25 de ani
de presa libera
Marti, Martie 31, 2015 21:03 PM

Monden

Cele mai eficiente vitamine pentru creier (III)

de Silvia HERGHELEGIU
Monden  |
06.11.2013, 22:00
393

Tot din seria vitaminelor B, acidul folic (sau vitamina B9) controlează nivelul de homocisteină din sânge. Aceasta afectează celulele nervoase când se găsește în cantități mari în corp. Cercetătorii din Olanda, o țară unde acidul folic nu este adăugat în produsele alimentare, au făcut un studiu la care au participat 800 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care aveau o deficiență de vitamină B9.

Fiecărui voluntar i s-au administrat 800 de micrograme de acid folic sau un placebo. După trei ani, cei care ­pri­miseră suplimentul de vitamină B9 aveau o funcție cognitivă îmbunătățită, în special în zonă memoriei și a vitezei de procesare a informațiilor. 

Surse de acid folic sunt: fructe, verdeață, sparanghel, broccoli, linte, mazăre, fasole și cereale integrale. Doza zilnică recomandată este de 400 de micrograme.

Vitamina C, un antioxidant la îndemâna oricui

Am menționat deja că radicalii liberi afectează în mod special creierul. Adesea aceștia sunt produși prin reacții chimice din corp, care includ oxigen. Vitamina C este unul dintre cei mai răspândiți antioxidanți de pe piață.

În plus, fără cantitatea necesară de vitamină C, celulele nervoase din creier s-ar „prăji“ și ar modifica chimia acestuia, cauzând o serie de probleme mentale, precum epilepsia sau depresia. Corpul tău nu produce vitamină C, motiv pentru care trebuie să ai grijă să incluzi în dietă această substanță benefică. 

Surse de vitamină C sunt: citricele, legumele, goji, fructele de pădure etc. 

Acestea sunt vitaminele cele mai importante pentru creier. Dacă le introduci în dieta de zi cu zi, îți vei menține mintea sănătoasă și neafectată de trecerea anilor.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Turcia: Explozie puternică la tribunalul din Istanbul unde un procuror a fost luat ostatic
Marti, Martie 31, 2015 20:58 PM

O puternică explozie și focuri de armă au fost auzite marți seară în tribunalul din Istanbul unde mai mulți bărbați înarmați l-au luat ostatic pe procurorul care se ocupă de ancheta lansată după moartea unui adolescent rănit de poliție în timpul protestelor antiguvernamentale din 2013, relatează AFP și Reuters.

Vladimir Putin propune Ucrainei prelungirea cu trei luni a acordului privind livrările de gaze naturale
Marti, Martie 31, 2015 20:52 PM

Președintele rus Vladimir Putin a propus marți guvernului de la Kiev o prelungire cu trei luni a actualului acord privind livrarea de gaze naturale rusești pentru Ucraina, acord care expiră oficial în aceeași zi, transmite AFP.

Berărie egipteană din Epoca Bronzului, descoperită în Israel
Marti, Martie 31, 2015 20:48 PM

O serie de fragmente de vase folosite de egipteni pentru a produce bere cu 5 milenii în urmă au fost descoperite pe un șantier de construcții din Tel Aviv, a anunțat Autoritatea israeliană pentru Antichități, transmite AFP.

Accident Airbus A320: Copilotul a informat compania Lufthansa că avusese un episod depresiv sever
Marti, Martie 31, 2015 20:45 PM

Copilotul avionului Airbus A320 al Germanwings, suspectat că a prăbușit intenționat aparatul de zbor la 24 martie în sud-estul Franței, a informat în anul 2009 Centrul de formare al companiei-mamă Lufthansa că avusese un 'episod depresiv sever', a anunțat marți compania aeriană germană, potrivit AFP și DPA.

UMF Târgu Mureș a îngropat o capsulă a timpului care va fi readusă la suprafață peste 30 de ani
Marti, Martie 31, 2015 20:39 PM

La împlinirea a 70 de ani de la înființarea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, în curtea instituției a fost îngropată, marți, o capsulă a timpului care va fi readusă la suprafață peste 30 de ani, în 2045.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
31 Mar, 15:39 pacat
viorel petrosel a comentat pentru articolul Accident de muncă mortal la Tisău :
pacat de acest bait ca sa dus asa de tanar era un baiat bun.
31 Mar, 00:10
veliche bogdan a comentat pentru articolul Prefectul Mariana Buleandră: Primarul de la Colți, singurul vinovat de reactivarea alunecării de teren :
Doamna prefect de Buzau mintiti!Eu am copilarit in acea zona de la varsta de 3 ani si in toti anii acestea nimeni nu a consolidat acele drumuri.Probleme cu alunecarile de teren sunt de foarte mult timp si cred ca ar trebuii sa incepeti cu consolidarea drumurilor de la cariera de la Valea Sibiciului pana in Poiana.La intrarea in Valea Sibiciului de sus unde au plecat gradinile,tot primarul de la Colti a provocat alunecarile de teren.
30 Mar, 21:53 alunecare
jeni a comentat pentru articolul Alunecări de teren la Racovițeni, Sărulești, Colți și Măgura, în urma ploilor din ultimele zile:
Adaugati si Blajani! Se darama casele! 4 case sunt afectate.
Google PageRank Checker