25 de ani
de presa libera
Duminica, Februarie 14, 2016 20:51 PM

Monden

Cele mai eficiente vitamine pentru creier (III)

de Silvia HERGHELEGIU
Monden  |
06.11.2013, 22:00
414

Tot din seria vitaminelor B, acidul folic (sau vitamina B9) controlează nivelul de homocisteină din sânge. Aceasta afectează celulele nervoase când se găsește în cantități mari în corp. Cercetătorii din Olanda, o țară unde acidul folic nu este adăugat în produsele alimentare, au făcut un studiu la care au participat 800 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care aveau o deficiență de vitamină B9.

Fiecărui voluntar i s-au administrat 800 de micrograme de acid folic sau un placebo. După trei ani, cei care ­pri­miseră suplimentul de vitamină B9 aveau o funcție cognitivă îmbunătățită, în special în zonă memoriei și a vitezei de procesare a informațiilor. 

Surse de acid folic sunt: fructe, verdeață, sparanghel, broccoli, linte, mazăre, fasole și cereale integrale. Doza zilnică recomandată este de 400 de micrograme.

Vitamina C, un antioxidant la îndemâna oricui

Am menționat deja că radicalii liberi afectează în mod special creierul. Adesea aceștia sunt produși prin reacții chimice din corp, care includ oxigen. Vitamina C este unul dintre cei mai răspândiți antioxidanți de pe piață.

În plus, fără cantitatea necesară de vitamină C, celulele nervoase din creier s-ar „prăji“ și ar modifica chimia acestuia, cauzând o serie de probleme mentale, precum epilepsia sau depresia. Corpul tău nu produce vitamină C, motiv pentru care trebuie să ai grijă să incluzi în dietă această substanță benefică. 

Surse de vitamină C sunt: citricele, legumele, goji, fructele de pădure etc. 

Acestea sunt vitaminele cele mai importante pentru creier. Dacă le introduci în dieta de zi cu zi, îți vei menține mintea sănătoasă și neafectată de trecerea anilor.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Tenis: Slovacul Martin Klizan a câștigat turneul ATP de la Rotterdam
Duminica, Februarie 14, 2016 20:41 PM

Tenismanul slovac Martin Klizan a câștigat turneul ATP de la Rotterdam, dotat cu premii totale de 1.597.155 euro, după ce l-a învins în finală, duminică, francezul Gael Monfils, al cincilea favorit, cu 6-7 (1/7), 6-3, 6-1.

Rugby: Anglia a surclasat Italia cu 40-9, în Turneul celor Șase Națiuni
Duminica, Februarie 14, 2016 20:38 PM

Reprezentativa Angliei a surclasat formația Italiei cu scorul de 40-9 (11-9), duminică, pe Stadio Olimpico din Roma, într-un meci din Turneul celor Șase Națiuni la rugby.

John Kerry salută eforturile Albaniei pentru combaterea corupției precum și participarea la coaliția internațională împotriva SI
Duminica, Februarie 14, 2016 19:47 PM

Secretarul de stat al SUA John Kerry a efectuat duminică o vizită în Albania pentru a-i încuraja pe liderii albanezi să finalizeze măsurile anticorupție care ar putea crește șansele țării de aderare la UE, relatează Reuters.

Atletism: Claudia Bobocea, învingătoare detașată la 800 m, în etapa a 2-a a Naționalelor indoor
Duminica, Februarie 14, 2016 19:37 PM

Semifondista Claudia Bobocea, de la CSM Sf. Gheorghe, cu dublă legitimare la CSA Steaua București, și-a etalat și duminică forma bună în care se află, cu prilejul etapei a 2-a a Campionatului Național de atletism indoor, obținând o victorie detașată la 800 m, cu timpul de 2min04sec58/100, după ce a întrecut-o pe Florina Pierdevară (CSA Steaua București), înregistrată în 2min06sec39/100.

Google închide platforma de editare foto Picasa, în primăvară
Duminica, Februarie 14, 2016 19:20 PM

Compania Google închide în această primăvară serviciul digital de editare al fotografiilor Picasa, potrivit unei postări pe blogul oficial al gigantului IT, scrie theverge.com.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
12 Feb, 13:30 Desfiintarea inspectoratelor scolare
Unu' neutru - @Cornel a comentat pentru articolul Demisii în conducerea liceelor „Eminescu“ şi „Victor Frunză“:
Vestea asta ar putea fi una foarte buna, pentru ca s-ar diminua mult influenta politica. Mai mult, in lege este prevazut ca activitatea de inspectie scolara sa fie preluata de ARACIP. Inspectorii (sau auditorii) ARACIP sunt formati, din cate stiu eu, la nivel central, deci nu va mai fi loc de "sforariile" politice locale. Acestia desfasoara deja activitati asimilabile inspectiilor, prin auditurile periodice, iar punctajele sunt acordate conform unor proceduri clare, deci nu mai este prea mult loc pentru "persuasiuni" (nu vor disparea, asta e clar, dar... cat de cat...). Mai mult de atat, auditorii isi desfasoara activitatea in alte judete decat cele de resedinta, un motiv in plus sa fie, cat de cat, mai putin... partinici. Una peste alta, eu cred ca ar fi foarte bine. Ramane sa vedem in ce parte isi va apleca Senatul (forul decizional pentru aprobarea legii) urechea...
12 Feb, 11:26 concurs
Abuz in functie a comentat pentru articolul Demisii în conducerea liceelor „Eminescu“ şi „Victor Frunză“:
Cum a organizat directorul Scolii Gimnaziale nr 6 Rm. Sarat concursurile de bibliotecar si ingrijitor (atentie organele abilitate): data publicarii concursului (site-ul scolii) 08 ianuarie 2016; termenul limita de depunere a dosarelor 11 ianuarie 2016; data sustinerii primei probe 21 ianuarie 2016. HG 1027 din 2014 spune: art. 7 alin 1 ,, autoritatea sau instituția publică organizatoare are obligația să publice, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru prima probă a concursului pentru ocuparea unui post vacant,…”; art. 19 alin. 1,, in vederea participării la concurs, candidații depun dosarul de concurs în termen de 10 zile lucrătoare de la data afișării anunțului pentru ocuparea unui post vacant,….”. Si inca ceva: am cautat in istoricul portalului ,,posturi.gov.ro" si nu am gasit anuntul privind concursul pentru aceste posturi (obligatoriu sa se publice conform art. 7, alin. 5 din aceeasi HG). O fi si aceasta inca o neregula?
12 Feb, 10:53 desfiintarea inspectoratelor devine realitate?
Cornel a comentat pentru articolul Demisii în conducerea liceelor „Eminescu“ şi „Victor Frunză“:
http://www.gandul.info/stiri/inspectoratele-scolare-ar-putea-fi-desfiintate-15071807
Google PageRank Checker