Economic

Ce spun inspectorii de muncă despre condițiile în care lucrează buzoienii

  • Anul trecut un bărbat și-a găsit sfârșitul la locul de muncă

Condițiile de muncă improprii și accidentele de muncă afectează și piața muncii din județul Buzău. Un buzoian și-a găsit sfârșitul la locul de muncă, iar alții suferă de boli profesionale precum a azbestoză, silicoză, iritații respiratorii din cauza substanțelor cu care lucrează și pentru care nu se asigură o protecție eficientă a salariaților.

Potrivit situației prezentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău Instituției Prefectului, „au fost înregistrate (n.r., în 2018) două accidente colective – unul de circulație și unul de traseu – soldate cu accidentarea a șapte persoane, soldate toate cu incapacitate temporară de muncă. Primul dintre ele s-a produs pe DN2-E85, la aproximativ 5 km de intrarea în municipiul Buzău dinspre Rm. Sărat, unde un autoturism în care se aflau patru angajate ale unor firme de arhivare documente a fost implicat într-un accident rutier. Al doilea accident colectiv s-a petrecut pe DN 2C, în apropierea localității Pogoanele, unde un tractor, care a ieșit de pe un drum lateral, a lovit un microbuz care transporta persoane de la locul de muncă spre domiciliu”.

Numărul personelor accidentate la locul de muncă egal cu cel din anul precedent

Au trecut vremurile în care angajaţii rămâneau timp îndelungat la acelaşi loc de muncă. Acum, lumea îşi schimbă serviciul la fel de des ca abonamentul TV. Printre multele motive care întrețin această stare de fapt, și în care pe  primul plan se află salariul necorespunzător față de volumul mare  muncă prestat ori numărul de ore de activitate reală în societate, îl costituie și condițiile de muncă care pot conduce la deteriorarea stării  de sănătate sau, chiar mai rău, la decesul angajatului. Practic, sunt salariaţi cu contracte doar pentru două sau patru ore de muncă pe zi, deşi, în realitate, lucrează mai mult, lucru pe care inspectorii de muncă nu-l pot proba decât în situația în care angajatul le-ar da o mână de ajutor în sensul în care ar trebui să prezinte situația reală.

Pentru ca eventualele ilegalităţi să poată fi scoase la iveală, ar trebui ca angajatul să prezinte situaţia reală, lucru care se întâmplă însă foarte rar. De regulă, există o înţelegere tacită între angajator şi angajat și nu de puține ori această stare de fapt conduce la accidente de muncă. Cauzele identificate de inspectorii de muncă ca aflându-se la baza accidentelor  de muncă produse la societățile cu activitate pe raza județului Buzău anul trecut au fost efectuarea necorespunzatoare de comenzi și manevre, neefectuarea la timp de operatii indispensabile securității muncii, neutilizăarea mijloacelor de protecţie din dotare, cădere de la înălțime prin dezechilibrare, erorii în prestabilirea operaţiilor de muncă și multe alte cauze. Comparativ cu anul 2017, inspectorii de muncă au constatat o scădere a numărului de accidente de muncă, cu toate că s-a menținut  aproximativ la același nivel  numărul persoanelor accidentate  și, ca urmare, a celor două accidente colective care au avut loc în 2018. Bilanțul accidentelor de muncă  este unul negru, pentru că un buzoian și-a găsit sfârșitul la locul de muncă. Astfel, anul trecut, inspectorii de muncă au constatat 56  de accidente, în care au fost accidentate 61 de persoane. În urma accidentelor, 56 de persoane au rămas cu incapacitate  temporară de muncă, altă persoană s-a ales cu incapacitate de muncă gradul III, și una a decedat.

Unde sunt pericolele mai mari

Domeniile de activitate  indicate de inspectorii de muncă ca având probleme și în care s-au înregistrat înbolnăvirea ori decesul angajaților din cauza condițiilor improprii de la locul de muncă sunt: industria metalurgică – 6 accidente; – colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor – 6 accidente; industria construcțiilor metalice – 5 accidente; fabricarea produselor textile – 5 accidente; activități ale bibliotecilor, arhivelor, muzeelor și alte activități culturale – 4 accidente; fabricarea substanţelor şi produselor chimice – 3 accidente; lucrări de geniu civil – 3 accidente; industria alimentară – 3 accidente; transporturi terestre și transporturi prin conducte – 3 accidente; administraţie publică şi apărare – 3 accidente; activităţi referitoare la sănătatea umană – 2 accidente; fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice – 2 accidente; fabricarea altor mijloace de transport – 2 accidente; captarea, tratarea şi distribuţia apei – 2 accidente; agricultură, vânătoare și servicii anexe – 1 accident; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 1 accident; prelucrarea lemnului – 1 accident; fabricarea altor produse din minerale nemetalice – 1 accident; lucrări speciale de construcții – 1 accident; comerț cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – 1 accident; comerț cu ridicata cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete – 1 accident; depozitare și activități auxiliare pentru transporturi – 1 accident; activitați de difuzare și transmitere de programe – 1 accident; tranzacții imobiliare – 1 accident; alte activități profesionale, științifice și tehnice – 1 accident; învăţământ – 1 accident.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker