Cultură

Cea mai mare colecţie de telefoane din ţară, la Muzeul Judeţean Buzău

OPINIA prezintă astăzi, în ediţiile print şi on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific tu­ristic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU“, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului. „VINO ÎN BU­ZĂU“ a fost concepută de o echipă de jurnalişti, regizori şi producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea tu­riştilor dornici de aventură şi care doresc să cunoscă frumuseţile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU“ îşi propune să ajute eficient turiştii din ţară şi de peste hotare să descopere obiectivele turistice din judeţul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conţinut complet cu privire la obiective, tradiţii sau locuri de cazare şi masă din zona Buzăului.

V-aţi întrebat vreodată cum arătau strămoşii smartphone-urilor din  zilele noastre? Răspunsul îl găsiţi în una din expoziţiile din Muzeul  Judeţean Buzău. Aici sunt adunate peste 300 de telefoane de toate formele şi mărimile de provenienţă românească şi straină în cea mai mare colecţie din ţară. Este o expoziţie valoroasă nu neapărat prin numărul de piese, ci prin faptul că telefoanele sunt funcţionale şi au fost restaurate cu piese ori­ginale. Aparatele au aparţinut colonelului Nicolae  Antohi, care a început să le co­lecţioneze din 1975 şi pe care le-a donat ulterior muzeului din Buzău.

După numai un an de la patentarea invenţiei telefonului (1876), acesta ajunge în Europa şi în România. Documentele vremii atestă că, în 1877, la Fabrica de aparate telegrafice şi de semnalizare Tierich & Leopold din Bucureşti s-au făcut primele experimente cu aparate telefonice.

Cel mai vechi exemplar din expoziţie este un  „Ericsson”, din 1898, din Suedia. Aparatul este unul de masă şi este dotat cu celebra mani­ve­lă care ajuta la formarea numărului interlocutorului. În cadrul colecţiei găsim telefoane civile şi militare, de masă şi de perete, telefoane publice, staţii de emisie-recepţie şi centrale telefonice, cu baterie locală, cu baterie centrală şi automate, din România, Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia. România este reprezentată în expoziţie de aparate de telefonie realizate la Electromagnetica şi Vestitorul.

Una dintre piesele speciale ale expoziţiei a aparţinut unuia dintre conducătorii României postbelice; este  vorba de Gheorghe ­Ghe­orghiu-Dej, primul şef de stat comunist din România. “Avem un telefon înscris în categoria tezaur naţional, este un telefon cu carcasă din lemn, de tip secretariat, atipic, adus în România în 1950, este un telefon care  deservea sediile comitetelor de partid  din ţară. Telefonul ­res­pectiv avea diferite funcţii considerate inovaţii la vremea respectivă. Una dintre funcţii era apelul în aş­teptare. Are două sertare pentru hârtie, pe care puteau fi notate numerele de telefon sau alte informaţii. Pe capacele celor două sertare este încrustată sigla Partidului Comunist. Au fost realizate doar 50 de astfel de modele”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

O altă surpriză oferită de colecţia de telefoane sunt centralele telefonice care  s-au folosit până în anii 2000 în anumite zone ale ţării . “Dacă în zilele noastre putem efectua un apel telefonic cu un singur click, bunicii noştrii vorbeau cu rudele şi prietenii lor cu ajutorul unor centrale telefonice. Practic, apelul era preluat de acest dispozitiv, iar o centralistă îl anunţa pe cel apelat că cineva doreşte să vorbească cu el”, mai explică Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Tot la Muzeul Judeţean din Buzău  vizitatorii pot  vedea una dintre puţinele maşini electromagnetice de criptat Enigma care au supravieţuit timpului, instrument de comunicaţie secretă a armatei germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ce se află în colecţia unui buzoian. Exponatul extrem de rar a fost împrumutat Muzeului Ju­deţean din Buzău, unde poate fi admirat până la sfârşitul anului.

Dispozitivele de comunicaţie au  evoluat mult de-a lungul anilor, iar cine vrea să afle povestea lor o poate face la Muzeul Judeţean din Buzău.

Muzeul Judeţean Buzău  se află în oraşul Buzău, pe Aleea Castanilor, nr. 1. Programul de vizitare este de marţi până duminică  între orele 9.00 şi 17.00.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker