Cu bani din buzunar pentru dozele din farmacii sau cu vaccin gratuit de la DSP, buzoienii au reuşit anul acesta să traverseze cu bine perioada sezonului rece, dacă ţinem cont de numă­rul mic al îmbolnăvirilor cu gripă.  Odată cu venirea sezonului rece era de aşteptat să se înmul­ţească şi cazurile de gripă, despre care statisticile arată că afectează între 5 şi 10% din populaţia adultă şi aproape un sfert dintre copii. Dacă avem în vedere faptul că peste 100 de români au murit în acest sezon din cauza gripei şi mii de oameni au fost diagnosticaţi cu diferite boli respiratorii, putem spune că, din acest punct de vedere, Buzăul a fost ocolit de nenorociri.

Chiar dacă iarna nu se dă dusă, totuşi, data din calendar ne spune că  se apropie de final sezonul în care buzoienii ar mai putea suferi de pe urma gripei.  Motivul pentru care gripa nu a făcut ravagii şi la Buzău, spun specialiştii, ar fi imunizarea eficientă care s-a făcut în această iarnă.  „Este cel mai bun an din ultimii cinci în ceea ce priveşte imunizarea populaţiei. Am  avut o acoperire vaccinală, poate cea mai bună din ultimii cinci ani. Asta este explicaţia faptului că în Buzău n-am întâlnit focare de gripă, n-am întâlnit forme de gripă foarte urâte”, spune medicul epidemiolog Carmen Scântei.

La menţinerea stării de sănătate a contribuit şi vigilenţa unora dintre buzoieni care au scos bani din buzunar pentru a-şi procura dozele din farmacii. Astfel, pe lângă dozele distribuite gratuit de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Buzău, prin medicii de familie, pentru categoriile de buzoieni aflate în zona de risc, o parte din buzoieni şi-au procurat singuri vaccinul din farmacii. „La Buzău numărul de îmbolnăviri a fost ţinut sub control. Au fost gripe confirmate numai pe teste rapide şi criterii clinice. Le vom socoti la finalul sezonului de supraveghere”, mai spune medicul epidemiolog Carmen Scântei. Pe de altă parte, şi în colectivităţile în care au apărut cele câteva cazuri de gripă au fost ţinute sub observaţie şi monitorizate.

Potrivit celor declarate de medicul Carmen Scântei, în majoritatea situaţiilor de la Buzău virusurile au fost din categoria B, adică o formă uşoară de gripă. Situaţia stocurilor de vaccin antigripal transmisă de Direcţia de Sănătate Publică Buzău la Institutul Naţional de Sănătate Publică, la finele lunii februarie, indica faptul că în teritoriu mai erau disponibile 127 de doze HB, în timp ce la sediul Direcţiei mai erau 350.

DISTRIBUIȚI
loading...