Administrație

Cel mai vehement consilier județean liberal a ales să plece din Consiliul Județean înainte de a fi exclus din partid

După luni bune de relații tensionate cu organizația județeană a Partidului Național Liberal, râmniceanul Raul Florescu a ales să demisioneze, înainte să fie exclus din formațiune, și să-și continue proiectele politice alături de foști colegi din PNL.  Acesta și-a anunțat joi demisia și din Consiliul Județean, lăsând astfel neîncheiat mandatul în deliberativul județului. Raul Florescu a confirmat pentru Opinia că a ales să-și continue proiectele politice în ALDE, „ca urmare a relației special de prietenie pe care o are cu senatorul Dorin Bădulescu”, și el plecat din PNL în octombrie 2016, la scurt timp după ce președintele Cristian Romanescu anunțase că-l va exclude din partid.

Florescu a declarat joi, în plen, că face acest gest pentru a se alătura unui alt proiect politic în care crede mai mult decât în actualul partid în care se află și a spus că așa este corect, menționând că speră ca, cu sprijinul electoratului, să ajungă din nou în deliberativul județean.

„Motivul este în primul rând faptul că de doi ani de zile partidul cu care am plecat la drum nu își mai găsește locul în opoziție așa cum era normal, au devenit remorca cuiva, nu zic eu a cui, știți și dumnea­voastră. Restul o să le dezbatem când voi stabili încotro voi merge și cu motivele pentru care am luat această decizie. Azi e o zi tristă pentru mine, pentru că după 15 ani de politică într-un singur partid trebuie să îmi dau demisia, dar fac asta pentru că eu sunt obișnuit cu un alt mod de a face politică”, a spus Raul Florescu.

Se pare că liderul gru­pului consilierilor județeni liberali propusese condu­cerii organizației județene a PNL înlocuirea lui Raul Florescu din CJ.

Raul Florescu a fost membru PDL și consilier județean ales pe listele acestui partid  iar după unificarea PNL și PDL a fost ales pentru un nou mandat de consilier județean din partea PNL. El a fost, de-a lungul vremii, unul din cei mai vocali aleși ai opoziției, dacă nu chiar singurul, chiar dacă multe dintre problemele ridicate de el au rămas fără răspuns, neavând în cadrul delibe­rativului susținerea de care avea nevoie pentru a-și duce la îndeplinire ideile.

,,Salvat” o lună de colegii social-democrați

Neînțelegerile cu actuala conducere a PNL Buzău datează de mai bine de doi ani, însă s-au acutizat anul trecut, când liderul grupului consilierilor județeni liberali a cerut revocarea lui din Autoritatea teritorială de Ordine ­Pu­blică. Florescu a fost înlocuit cu colegul său de partid Claudiu Carpen. Inițiativa grupului Partidului Național Liberal a fost motivată printr-o decizie a forului intern de conducere privind princi­piul rotativității.

În ședința ordinară Consiliului Județean din luna aprilie 2018, a fost ,,salvat” de colegii săi social-democrați de la înlocuirea din Autoritatea Teritorială de Ordine ­Pu­blică.

Proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi nu a mai fost supus votului, după ce Raul Florescu, a solicitat colegilor din Consiliul Județean amânarea discutării proiectului, motivându-și demersul prin aceea că ar fi contestat ­res­pectiva măsură și că ar avea nevoie de timp până la soluționarea contestației. De cealaltă parte, liderul de grup al Partidului Națio­nal Liberal, Emilia Babiuc, a susținut punctul de vedere al formațiunii sale politice, explicând că decizia este una internă a PNL și că, în mod normal, proiectul ar trebui supus aprobării.

La rândul său, preșe­dintele Consiliului Județean, social-democratul Petre Emanoil Neagu, a solicitat aleșilor județeni să voteze cererea lui Florescu, de amânare a proiectului res­pectiv, așa cum le dictează conștiința, însă a ținut să explice că la următoarea ședință este obligatoriu să fie luată o decizie în ­pri­vința desemnării în ATOP a unei persoane din partea liberalilor, indiferent dacă procedurile interne din PNL vor duce sau nu la rezolvarea contestației depusă de Florescu.

Prin urmare, proiectul aflat pe ordinea de zi a fost amânat cu concursul mai multor consilieri PSD, ALDE și cu o parte a celor PNL. În urma votului, 20 de consilieri au votat pentru amânarea proiectului, șapte împotrivă, iar doi, printre care și președintele Petre Emanoil Neagu, s-au abținut. Decizia a fost luată însă în luna urmă­toare.

Revocarea consilierului județean PNL Raul Florescu din calitatea de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică a fost, anul trecut, motiv de dispută între juriștii Prefecturii și cei ai Consiliului Județean.

În ședința din 31 mai 2018, prin adoptarea unui proiect de hotărâre inițiat de grupul de consilieri județeni ai Partidului Național Liberal, care, de altfel, l-au și propus pentru calitatea de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, consilierul județean PNL Florescu Raul a fost revocat din calitatea de membru al ATOP și înlocuit cu colegul său de partid Claudiu Carpen. Inițiativa grupului Partidului Național Liberal a fost motivată printr-o decizie a forului intern de conducere privind principiul rotativității.

Raul Florescu a sesizat însă Instituția Prefectului cu privire la legalitatea hotărârii Consiliului Județean și a cerut reanalizarea ei. Potrivit juriștilor Prefecturii, „calitatea de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică se pierde în cazul în care titularul nu mai îndeplinește funcția care a determinat desemnarea sa”, însă reprezentanții Consiliului Județean nu au fost de aceeași părere: ,,Termenul juridic al revocării este alin. (2) al art. 9 din Regulamentul Autorității Teritoriale de Ordine Publică care prevede pierderea calității și pentru <alte motive care îl împiedică să își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile conferite de această calitate> și nu alin. (1) cum invocă Instituția Prefectului. Principiul simetriei juridice – în speță cine propune are dreptul de solicitare revocare; aplicarea algoritmului politic prevăzut de art. 92 din Legea nr. 215 /2001”.

Ulterior și președintele organizației județene a Partidului National Liberal Buzău, deputatul Cristinel Romanescu, a explicat Instituției Prefectului motivul inițierii proiectului de hotărâre pentru revocarea consilierului județean Raul Florescu din calitatea de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, solicitând însă menținerea hotărârii Consiliului Județean.

Raul Florescu contestase inițiativa colegilor liberali din Consiliul Județean, iar Curtea de arbitraj a Partidului Național Liberal a respins, în luna octombrie 2018, recursul formulat de acesta.

Ulterior, printr-o adresă înaintată Consiliului Județean pe 8 noiembrie, consilierul Raul Florescu a cerut CJ reanalizarea hotărârii în cauză și respectarea punctului de vedere al Prefecturii.

Cum nu au reușit să ajungă la un punct de vedere comun cu cei ai Prefecturii,  juriștii Consiliului Județean i-at dat “liber” lui Raul Florescu să atace în instanță de contencios administrativ hotărârea CJ.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker