Deputaţii Eugen Nicolicea (PSD) şi Cătălin Predoiu (PNL) s-au certat, în timp ce discutau solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a mi­nis­trului Rovana Plumb. Cei doi s-au jignit reciproc, pentru deputatul Nicolicea – fost parlamentar de Buzău în legislatura 2012-2016, bun prieten cu fostul preşedinte PSD Buzău, ex-pimarul Constantin Boşcodeală -acesta fiind deja un lucru aproape obişnuit.

    Întreaga discuţie a plecat de la discutarea perioadelor de care au nevoie deputaţii jurişti să analizeze solicitarea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului Rovana Plumb şi pe cea a întocmirii raportului, în varianta deputatului PSD Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei juridice, fiind nevoie de aproape 30 de zile.   

Redăm „dialogul“ între Eugen Nicolicea şi Cătălin Predoiu:   

Eugen Nicolicea: Cred că un fost ministru trebuie să vorbească după ce se documentează.   

Cătălin Predoiu: Lecţiile dumneavoastră mă lasă rece, din mai multe motive, pe care nu le dezvolt. Eu ceea ce spun, şi e scris negru pe alb, e că Parlamentul a tergiversat orice discuţii, vot, orice avea legătură cu cererile Parchetului.  

Eugen Nicolicea: Nu le ştiţi. Aţi vorbit de urmărirea penală a unui deputat, nu ministru. Recunoaşteţi că habar n-aveţi şi apoi…  

Cătălin Predoiu: Impertinenţa, lipsa dumneavoastră de educaţie şi lipsa dumneavoastră de respect mă lasă rece. Credeţi-mă! Nu în această dezbatere doresc să intru (…) E evi­dent pentru toată lumea că vreţi doar să trageţi de timp, dar asta nu se reflectă în niciun avantaj.   

Eugen Nicolicea: Sunt convins că vă lasă rece. La Coduri, de exemplu, aţi făcut o anumită chestiune. Aţi luat bani să creaţi un proiect. Proiectul respectiv l-aţi băgat şi e aşa de bun că e nevoie să-l modificăm, din nou. Deputaţii nu au imunitate, domnule fost mi­nistru. Discutăm acum de un fost ministru. Ştiu că vă lasă rece, şi pe mine mă lasă rece, mai ales când văd cine a condus Justiţia în ţara asta.   

Cătălin Predoiu: Domnule preşedinte, doresc să vă spun doar atât: lipsa dumneavoastră de inteligenţă e egalată doar de lipsa de respect. Cu asta am încheiat pentru toate inepţiile pe care le-aţi spus în această comisie şi toate jignirile pe care le adresaţi colegilor.  

Eugen Nicolicea: Nu ne mai ţigănim, că lipsa dumneavoastră de inteligenţă a depăşit graniţele ţării.   

Cătălin Predoiu: Pur şi simplu faceţi de ruşine locul pe care îl ocupaţi.   

Eugen Nicolicea: Dumnea­voastră nu aţi făcut doar locul de ruşine, ci aţi creat şi prejudicii pentru ţară.  

Cătălin Predoiu: (…) Ceea ce spuneţi dumneavoastră e o mizerie de nedescris. Nu e deloc în conformitate cu adevărul.

   Liderul deputaţilor jurişti, Eugen Nicolicea,  a amânat cu o lună votul pentru ridicarea imunităţii Rovanei Plumb, o piesă-cheie în dosarul Belina, care duce la Liviu Dragnea. Din punct de vedere juridic, Nicolicea nu doar că a ignorat legile în vigoare, dar a mai şi inventat noi prevederi în favoarea PSD.

   Solicitarea prin care procurorii DNA cer ridicarea imunităţii Rovanei Plumb, deputat şi minis­tru pentru Fonduri Europene, a ajuns pe masa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Regulamentul Camerei Deputaţilor este croit în aşa fel încât parlamentarii cu probleme penale să fie păsuiţi. Comisia Juridică are la dispoziţie mai întâi cinci zile pentru a face un raport preliminar în care să spună de câte zile are nevoie pentru a întocmi raportul final, cu precizarea că termenul maxim pentru redactarea raportului final nu poate depăşi 14 zile. Însă istoria ne arată că PSD foloseşte din plin termenul maxim. De obicei, Comisia Juridică aşteaptă cinci zile pentru a spune că mai are nevoie de încă două săptămâni pentru  a  da un aviz, care oricum e consultativ.

   Numai că, în cazul Rovanei Plumb, PSD nu s-a mulţumit să tragă de timp în condiţiile oferite de Regulamentul Camerei Deputaţilor, ci pur şi simplu a inventat o nouă prevedere legală. Eugen Nicolicea, preşedintele PSD al Comisiei Juridice, a scos din burtă un nou termen: 14 zile pentru raportul preliminar, plus alte 14 pentru raportul final. „Conform  Re­gu­lamentului, trebuie să facem o primă evaluare în care să spunem termenul maxim pentru a face ancheta plus întocmirea referatului. Biroul Permanent al Camerei poate să aprobe termenul maxim sau să aprobe un termen mai scurt. Pe cale de consecinţă am propus 14 zile pentru efectuarea anchetei şi 14 zile pentru întocmirea şi votarea raportului“, a spus Nicolicea în şedinţa Comisiei Juridice. Deşi a început discursul cu sintagma „Conform Regulamentului“, Eugen Nicolicea contrazice tocmai Regulamentul Camerei Deputaţilor, pe care l-a invocat.        

DISTRIBUIȚI