
de presa libera
Luni, Aprilie 27, 2015 07:02 AM

Monden

Cele mai eficiente vitamine pentru creier (III)

de Silvia HERGHELEGIU
Monden  |
06.11.2013, 22:00
396

Tot din seria vitaminelor B, acidul folic (sau vitamina B9) controlează nivelul de homocisteină din sânge. Aceasta afectează celulele nervoase când se găsește în cantități mari în corp. Cercetătorii din Olanda, o țară unde acidul folic nu este adăugat în produsele alimentare, au făcut un studiu la care au participat 800 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care aveau o deficiență de vitamină B9.

Fiecărui voluntar i s-au administrat 800 de micrograme de acid folic sau un placebo. După trei ani, cei care ­pri­miseră suplimentul de vitamină B9 aveau o funcție cognitivă îmbunătățită, în special în zonă memoriei și a vitezei de procesare a informațiilor. 

Surse de acid folic sunt: fructe, verdeață, sparanghel, broccoli, linte, mazăre, fasole și cereale integrale. Doza zilnică recomandată este de 400 de micrograme.

Vitamina C, un antioxidant la îndemâna oricui

Am menționat deja că radicalii liberi afectează în mod special creierul. Adesea aceștia sunt produși prin reacții chimice din corp, care includ oxigen. Vitamina C este unul dintre cei mai răspândiți antioxidanți de pe piață.

În plus, fără cantitatea necesară de vitamină C, celulele nervoase din creier s-ar „prăji“ și ar modifica chimia acestuia, cauzând o serie de probleme mentale, precum epilepsia sau depresia. Corpul tău nu produce vitamină C, motiv pentru care trebuie să ai grijă să incluzi în dietă această substanță benefică. 

Surse de vitamină C sunt: citricele, legumele, goji, fructele de pădure etc. 

Acestea sunt vitaminele cele mai importante pentru creier. Dacă le introduci în dieta de zi cu zi, îți vei menține mintea sănătoasă și neafectată de trecerea anilor.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Luni se reiau discuțiile Atena-UE, după o convorbire între Tsipras și Merkel
Duminica, Aprilie 26, 2015 23:34 PM

Negocierile dintre Atena și creditorii săi vor fi reluate luni, a informat duminică o sursă guvernamentală elenă, adăugând că premierul grec, Alexis Tsipras, și cancelarul german, Angela Merkel, au avut o discuție telefonică, relatează AFP.

Tăriceanu: Măsura arestării trebuie să fie mai degrabă una excepțională și nu regulă
Duminica, Aprilie 26, 2015 22:29 PM

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că oamenii trebuie să fie anchetați în libertate și numai în cazuri speciale, bine argumentate, se poate solicita și obține din partea judecătorului arestarea preventivă, pentru că altfel se merge către ''o zonă gravă de abuz și de exces de putere, care nu este specifică unei țări democratice".

Mustafa Akinci, ales "președinte" al autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord
Duminica, Aprilie 26, 2015 20:58 PM

Candidatul de centru-stânga Mustafa Akinci a fost ales duminică "președinte" al autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN, nerecunoscută la nivel internațional), devansându-l astfel pe "președintele" în exercițiu, naționalistul Dervis Eroglu, informează AFP.

Fotbal - Liga I: Oțelul Galați - FC Viitorul 3-0
Duminica, Aprilie 26, 2015 20:37 PM

Oțelul Galați a învins-o pe FC Viitorul cu scorul de 3-0 (2-0), duminică seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a 28-a a Ligii I de fotbal.

La fostul lagăr nazist de la Struthof, Hollande amintește că "ce-i mai rău încă se mai poate produce"
Duminica, Aprilie 26, 2015 20:29 PM

Președintele francez François Hollande a subliniat că "ce-i mai rău încă se mai poate produce", câtă vreme "rasismul și antisemitismul există". Declarațiile au fost făcute de Hollande duminică, în timp ce vizita Struthof, singurul lagăr de concentrare de pe teritoriul Franței, situat în Alsacia, anexată la acea vreme de Germania nazistă, informează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Apr, 14:22 mita
bebe a comentat pentru articolul Facerea de bine... Cântărețul Valentin Ghencea i-a turnat la Poliție chiar pe cei care s-au oferit să-l treacă BAC-ul:
la puscarie cu cei ce iau mita dar mai ales cu cei ce dau
25 Apr, 20:51 articolul
emil grigoraș a comentat pentru articolul De ce a dispărut subit interesul pentru Prefectura Buzău?:
Articolul este foarte bun pentru un viitor volum, „Comentarii de istorie contemporană la Buzău”, m-aș înscrie și eu cu ale mele.
24 Apr, 17:12 Picătura cu otravă....
Firefox a comentat pentru articolul Picatura cu otravă / Când va ajunge fostul șef al Tribunalului șef de partid?:
Când va putea da foc din nou arhivei tribunalului
Google PageRank Checker