Educație

Cel puțin cinci licee buzoiene se vor transforma în școli profesionale după ce elevii cu medii sub 5 nu mai pot intra la liceu

Elevii care obțin sub media 5 la Evaluarea Națioală nu vor mai putea intra în repartizarea la licee, potrivit Ordinului publicat, joi, în Monitorul Oficial, și semnat de ministrul inte­rimar al Educației, Daniel Breaz. Elevii vor putea urma însă școala profesională.

Măsura este privită drept un pas spre normalitate. Vor dispărea astfel situațiile revoltătoare în care anumite licee aveau la clase doar elevi cu medii de 3, 2 și chiar 1, elevi care doar printr-o minune ajungeau să ia examenul de Bacalaureat la finalul celor patru ani de studiu.

La Buzău, în prima sesiune a examenului de ­Eva­luare Națională de anul acesta, peste 28% dintre concurenți au obținut medii sub 5, ceea ce reprezintă peste 900 de elevi. După ­exa­men, la Liceul „Victor Frunză” din Rm. Sărat au fost repartizați pe cele 28 de locuri disponibile 12 elevi cu medii de 2. Un singur elev cu media 5 a fost repartizat la respectivul liceu, toți ceilalți având medii mai mici.

Ce umrări va avea însă decizia Ministerului Educației de a trimite elevii cu medii sub 5 la școlile profesionale?

„Vrei nu vrei, trebuia să ajungi la liceu”

„La capitolul beneficii vorbim mai degrabă des­pre o reparație morală. Învăță­mântul românesc vine dintr-o perioadă totalitară în care trebuia să înregistrezi permanent progrese, respectiv tot mai mulți absolvenți de liceu, oameni bine pregătiți. Așa s-a ajuns ca, vrei nu vrei, să ajungi la liceu, iar după absolvire să nu mai regăsim un mare număr dintre acești elevi la Bacalaureat. Mergând mai departe, avem tot mai mulți absolvenți de facultăți care nu profesează niciodată în meseria lor. Acum, chiar dacă la început va fi puțin mai greu și unii vor percepe școala profesională ca pe ceva rău, lucrurile vor intra pe făgașul normal dacă vom fi atenți. Trebuie să îi facem pe elevi să înțeleagă că poți fi un om bine pregătit și în școala profesională, putând da ceva societății”, a declarat liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

Licee care se vor desființa și profesori care vor rămâne fără catedre

Vorbind despre consecințele mai puțin pe pla­cul cadrelor didactice, ale noului ordin al ministrului Educației, reprezentanții sindicatelor aduc în discuție o posibilă scădere a numărului de profesori de anumite specializări și transformarea unor licee în școli profesionale.

„Liceele care până acum aveau cei mai mulți absolvenți cu medii sub 5 la ­Eva­luarea Națională vor deveni școli profesionale. Este o schimbare naturală, pe care nu o poate contesta nimeni, și nu una impusă cu forța, așa cum s-a încercat până acum. Fără a face un calcul exact, vă pot spune că, cu siguranță, cinci licee din județul Buzău vor deveni școli profesionale. Este foarte important ca Ministerul Educației să înțeleagă că lucrurile trebuie schimbate cu atenție. Odată ce te transformi în școală profesională, vei avea nevoie de mai puțini profesori de științe, de exemplu. Și atu­nci este nevoie să alegi cu atenție specializările care să îi atragă pe elevi, care să fie căutate pe piața muncii și pentru care ai profesori pregătiți”, a mai declarat Ion Dobre.

 

Un comentariu

  1. Principiul este corect, dar ca intotdeauna, diavolul se ascunde in detalii.
    1. Ca sa imbratisezi o profesie (ca de aia vorbim de „scoala profesionala”), meseria respectiva trebuie sa iti placa. Ce facem daca oferta locala nu este pe placul viitorului meserias? Cu ce il ajuta pe el, sau pe noi?
    2. Scoala profesionala necesita, mai mult decat un liceu, o infrastructura adecvata – ateliere de specialitate, laboratoare, sali de curs cu dotari specifice etc. Unde se poate gasi asa ceva in Buzau?
    3. Ca sa putem scoate, la absolvire, meseriasi adevarati, e nevoie de practica reala in productie, pe masinile si cu tehnologiile cu care, se presupune, vor lucra. Unde sunt firmele astea dispuse sa puna la dispozitia scolilor profesionale utilaje de milioane de euro (masini automate, CNC-uri, sisteme cu comanda numerica etc) ?
    Repet: masura are radacini bune, dar mi-e foarte teama de modul concret in care va fi pusa in aplicare.
    Ce ziceti, domnu’ Dobre? Care sunt raspunsurile dvs, de specialist?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker