Doi lideri politici județeni reacționează la semnalul de alarmă tras de OPINIA în legătură cu situația fără precedent din comuna Grebănu, unde alianța PNL-ALDE din Consiliul Local pune în pericol accesarea, de către Compania de Apă, a sumei de 14 milioane de euro, bani europeni, cu o contribuție locală de doar două procente, bani destinați sistemului de apă și canalizare din comună. Respectiva sumă este alocată comunei Grebănu printr-un proiect european derulat în cadrul Programului Opera­țional Infrastructură Mare, proiect cu o valoare de aproape 300 milioane euro pentru întreg județul Buzău, întregul proiect fiind pus în pericol, la rându-i, de atitudinea respectivilor aleși locali din Grebănu.

 Președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu, spune, într-o postare de pe pagina sa oficială de Facebook, că „a sacrifica dezvoltarea propriei tale comunități pentru interese și ambiții politice mărunte este pur și simplu meschin!”. El face apel la aleșii locali PNL și ALDE din Grebănu „să înțeleagă bine faptul că oamenii care i-au votat așteaptă de la ei responsabilitate și acțiune în interes public”: „Fac un apel la consilierii locali de la PNL și ALDE care blochează deliberat această investiție de milioane de euro pentru comuna Grebănu să înțeleagă bine faptul că oamenii care i-au votat așteaptă de la ei responsabilitate și acțiune în interes public. Sper să nu avem neplăcuta surpriză să vedem că aceasta va fi singura comună în care nu se va implementa acest proiect fundamental de 300 de milioane de euro prin care se va introduce apă și canalizare pe întreg județul Buzău. Ar fi o bătaie de joc fără margini, atât la adresa cetățenilor, cât și a primarilor și a tuturor celorlalți care ne-am luptat să facem acest proiect pentru buzoieni”.

La rândul său, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, deputatul Cristinel Romanescu, dezavuează gestul consilierilor PNL din Gre­bănu și anunță că situația din respectiva organizație va fi analizată de structurile de conducere județene: ,,Filiala PNL Buzău nu este de acord și condamnă situația creată în comuna Grebănu de către consilierii PNL și ALDE care boicotează un proiect pe fonduri europene, în valoare de 14 milioane de euro. Practic, consilierii vor blocarea acestui proiect pentru dezvoltarea comunității locale, la care contribuția autorităților locale ar fi de doar 2%, parte a unei investiții majore ce se va desfășura în mai multe localități din întreg județul, cu o valoare totală de 300 de milioane de euro. Cetățenii care le-au acordat votul așteaptă de la aleșii lor locali  responsabilitate și realizarea a cât mai multor proiecte viabile pentru dezvoltarea comunității locale, și nu să joace la mai multe capete pentru micile lor interese. Conducerea și filiala PNL Buzău dezavuează astfel de acțiuni din partea consilierilor săi, care, pentru propriile interese, riscă să sacrifice dezvoltarea comunității. PNL Buzău va analiza în prima ședință de Birou Politic Județean situația creată la Grebănu și va lua măsurile care se impun”, arată Romanescu într-un comunicat de presă.

Așa cum OPINIA semnala marți, proiectul în cauză prevede investiții majore în comuna Grebănu, atât pe partea de alimentare cu apă, cât și de canalizare. În acest moment, proiectul respectiv este, la nivelul județului, în fază finală, respectiv cea de aprobare a studiului de ­fe­zabilitate. Conform legislației în vigoare, la debutul întocmirii studiului de fezabilitate, Compania de Apă a solicitat, unităților administrativ-teritoriale beneficiare ale proiectului pe Programul Operațional de Infrastructură Mare, punerea la dispoziție a terenurilor pe care se execută lucrările pre­văzute, până la încheierea acestora. În 2017, Consiliul Local Grebănu a emis o hotărâre în acest sens, pentru aproximativ o jumătate din lucrare, în limita fondurilor alocate pentru anul respectiv. Pentru restul lucrării, care ar urma să fie finanțată cu fonduri alocate acestui an, o parte dintre aleșii locali refuză să emită o hotărâre similară celei din 2017. Este vorba de consilierii locali ai Partidului Național Liberal, șapte la număr, și de consilierul Alianței Liberalilor și Democraților, Ion Zainea, care este și viceprimar al comunei. Aceștia dețin majoritatea în Consiliul Local și blochează, ori de câte ori este inclus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre promovat de primarul social-democrat Gheorghe Stanciu, care are alături șapte consilieri locali PSD. La ultima ședință a Consiliului Local, alianța locală PNL-ALDE a votat chiar scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre.

Situația revoltătoare de la Grebănu se datorează schim­bării de atitudine a ALDE Buzău după ce organizația județeană a fost preluată de către deputatul Adrian Mocanu și de senatorul Dorin Bădulescu, aleși parlamentari pe listele Partidului Mișcarea Populară, care și-au descoperit vocația liberal-democrată în toamna anului trecut. Așa cum se întâmplă și la nivelul Consiliului Local Municipal Buzău, aleșii ALDE și apropiați ai acestora votează, mai în tot județul, împotriva proiectelor de hotărâre promovate de primarii social-democrați, chiar dacă acestea  sunt esențiale pentru viața comunității, așa cum se întâmplă la Grebănu. Consilierii locali PNL și ALDE își justifică votul prin aceea că intenționează să retragă comuna din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008“ și să realizeze investițiile în rețelele de apă și canalizare independent, din resurse locale. Însă o eventuală ieșire a comunei din ADI „Buzău 2008” nu se poate face decât după returnarea sumelor investite până acum în cadrul proiectului european, situație în care banii respectivi ar putea fi imputați tocmai celor care au votat împotriva continuării proiectului finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. Ca să nu mai spunem că un asemenea gest ar întârzia cu cel puțin un an întregul proiect derulat la nivelul județului, cu pericolul pierderii întregii sume alocate.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Nu au minte acei oaneni, cum să nu vrei canalizare pentru comuna ta când alții abia așteaptă acești bani pentru dezvoltare. Aș vrea să-i văd dacă mai au curaj să mai cerșească voturi la următoarele alegeri.

Comments are closed.