27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 19, 2017 18:20 PM
opinia-balcescu

Educatie

Ce spun profesorii buzoieni de Educaţie Fizică despre manualul de sport

de Cristian IONESCU
Educatie  |
06.09.2017, 00:00
851

   O nouă premieră pentru Învăţământul românesc se înregistrează în acest an sub conducerea ministrului Liviu „Ge­nunche” Pop. Elevii de clasa a V-a vor începe noul an şcolar fără manuale, cu o singură excepţie: le vor primi pe cele de sport. Câtă nevoie avea Edu­caţia românească de un manual la sport este o chestiune în legătură cu care până şi premierul Tudose este sceptic; drept dovadă, el spune că tipărirea unui astfel de manual a fost hotărâtă de către guvernarea trecută, iar bietul Pop nu a mai putut schimba nimic. Cu toate astea, actualul ministru al Educaţiei încerca, înaintea declaraţiei premierului, să convingă părinţii cât de util va fi un manual de sport.

   Am încercat să obţinem o părere avizată, aşa că am vorbit cu un profesor de Educaţie Fizică. Buzoianul Ion Dobre, cel care este şi lider al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, consideră că există atât avantaje, cât şi dezavantaje în legătură cu acest manual, dar „categoric este ultimul lucru de care avea nevoie acum Învă­ţământul românesc”.

   „Am apucat să mă uit mai atent pe unul dintre cele trei manuale de sport. Ar putea fi folositor pentru profesori dacă l-ar putea folosi. Dar cum putem noi folosi acest manual când programa nu prevede nimic? Cum vom proceda: vom scurta orele să facem şi teorie? Nu înţeleg. În plus, noi ne bazăm pe o planificare. Nu pot programa ore de gimnastică în sală când afară este încă vreme bună, şi atunci cum parcurgem lecţiile din manualul când ele sunt prezentate într-o altă ordine?”, a declarat pentru OPINIA profesorul de Educaţie Fizică Ion Dobre.

Potrivit aceleiaşi surse, sunt foarte puţine ţări în lume care au introdus manuale la orele de Educaţiei Fizică din şcoli.

Lecţia despre „târâre”

   Alte discuţii au apărut pe baza modului în care sunt formulate lecţiile din manualul de sport. De exemplu, la lecţia despre „târâre”, elevii de clasa a V-a vor învăţa că „acesta a fost unul dintre primele tale procedee de deplasare pe când erai nou-născut şi pe care îl vei perfecţiona ca şi tehnică, de-a lungul timpului, în funcţie de cerinţele impuse de viaţa de zi cu zi”.

   De asemenea, când vine vorba despre manevrarea mingii, cei mici au un capitol denumit „deprinderi de manipulare”.

   „Sunt foarte multe formulări comice în aceste manuale. Noi, profesorii de sport, utilizăm termenul de . Manipulare se cheamă ceea ce ne fac guvernanţii nouă”, a mai declarat Ion Dobre.

Avantajele manualului de sport

   Potrivit profesorilor de specialitate, ar putea exista şi un lucru bun odată cu introducerea manualelor de sport, chiar dacă este greu de crezut că a fost prevăzut şi de cei din Ministerul Educaţiei atunci când au hotărât tipărirea.

   „Există foarte mulţi elevi care, cu acceptul părinţilor, obţin prea uşor scutiri medicale şi se scutesc de la orele de Sport. În general sunt elevi care nu vor să îşi strice media generală cu notele de la Sport, oră la care nu excelează. Odată cu introducerea manualelor, aceşti elevi vor putea primi teme scrise pe baza lecţiilor din manual”, a mai declarat buzoianul.

   Rămâne de văzut ce efect va avea noul manual în rândul elevilor care vor mai avea de cărat în ghizdanul, deja prea greu, încă o carte. E drept că, cel puţin până la sfârşitul anului, nu vor avea mari probleme, atât timp cât celelalte manuale nu s-au tipărit. Dincolo de alte argumente, situaţia este definită perfect de comentariul unui cititor: „Ministrul Pop vrea ca elevul român să fie prost, dar sănătos, să poată alerga prin Europa după un loc de muncă”. Şi să înveţe cum să se „târască” în ţara lui, am adăuga noi.

Comentarii

Manualul (06 Sep, 08:31)
ionescu o.

Manualul pentru orele de educație fizică este un auxiliar foarte necesar profesorilor suplinitori fără studii corespunzătoare. Neconcordanța lui cu programa școalră demonstrează că el e făcut pentru GENUNCHE. Celelalte părți ale corpului copiilor vor urma mersul piticului și noua tentativă de reabilitare a jocului de oină. Cred că mai interesant ar fi să aflăm cine este editorul manualului și dacă are studii de piscicultură deoarece înotul este un sport de performanță nu tenisul de câmp...

