Momente emoţionante, joi, la Consiliul Judeţean, unde fostului tenisman Ilie Năstase şi preşedintelui FCSB Valeriu Argăseală le-au fost conferite titlurile de „Cetăţeni de onoare ai Judeţului Buzău”. Cele două personalităţi a căror existenţă este legată de judeţul Buzău au primit plachetele de cetăţeni de onoare, câte un trofeu, reprezentând harta judeţului Buzău, sculptat de Petru Tofan, şi flori, de la preşedintele Consiliului Judeţean Petre Emanoil Neagu.

“Rămân recunoscător acelui sat din comuna Beceni unde m-am născut şi locurilor de unde am plecat”

În timp ce Ilie Năstase, al cărui tată era din satul Sălcioara, a încercat să-şi ascundă emoţiile cu glume, Valeriu Argăseală, buzoian prin naştere în localitatea Cărpiniştea, comuna Beceni, a izbucnit în plâns la discursul fostului său profesor de matematică din liceu, Constantin Gâdea. „Am o emoţie specială astăzi pentru că mă întorc acolo unde cândva un copil de 14 ani stătea în gazdă pe strada Democraţiei  şi frecventa Liceul Economic pe parcursul a patru ani în trei sedii. Am emoţii mari pentru că în acest moment obţin cel mai frumos titlu pe care puteam să-l obţin. Am fost premiant, şi asta o spun fără lipsă de modestie, din clasa 1, până în clasa a 8-a. Am fost premiant în liceu şi am martori doi profesori dragi mie – profesorul de matematică Gâdea şi doamna profesoară Gâdea în faţa cărora mă înclin. Am arbitrat meciuri în faţa stadioanelor cu  50.000 – 70.000 de spectatori în străinătate şi în ţară. Conduc un club care a jucat în prezenţa multor zeci de mii de spectatori însă niciodată nu m-au încercat aceste sentimente. Rămân recunoscător acelui sat din comuna Beceni unde m-am născut şi locurilor de unde am plecat şi mul­ţumesc domnului preşedinte şi aleşilor judeţeni care au votat în unanimitate pentru acordarea acestui titlu”, a spus preşedintele clubului FCSB.

La rândul său, Valeriu Argăseală i-a făcut cadou preşedintelui Consiliului Judeţean Petre Emanoil Neagu un echipament personalizat al FCSB şi o minge cu autografele întregii echipe: „Ca să vă mai îndulcesc, ştiu că sunteţi stelist şi că sunteţi supărat după meciul de aseară”.

Aflat în sală la decernarea titlurilor, fostul profesor de matematică al lui Valeriu Argăseală a ţinut să vorbească despre fostul său elev despre care a spus că merită cu prisosinţă titlul conferit de autorităţile judeţene. „Valeriu Argăseală merită din plin acest titlu. Scrie poezii şi eu scriu poezii, ştie matematică şi eu ştiu matematică, este patriot şi competent şi eu aşişderea. În ceea ce priveşte matematica eu consider că cele mai dificile domenii pentru mine sunt nevasta şi matematica.  Când elevul meu mi-a telefonat să mă invite aici a încercat să mă laude cum că de la mine a învăţat matematică, şi eu atunci i-am spus <De unde dracu’ să ştii tu matematică dacă nu ştiu nici eu>”, a spus Constantin Gâdea, fostul profesor de matematică al lui Valeriu Argăseală.

Actualul preşednte al FCSB a fost arbitru de fotbal, arbitrând 350 de meciuri în Divizia „A” şi 75 meciuri internaţionale.

În perioada 2003-2007 a fost director executiv al Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, iar din 2007 este preşe­dintele Fotbal Club – FCSB.

Ceea ce se cunoaşte mai puţin despre Valeriu Argă­seală este talentul său pentru poezie. Primul său volum de poezii lansat în 2018 ,  „Suflete reci. Cu mult mai siguri decât ieri” descoperă un om cu sensibilitate în trăiri, cu receptivitate la oameni şi evenimente.

Valeriu Argăseală păs­trează legăturile cu Buzăul şi oamenii săi şi se interesează constant de performanţele sportului buzoian, indiferent de ramura sportivă.

Ilie Năstase: “La patru ani am mâncat primul covrig de Buzău”

Legătura cu buzoienii a lui Ilie Năstase este prin tatăl său,  Gheorghe, născut în satul Sălcioara, zona Rm. Sărat, şi care a lucrat, după încheierea celui de al doilea război mondial, ca şi gardian la sucursala Rm. Sărat a Băncii Naţionale a României.

De asemenea, stră­bunicul marelui sportiv a fost, la începutul secolului, primar al comunei Gher­gheasa. În 2002, consiliul local al comunei Ghergheasa i-a conferit lui Ilie Năstase titlul de „Cetăţean de onoare al comunei”.

Deşi recunoaşte că nu şi-a petrecut copilăria pe meleagurile buzoiene, Ilie Năstase a spus că prima amintire legată de Buzău este legată de covrigi.

„Buzăul îmi aduce aminte de familie pentru că am venit aici la patru ani. Azi în faţa mea erau nişte covrigi şi cred că la 4 ani am mâncat primul covrig de Buzău. Nu am venit prea mult la Buzău cât am fost copil însă acum am să o fac pentru că sunt oarecum obligat. Am să duc numele Buzăului mai departe şi am să mă opresc destul de des pe aici pentru că este în drumul meu”, a spus Ilie Năstase. Acesta a promis că-şi va da numele unui club de tenis de  la Buzău.

Ilie Năstase este unul din cei mai importanţi jucători profesionişti de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial în 1972 şi 1973. Printre cele 58 de titluri la simplu (înregistrate de ATP) pe care Ilie Năstase le-a câştigat în cariera sa sunt U. S. Open 1972 şi Roland Garros în 1973. La dublu a câştigat turneele de la Wimbledon 1973, Roland Garros 1970 şi U S Open în 1975. A câştigat de patru ori Turneul Campionilor în 1971, 1972, 1973 şi 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de me­ciuri de simplu şi dublu, câştigând 109. Împreună cu prietenul său de o viaţă, Ion }iriac, a fost  finalist al Cupei Davis în 1969, 1971 şi 1972.

“Este important să promovăm oamenii care au făcut ceva pentru România”

„Eu cred că cele două titluri acordate astăzi reprezintă enorm. Trebuie să ne promovăm valorile. Este important să promovăm oamenii care au făcut ceva pentru România indiferent de domeniul în care au activat. Prin acordarea celor două titluri aducem nu neapărat o recunoştinţă celor doi, pentru că prin carierele dânşilor au primit recunoştinţa, dar, astfel noi recunoaştem valo­rile poporului român. Cred ca a fost una dintre cele mai emoţionante zile de când sunt preşedinte al Consiliu­lui Judeţean. Cred că astfel numele Buzăului va fi mult mai bine promovat prin intermediul celor doi. Este practic un semnal că a venit vremea să iubim mai mult România, să vedem şi să punem mai mult preţ pe ceea ce ne apropie”, a spus Petre Emanoil Neagu.

 

1 COMENTARIU

  1. Stimate Domnule General Ilie Năstase,
    Vă felicit pentru distincția primită de la aleșii noștri și, ca trăitor al emoțiilor marilor dvs. victorii din tenis, vă invit la Buzău să vizitați și Aleea Grădinilor nr. 4, pentru a da niște sfaturi celor care locuiesc acolo…

Comments are closed.