Politic

Ce spun deputații buzoieni despre legea care reglementează votul din diaspora

Camera Deputaților – în calitate de cameră decizională – a adoptat, miercuri, cu 228 voturi ,,pentru” și unul ,,împotrivă”, proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală. Deputații au respins, însă, la dezbaterile asupra proiectului, cu 187 de voturi ,,împotrivă” și 22 voturi ,,pentru”, amendamentul prin care publicarea exit-pollurilor să se facă doar după ora 24,00 din ultima zi de vot.

Inițiativa legislativă adoptată miercuri modifică Legea pentru alegerea Președintelui României, Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pe cea pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, Legea privind votul prin corespondență și Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Propunerea de lege primise, marți, de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, un raport de adoptare, cu amendamente.

Un amendament controversat la dezbaterile din Comisia Camerei Deputaților a fost cel referitor la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie, care a fost admis în cele din urmă, cu condiția ca acestea să fie făcute doar în cazul în care sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal nu mai funcționează. Amendamentul a fost introdus de grupurile de deputați ai Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România. Deputații au introdus, marți, și amendamentul prin care publicarea exit-pollurilor se va face doar după ora 24,00 din ultima zi de vot, pentru a nu influența rezultatele alegerilor.

Ce prevederi importante are noul act normativ

Astfel, românii din afara țării vor putea vota la alegerile prezidențiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, legislația a fost completată astfel încât alegătorii, atât din România cât și din afara țării, care vor fi prezenți la coadă la închiderea secției de vot, respectiv ora 21,00, să poată vota până la ora 23,59. O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Mai mult, actul normativ introduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul ro­mânilor din Diaspora. Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că alegătorii vor putea susține mai mulți candidați. La propunerea

Au­torității Electorale Perma­nente, a fost introdusă modificarea legislației, astfel încât finanțarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a scris pe pagina sa oficială de Facebook că votul de miercuri a dărâmat mitul legat de interesul PSD de a nu ­eli­mina blocajele privind votul din diaspora: ,,Ușor, dar sigur opoziția rămâne în pană de idei după ce, rând pe rând, toate subiectele lor de propagandă pe care le ventilează stereotip de atât timp sunt eliminate. Azi s-a mai demontat un mit: am adoptat cu o majoritate covârșitoare în Camera Deputaților legea prin care vor fi eliminate toate blocajele la votul din diaspora. Iar pe 1 iulie am depus proiectul de revizuire a Constituției în sensul transpunerii rezultatului ­re­ferendumului din 26 mai. Așadar, dragi colegi din opoziție, care este programul vostru politic, care sunt soluțiile concrete și viziunea pentru țară?! Sau vă rezumați doar la lozinci și postări pe rețelele sociale?!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

 

Deputatul social democrat buzoian Sebastian Radu, secretar al Comisiei permanente pentru comunitățile de români din afara granițelor țării –  unul dintre inițiatorii proiectului care a primit miercuri susținerea majorității mem­brilor came­rei inferioare a Parlamentului – remarcă, într-un comuni­cat de presă, faptul că „există deschidere spre utilizarea tehnologiei în domeniul electoral”: „Modificările vin în întâmpinarea nevoilor cetățenilor români din diaspora. Ca secretar al Comisiei permanente pentru comunitățile de români din afara granițelor țării am avut de multe ori ocazia să vorbesc cu aceștia și să înțeleg că au nevoi diferite față de cei care votează în țară din cauza programului sau a distan­țelor mult mai mari între locurile în care trăiesc și secțiile de votare. Evident, nu avem posibilitatea să replicăm sistemul național al secțiilor de votare aproape de casă pentru fiecare, dar putem încerca să oferim condiții cât mai bune pentru exercitarea dreptului de vot. La toate secțiile de vot, din țară și străinătate, la ora 21,00 se va evalua câte persoane așteaptă. Coroborat cu o mai bună definire a ceea ce înseamnă secție și local de vot, președintele biroului secției de votare va propune prelungirea perioadei pentru acești cetățeni. Mă bucur să observ faptul că instrumentele electronice încep să fie din ce în ce mai mult utilizate și că există deschidere spre utilizarea tehnologiei în domeniul electoral. De aceea, încurajez cât mai mulți români din diaspora să profite de aceste variante, să se înregistreze on-line. De asemenea, să își anunțe intenția de a vota într-un ­anu­mit loc pentru ca statul român să poată organiza secții de votare conform procedurilor”, spune Sebastian Radu.