Raspunde

Stiri Agerpres

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 19 SEPTEMBRIE
Marti, Septembrie 19, 2017 18:16 PM

Un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor de la ÎCCJ condamnarea lui Sebastian Ghiță la o pedeapsă maximă cu închisoarea în dosarul în care fostul deputat este acuzat că l-a mituit pe fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu. Procurorul a solicitat condamnarea lui Ghiță pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. Cea mai gravă infracțiune este spălarea de bani, care are un maximum de 10 ani închisoare. Instanța va anunța pe 25 septembrie sentința.

Mișa afirmă că datele financiare ale băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit se încadrează la "secret fiscal"
Marti, Septembrie 19, 2017 18:14 PM

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat, marți, că datele financiare ale băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit se încadrează la "secret fiscal" și că acestea vor fi furnizate membrilor Comisiilor parlamentare de specialitate sub mențiunea "păstrării secretului fiscal".

Trump amenință la ONU că va ''distruge total'' Coreea de Nord, ''un regim vicios''
Marti, Septembrie 19, 2017 18:11 PM

Președintele american Donald Trump a criticat marți la ONU ''regimul vicios'' nord-coreean, amenințând că va ''distruge total'' Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de regimul de la Phenian, relatează AFP și DPA.

AFIR: Silozurile, grajdurile și serele ar putea fi cumpărate de către beneficiarii PNDR în mod direct
Marti, Septembrie 19, 2017 18:06 PM

Silozurile, grajdurile și serele din cadrul proiectelor implementate cu fonduri europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) ar putea fi achiziționate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziție, a afirmat, marți, într-un comunicat de presă, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Ministrul Muncii: Varianta finală a Legii pensiilor va fi prezentată în Coaliție pe 1 octombrie 2017
Marti, Septembrie 19, 2017 17:56 PM

Legea pensiilor va avea variantă finală la data de 1 octombrie, iar ulterior documentul va urma circuitul de avizare, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Sep, 11:34 Hotiile acoperite ale lui corcodel
Posea Gh a comentat pentru articolul Dosarul în care Lungu de la Nehoiu a fost condamnat la 10 de închisoare va fi rejudecat:
Multe din lucrurile care i s-au intamplat lui Lungu se datoreaza si mediatizarii excesive a presei care se pare nu l-a placut deloc.In schimb presa a protejat pe cel mai mare hot care a existat vreodata pe Valea Buzaului Alexandru Corcodel.Acesta avea o adevarata institutie in a fura bani publici.Multe dintre hotiile de acolo au fost acoperite de functionarii primariei care tac acum sub linistea unor salarii bababne facute de actualul primar pe care il manipuleaza.Este bine de stiut edilii de astazi stiu de frica functionarilor din primarie.Pe Lungu l-au tradat toti,el a fost mai mult prost decat hot.L-au tradat oamenii din primarie santajati de corcodel,l-au tradat salariuatii de la firma care voiau sa scape de el sa se poata desfasura ei in liniste.I-au indepartat oamenii situatie la care a lucrat si Gavriloiu fgratele lui de cruce care acum nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase.`In primarie se stie s-au furat bani cu sacosa inainte de campanie sub semnaturi fictive.Furturile sunt acoperite de functionari si nu inteleg pana unde tine complicitatea lui Milea.De ce se complace?Furturi de teren,dosarele blocate de procuratura Patarlagele{oare de ce?)Dosarele blocate si acoperite ale fiului primarului care a furat scoala si a fost repus in functie de catre inspectorat.Pe cine reprezinta el acolo.la Lungu ca sa revenim la caz,un rol important l-au jucat expertizele specialistilor.Acestia la unison au sustinut ca nu din cauza defrisarii lui lungu s-a deplasat terenul.Este recunoscut de specialisti ca fiind o zona cu probleme iar din satelit s-a putut urmarii deplasarea terenului in timp.Au stiut si ISU,si Prefectura,si primaria ,dar nu a veau interes sa piarda capital mde imagine asa ca au gasit tapul ispasitor.Opinia te rog apleaca-te asupa zonei cu profesionalism si vei descoperii multe.Un ziar ca dvs care are de aparat blazonul poate si trebuie sa faca asta.De ce nu vorbiti de furturile lui Corcodel cu Scutaru,despre improprietariri ilegale.Multe ,multe ,multe.De ce nu vorbiti despre cancerul de la liceul din Nehoiu unde fiul lui Corcodel face lucruri grotesti,ilegale si inumane.?
18 Sep, 21:41 un alt cetatean
BOARCAS IONELA a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
coruptie si nepasare....asta e Romania de ieri de azi si de maine
18 Sep, 12:47 Guvern cu slugi si spioni
Observatorul din spatele frontului a comentat pentru articolul Generalul Lucian Foca, numit consilier al premierului Tudose, la două săptămâni de la trecerea în rezervă:
Acestui "guvern" al tradarii si jafului national,a primit "intariri" prin adcooptarea acestui slugoi tradator,PLF.De specialisti in dezinformari,manipulari,infiltrari,culegatori de informatii avea nevoie acest guvern pe care il asteapta o toamna foarte "fierbinte".Pentru ca in Romania,oamenii care isi cer drepturile si o democratie autentica au devenit dusmanii poporului.
Google PageRank Checker