25 de ani
de presa libera
Miercuri, Noiembrie 25, 2015 04:09 AM

Monden

Cele mai eficiente vitamine pentru creier (III)

de Silvia HERGHELEGIU
Monden  |
06.11.2013, 22:00
412

Tot din seria vitaminelor B, acidul folic (sau vitamina B9) controlează nivelul de homocisteină din sânge. Aceasta afectează celulele nervoase când se găsește în cantități mari în corp. Cercetătorii din Olanda, o țară unde acidul folic nu este adăugat în produsele alimentare, au făcut un studiu la care au participat 800 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care aveau o deficiență de vitamină B9.

Fiecărui voluntar i s-au administrat 800 de micrograme de acid folic sau un placebo. După trei ani, cei care ­pri­miseră suplimentul de vitamină B9 aveau o funcție cognitivă îmbunătățită, în special în zonă memoriei și a vitezei de procesare a informațiilor. 

Surse de acid folic sunt: fructe, verdeață, sparanghel, broccoli, linte, mazăre, fasole și cereale integrale. Doza zilnică recomandată este de 400 de micrograme.

Vitamina C, un antioxidant la îndemâna oricui

Am menționat deja că radicalii liberi afectează în mod special creierul. Adesea aceștia sunt produși prin reacții chimice din corp, care includ oxigen. Vitamina C este unul dintre cei mai răspândiți antioxidanți de pe piață.

În plus, fără cantitatea necesară de vitamină C, celulele nervoase din creier s-ar „prăji“ și ar modifica chimia acestuia, cauzând o serie de probleme mentale, precum epilepsia sau depresia. Corpul tău nu produce vitamină C, motiv pentru care trebuie să ai grijă să incluzi în dietă această substanță benefică. 

Surse de vitamină C sunt: citricele, legumele, goji, fructele de pădure etc. 

Acestea sunt vitaminele cele mai importante pentru creier. Dacă le introduci în dieta de zi cu zi, îți vei menține mintea sănătoasă și neafectată de trecerea anilor.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Canada pregătită să primească 25.000 de refugiați până în februarie
Miercuri, Noiembrie 25, 2015 03:58 AM

Canada va primi 10.000 de refugiați sirieni până la sfârșitul lui decembrie și încă 15.000 în ianuarie și februarie, a anunțat marți noul guvern liberal condus de Justin Trudeau care dorise ințial să îi primească pe toți până la sfârșitul lui decembrie, transmite AFP.

Avioane franceze au bombardat SI la vest de Mosul
Miercuri, Noiembrie 25, 2015 02:45 AM

Avioane de luptă de tip Rafale au lovit și "distrus" marți un centru de comandă și o tabără de antrenament a grupării Statul Islamic (SI) din apropiere de Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak, a anunțat Ministerul francez al Apărării, citat de AFP.

Avion rus doborât: Erdogan și Obama de acord cu privire la necesitatea reducerii tensiunilor
Miercuri, Noiembrie 25, 2015 02:39 AM

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a convenit cu omologul său american, Barack Obama, "în legătură cu importanța dezamorsării tensiunilor", după ce armata turcă a doborât un avion militar rus la frontiera cu Siria, a anunțat marți președinția de la Ankara la finalul unei discuții telefonice între cei doi lideri, scrie AFP.

Peru: Un cutremur cu magnitudinea 7,5 în estul țării
Miercuri, Noiembrie 25, 2015 01:40 AM

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs marți seară în estul Republicii Peru, la granița cu Brazilia, a anunțat Institutul american de geologie (USGS), potrivit agențiilor de presă internaționale.

SUA: Un polițist alb inculpat pentru uciderea unui adolescent de culoare
Miercuri, Noiembrie 25, 2015 01:08 AM

Un polițist alb din Chicago a fost pus sub acuzare pentru uciderea cu premeditare a unui adolescent de culoare, după cum arată o înregistrare video susceptibilă să intensifice tensiunile rasiale în această regiune din nordul Statelor Unite, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Nov, 17:36 concurs
profesoara a comentat pentru articolul Radu Ispirescu, al patrulea candidat în cursa pentru șefia Inspectoratului Școlar Buzău:
S-a organizat concursul? Suntem in 24 noiembrie... Eram curioasa
24 Nov, 16:38 NU DA DRUMUL LA CIOLAN
Parinte a comentat pentru articolul Acuzații ale angajaților de la Grădinița „Boboceii din Micro III“ / Director schimbat din funcție pentru că nu a vrut să semneze contract cu o firmă „agreată“ de Primărie? :
Nu vi se pare suspect inversunarea cu care fosta directoare tine sa nu fie schimbata din functie?Oare de ce? Are ceva de ascuns si cu venirea altui director i-i este frica sa nu iasa la iveala toate marsaviile din trecut la iveala.Ba da,iar doamna EPURAN amalia sa ne mai lase in pace cu umilirea dumneaei ca este un fapt stiut ca face parte din anturajul fostei. Cumva doamnele simt ca le fuge pamantul de sub picioare. Si surprinzator din aceasta enumerare lipseste numele PAPUSARULUI care este doamna BARBU GABRIELA,de la care a inceput aceasta situatie,dar aceasta este probabil ocupata cu justificarea banilor de la teatru si nu in fata parintilor ci in alta parte.ISJ sa se spele cu ele pe cap daca nu au tinut cont de parerea parintilor .
24 Nov, 14:52 cautati si aflati adevarul
adina a comentat pentru articolul Acuzații ale angajaților de la Grădinița „Boboceii din Micro III“ / Director schimbat din funcție pentru că nu a vrut să semneze contract cu o firmă „agreată“ de Primărie? :
cele care au comentat au dosar pe rol..aceste lucruri de ce nu le-au spus???,,Daca nu-ti convine ia-ti copilul si pleaca ,,vi se par cuvinte normale spuse de catre un conducator de unitate???Inainte cu greu se intra la aceasta gradinta,acum se fuge sau trebuie sa ai bani de spaga ca asa se merge...Va rugam aflati adevarul si salvati gradinita...lucrurile nu stau chiar asa !!!1000ron,daca nu..nu avem locuri
Google PageRank Checker