 

La rândul său, deputatul liberal Crisinel Romanescu salută, printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, faptul că „românii din diaspora nu mai pot fi opriți să voteze”: „PNL a reușit modificarea legislației electorale! Acum, românii din diaspora nu mai pot fi opriți să voteze! Astfel, la urmă­toarele alegeri în afara țării se va putea vota timp de trei zile, de vineri până duminică, inclusiv, românii vor putea să voteze până la ora 23,59, listele de vot în străinătate se vor genera electronic și se va suplimenta numărul secțiilor de votare și personalul implicat în procesul electoral”, a scris Romanescu pe Facebook.

3 Comentarii

  1. 1.Pentru diaspora de la Volksburg puteți ține deschise urnele 3 ani și 3 zile că părinții lui Johannis tot nu își vor vota fiul fiindcă au renunțat la cetățenia română! Prin urmare ropuneți candidați pe care să-i poată vota măcar proprii părinți dacă sunt în viață. 2. De la Roma, Londra sau Bruxelles diasporenii sunt la 2 ore cu avionul în timp ce diasporenii de la stânile din Bucegi, Caraiman, Făgăraș sau Penteleu fac mult mai mult până la prima secție de vot. Iar înlocuitorii lor „la comandă” nu prea mai au cum să voteze. Pentru ei de ce nu ținem urnele deschise 3 zile? 3. Puteți să țineți votarea 13 zile că strategia electorală a „emoției” tot va fi exploatată de brigăzile artistice dotate cu tobe și vuvuzele ale ciumei kaki care se vor înghesui în ultimele minute ca să arate că nici de data asta „ciuma roșie” nu i-a băgat cu forța în cabinele de vot!!!

    1. Iata fata umana a ciumei rosii pe care unii romani nu o accepta, nu o inteleg. Daca-i asa de buna ciuma rosie, ce rost mai are sa facem alegeri, ce rost mai are un parlament??? Cum de nu au mai votat buzoienii ciuma rosie???
      Ne mutam in padure, inchidem Romania, ne facem bordeie si ne mandrim cu nationalismul si cu istoria noastra zbuciumata, fara scoli si educatie.
      Am trait si am vazut-o si pe asta.

  2. O retorica fara nici-o sustinere a realitatii in postarea dlui Ciolacu.
    Sigur au castigat cetatenii romani emigrati din tara pe motive economice si partidele de opozitie care au cerut cu insistenta de ani de zile rezolvarea acestui diferend. Un drept fundamental a fost obstructionat, ca sa nu spun mai mult, de catre PSD ani de zile, stiut fiind apetitul romanilor emigranti fata acest partid.
    Corecta pozitia dlui S Radu, care face parte tot din acelasi partid, dar care vede mult mai realist problema.
    Sigur cetatenii vor ca toti politicienii, fara nici-o exceptie, care au ales de buna voie sa se puna la dispozitia lor, sa-i serveasca pe ei nu interesele personale sau de partid ale unor polititruci care nu stiu nimic altceva sa faca decat sa-si apere interesele pe seama electoratului.
    Opozitia sa puna mana si sa semnaleze de fiecare data orice derapaj impotriva majoritatii cetatenilor tarii, fara parti-prie-uri cu partide de genul ALDE sau UDMR, care santajeaza permanent pe seama celorlalti.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker