27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:41 AM

Educatie

Ce spun profesorii buzoieni de Educaţie Fizică despre manualul de sport

de Cristian IONESCU
Educatie  |
06.09.2017, 00:00
963

   O nouă premieră pentru Învăţământul românesc se înregistrează în acest an sub conducerea ministrului Liviu „Ge­nunche” Pop. Elevii de clasa a V-a vor începe noul an şcolar fără manuale, cu o singură excepţie: le vor primi pe cele de sport. Câtă nevoie avea Edu­caţia românească de un manual la sport este o chestiune în legătură cu care până şi premierul Tudose este sceptic; drept dovadă, el spune că tipărirea unui astfel de manual a fost hotărâtă de către guvernarea trecută, iar bietul Pop nu a mai putut schimba nimic. Cu toate astea, actualul ministru al Educaţiei încerca, înaintea declaraţiei premierului, să convingă părinţii cât de util va fi un manual de sport.

   Am încercat să obţinem o părere avizată, aşa că am vorbit cu un profesor de Educaţie Fizică. Buzoianul Ion Dobre, cel care este şi lider al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, consideră că există atât avantaje, cât şi dezavantaje în legătură cu acest manual, dar „categoric este ultimul lucru de care avea nevoie acum Învă­ţământul românesc”.

   „Am apucat să mă uit mai atent pe unul dintre cele trei manuale de sport. Ar putea fi folositor pentru profesori dacă l-ar putea folosi. Dar cum putem noi folosi acest manual când programa nu prevede nimic? Cum vom proceda: vom scurta orele să facem şi teorie? Nu înţeleg. În plus, noi ne bazăm pe o planificare. Nu pot programa ore de gimnastică în sală când afară este încă vreme bună, şi atunci cum parcurgem lecţiile din manualul când ele sunt prezentate într-o altă ordine?”, a declarat pentru OPINIA profesorul de Educaţie Fizică Ion Dobre.

Potrivit aceleiaşi surse, sunt foarte puţine ţări în lume care au introdus manuale la orele de Educaţiei Fizică din şcoli.

Lecţia despre „târâre”

   Alte discuţii au apărut pe baza modului în care sunt formulate lecţiile din manualul de sport. De exemplu, la lecţia despre „târâre”, elevii de clasa a V-a vor învăţa că „acesta a fost unul dintre primele tale procedee de deplasare pe când erai nou-născut şi pe care îl vei perfecţiona ca şi tehnică, de-a lungul timpului, în funcţie de cerinţele impuse de viaţa de zi cu zi”.

   De asemenea, când vine vorba despre manevrarea mingii, cei mici au un capitol denumit „deprinderi de manipulare”.

   „Sunt foarte multe formulări comice în aceste manuale. Noi, profesorii de sport, utilizăm termenul de . Manipulare se cheamă ceea ce ne fac guvernanţii nouă”, a mai declarat Ion Dobre.

Avantajele manualului de sport

   Potrivit profesorilor de specialitate, ar putea exista şi un lucru bun odată cu introducerea manualelor de sport, chiar dacă este greu de crezut că a fost prevăzut şi de cei din Ministerul Educaţiei atunci când au hotărât tipărirea.

   „Există foarte mulţi elevi care, cu acceptul părinţilor, obţin prea uşor scutiri medicale şi se scutesc de la orele de Sport. În general sunt elevi care nu vor să îşi strice media generală cu notele de la Sport, oră la care nu excelează. Odată cu introducerea manualelor, aceşti elevi vor putea primi teme scrise pe baza lecţiilor din manual”, a mai declarat buzoianul.

   Rămâne de văzut ce efect va avea noul manual în rândul elevilor care vor mai avea de cărat în ghizdanul, deja prea greu, încă o carte. E drept că, cel puţin până la sfârşitul anului, nu vor avea mari probleme, atât timp cât celelalte manuale nu s-au tipărit. Dincolo de alte argumente, situaţia este definită perfect de comentariul unui cititor: „Ministrul Pop vrea ca elevul român să fie prost, dar sănătos, să poată alerga prin Europa după un loc de muncă”. Şi să înveţe cum să se „târască” în ţara lui, am adăuga noi.

Comentarii

Manualul (06 Sep, 08:31)
ionescu o.

Manualul pentru orele de educație fizică este un auxiliar foarte necesar profesorilor suplinitori fără studii corespunzătoare. Neconcordanța lui cu programa școalră demonstrează că el e făcut pentru GENUNCHE. Celelalte părți ale corpului copiilor vor urma mersul piticului și noua tentativă de reabilitare a jocului de oină. Cred că mai interesant ar fi să aflăm cine este editorul manualului și dacă are studii de piscicultură deoarece înotul este un sport de performanță nu tenisul de câmp...

Raspunde

Stiri Agerpres

O "ARtfel" de expoziție AGERPRES, de vineri la Palatul Suțu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:25 AM

Agenția Națională de Presă AGERPRES organizează o "ARtfel" de expoziție de fotografie, care îmbină fotoreportajul, documentarul video și realitatea augmentată și care poate fi vizitată începând de vineri până pe 10 decembrie, la Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București.

Opt bărbați, care pretind a fi nord-coreeni, găsiți pe o barcă eșuată în nordul Japoniei
Vineri, Noiembrie 24, 2017 04:33 AM

O barcă de lemn în care se aflau opt bărbați, care pretind a fi din Coreea de Nord, a eșuat în nordul Japoniei, a transmis vineri presa locală, citând poliția, informează agenția dpa.

DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:56 AM

Ediția cu numărul 24 a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură, continuă la sfârșitul acestei săptămâni, în Pavilionul Central Romexpo, ultima zi a manifestării fiind duminică, 26 noiembrie.

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker