Se vorbeşte frumos, pe la colţurile PSD-ALDE, că şeful Senatului ar putea fi varianta coaliţiei pentru prezidenţialele de anul viitor. Se mai aruncă declaraţii, mai vin sondaje cum că domnul Tăriceanu ar sta bine, că domnul Dragnea, nu prea.

Şi, până la urmă, de ce n-ar fi şeful Senatului candidatul susţinut şi de PSD pentru a ajunge primul om în stat? Ei, bine, nu va fi.

Ce imagini impresio­nante erau cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, în urmă cu şase-şapte ani! Dacă erai naiv – şi au fost mulţi în perioada USL -, puteai jura că Antonescu urma să fie candidatul defunctei Uniuni la prezidenţialele din 2014, iar micuţul Titulescu s-ar fi mulţumit cu funcţia de premier. În octombrie 2011, Ponta făcea ur­mătoarea declaraţie de dragoste care-l viza pe Antonescu: „Orice s-ar întâmpla, noi doi o să rămânem împreună”.

După care îşi arăta sprijinul necondiţionat pentru a-l susţine, la ni­vel de PSD, pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte. Nu mai vorbim despre războaiele lor cu Băsescu, cu Justiţia, cu „duşmanii” din Occident. Antonescu era cu „Ich bin ein Berliner!”, Ponta cu „bănuiesc că nu doamna Merkel votează la referendum” (cel din 2012, de demitere a lui Traian Băsescu).

O dragoste ca-n filme, ce mai! Dar, ca orice dragoste ca-n filme, şi iubirea politică dintre Antonescu şi Ponta s-a sfârşit, în viaţa reală, cu insulte, cu trădări şi cu un divorţ la care a asistat toată mahalaua din România.

Din fericire, nici Ponta, nici Antonescu n-au ajuns în funcţia de preşedinte, la fel cum nici Dragnea, nici Tăriceanu nu vor ajunge. Dar nu despre Daddy, care are cele mai multe şanse să ajungă la puşcărie decât la Cotroceni, vreau să vor­besc acum. Ci des­pre de ce va avea camaradul lui de ticăloşii, şeful ALDE, soarta lui Crin Antonescu.

Lăsând la o parte declaraţiile unor PSD-işti care s-au pus de-a curmezişul lui Dragnea şi care mai încing spiritele în partid făcându-i curte lui Tăriceanu, şeful Senatului nu are, în mod real, nicio şansă să beneficieze de susţinerea social-demo­craţilor în cursa pentru Cotroceni (iar pe cont propriu şansele lui sunt tot zero). De ce? Simplu.

Unu: pentru că PSD este, prin definiţie, un partid care minte şi trădează şi care, acum, se foloseşte de ALDE doar pentru a-şi bifa ticăloşiile.

Doi: cum îşi poate imagina cineva că toţi baronii şi baronaşii din PSD, care zeci de ani au luptat pentru fiecare vot, au băgat bani în alegeri, au minţit electoratul, au cărat oameni la mitinguri, au visat la fotolii călduţe şi au făcut frumos în partid ca să le primească, se vor bucura să susţină, pentru cea mai înaltă funcţie în stat, un oarecare dintr-un partid, care, la ultimele alegeri, a obţinut un scor de vreo şapte ori mai mic decât PSD?

Nu doar că orgoliul social-democraţilor ar fi călcat în picioare, dar ei s-ar vedea nevoiţi să-şi recunoască, în faţa întregii ţări, impotenţa politică. Încă o dată, trebuie să fii cel puţin naiv să-ţi imaginezi aşa ceva despre PSD, cel mai fioros animal dintre animalele politice de după Revoluţie.

Text publicat în ,,Newsweek

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Unul dintre marii artizani ai dezbinării liberalilor, un epigon ridicat de tatăl sau (Dan Amedeo Lăzărescu, un liberal convins, fost deținut politic, om de cultura, foarte bine instruit, din păcate si el colaborator al securității), a reușit in afaceri, a ajuns premier, chiar in perioada crizei economice mondiale, dar niciodată nu a recunoscut ca Romania va fi afectata, sfârșește prin realizarea unei facțiuni liberale (un partid mic, zic unii „balama” la ușa altora), si obținerea, in urma acestei alianțe, șefia Senatului, adică al doilea om in stat. Cam asta vede domnul Tăriceanu in oglinda. Am mari rezerve ca PSD-ul va mai accepta încă odată un eșec (previzibil, din păcate) la prezidențiale, susținându-l pe Tăriceanu.
    Este un paradox nemaivăzut pe la noi: toți se omoară sa lege de mâini funcția prezidențială, însă toți sunt atrași de umbra lui Brâncoveanu si a fiilor săi care au știut foarte bine de ce s-au jertfit. Sa vrei la Cotroceni numai așa de palmares!!

  2. Securiștilor chiar le este frică de Tăriceanu! Într-adevăr, pesedeul va avea candidat propriu dar dacă în turul doi intră Tăriceanu atunci va fi susținut de tot electoratul pesedeului și Tăriceanu are mari șanse să-l trimită pe neamț definitiv la multitudinea de case din Sibiu!

Comments are closed.