Sănătate

Ce trebuie să ştii înainte să îţi pui aparat dentar

Îţi dai seama că ai nevoie de un aparat dentar atunci când dentistul te trimite la ortodont sau observi că ai dinţii strâmbi şi periajul devine dificil. De la nevoia unei astfel de intervenţii şi până când vei ajunge să porţi aparatul îţi ridici întrebări şi cauţi răspunsuri.

Aparatul dentar înseamnă o investiţie financiară, de timp şi efort, pentru că va trebui să te implici în fiecare zi în menţinerea igienei dentare. Atunci când ai nevoie de tratamentul ortodontic, probabil că ştii deja că riscurile evitării unui astfel de tratament înseamnă alterarea dinţilor pe termen lung, până când ajungi în punctul în care va trebui să îi înlocuieşti.

Însă, ca să nu se ajungă acolo, multe persoane aleg să poarte aparat dentar recomandat de medicul ortodont.

Aparatul nu are doar un rol estetic

Multe persoane consideră că purtarea unui aparat are, în principal, scopul de a avea dinţi drepţi, tocmai buni de fotografiat. Dincolo de aspectul estetic al danturii perfect drepte, obiectivul tratamentului înseamnă un proces corect de mestecare a mâncării, un periaj fără dificultăţi pentru că nu există laturi ascunse ale dinţilor şi gingii sănătoase.

Dinţii strâmbi pot duce la dureri gingivale şi un disconfort la mestecare pe care nu îl percepi, pentru că se manifestă de fiecare dată când mănânci. Dacă ai suferit deja de sângerări gingivale sau dureri, ele pot fi cauzate de aglomerări dentare, ce duc la gingii neuniforme.

Ţi se va schimba felul în care muşti

Muşcătura este afectată atunci când ai dinţii strâmbi. Ortodontul verifică felul în care muşti. După o perioadă de purtat aparat dentar, felul tău de a muşca se va schimba în cel natural, fără spaţii libere şi fără deviaţii de la alinierea dinţilor.

O muşcătură corectă înseamnă o digestie corectă şi, implicit, sănătate. Printre primele consecinţe ale muşcăturii greşite sunt durerile de cap, problemele de masticaţie şi de dicţie. Purtarea unui aparat dentar te va ajuta să elimini aceste probleme.

Aparatul dentar nu are vârstă

Nu există o limită de vârstă pentru purtarea unui aparat dentar. Problemele stomatologice începute încă din copilărie necesită un aparat dentar mobil, cu un număr-limită minim de ore de purtare pe zi. Aparatul dentar fix apare de la adolescenţă şi înseamnă, de obicei, o investiţie de doi ani. Atâta timp cât gingiile sunt puternice, ele pot susţine modificările făcute de un aparat.

Limita dată de gingiile puternice se datorează faptului că aparatul aplică o presiune constantă pe gingii, care trebuie să aibă flexibilitatea de a se adapta pe traseul dictat.

Ortodontul trebuie să fie la curent cu orice schimbare

Dacă ai nevoie de un aparat dentar, atunci vei ţine legătura cu ortodontul pe toată perioada tratamentului. Specialistul va trebui să fie la curent cu orice modificare, chiar şi cele legate de potenţiale accidentări din cauza masticației greșite.

Poţi găsi un specialist cu experienţă în orice oraş. Clinica Carefree Dental îţi oferă tratamente cu aparat dentar în Bucureşti la nivel premium. Instituţia a fost înfiinţată de către primul medic ortodont român specializat în SUA.

Aparatul dentar este o necesitate medicală şi trebuie tratat ca atare. Independent de stereotipurile sociale sau angajamentul de a-ţi schimba rutina pentru doi ani, tratamentul ortodontic îţi aduce beneficii pe termen scurt, mediu şi mai ales lung.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker