Actualitate

Ce sentinţă au dat judecătorii buzoieni la 9 luni de când Curtea de Apel a cerut rejudecarea unui dosar celebru

Dosarul accidentului produs în vara lui 2015 la intersecţia bulevardelor Unirii şi Bălcescu, soldat cu rănirea gravă a unei femei, şi în care au fost implicate o autospecială a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Buzău şi un autoturism de teren, a primit o nouă sentinţă la Judecătoria Buzău, după ce judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au decis la sfârşitul anului trecut să întoarcă dosarul la prima instanţă pentru rejudecare. Încă 9 luni de proces – din care aproape trei de vacanţă judecăto­rească – şi o soluţie aproape identică cu cea dictată acum mai bine de un an de aceeaşi instanţă.

Şi de această dată, şoferul ambulanţei care a forţat intrarea în intersecţie a primit o condamnare de opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani. În schimb, despăgubirile pentru victimă sunt mai mici. ,,(…) stabileşte pedeapsa de 8 luni închisoare în sarcina inculpatului Stanciu Virgil, pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă, săvârşită în dauna persoanei vătămate Androne Dorina, în data de 14.08.2015. În baza art. 83, alin. (1), Cod penal amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere (…) de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…) obligă partea respon­sabilă civilmente SC Astra Asigurări SA prin lichidator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL la 6.478,64 lei despăgubiri civile reprezentând daune materiale către partea ­ci­vilă Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti plus dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la data plăţii efective; admite în parte acţiunea civilă şi obligă aceeaşi parte responsabilă civilmente la plata către persoana vătămată/ parte civilă Androne Dorina a sumei de 65.300 lei despăgubiri pentru daune materiale şi la plata sumei de 50.000 euro sau echivalent în lei la data plăţii, la cursul de schimb valutar BNR, despăgubiri pentru daune morale, iar la aceste sume stabilite cu titlu de despăgubiri se va adăuga dobânda legală calculată de la data producerii prejudiciului şi până la data plăţii efective. Respinge celelalte capete de cerere ale acţiunii civile formulate de persoana vătămată/ parte civilă Androne Dorina. În baza art. 276, alin.2, Cod procedură penală, obligă partea responsabilă civilmente SC Astra ­Asi­gurări SA prin lichidator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL la 9000 lei cheltuieli judiciare către partea civilă Androne Dorina”, se precizează în hotărârea care poate fi apelată în 10 zile de la comunicare.

Proces judecat pe repede-înainte

Doar două luni le-a luat magistraţilor de la Curtea de Apel Ploieşti să admită apelurile părţilor după ce prima soluţie a fost pronunţată la Judecătoria Buzău după numai jumă­tate de an de cercetare judecătorească.

În doar şase luni de proces, un complet al Judecătoriei Buzău a stabilit că, pentru fapta sa, şoferul ambulanţei, pus sub acuzare de procurori pentru vătămare corporală din culpă, din cauză că ar fi forţat intrarea în intersecţia aglomerată, să fie condamnat la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani. De asemenea, instanţa a stabilit şi despăgubiri de trei mi­liarde lei vechi pentru partea vătămată.

Decizia a fost atacată cu apel, iar după două termene de judecată, un complet al Curţii de Apel Ploieşti a decis să o desfiinţeze.

S-a zbătut cinci zile între viaţă şi moarte

Reamintim că, în seara zilei de 14 august 2015, la intersecţia bulevardelor Unirii şi Bălcescu, o ambulanţă a tamponat un autoturism de teren care trecuse pe verde. Atunci, o femeie de 38 de ani a ajuns la spital în comă, cu răni grave, iar băieţelul ei, în vârstă de şase ani, cu care aştepta pe scuarul dintre sensurile de mers de pe Unirii să traverseze strada, a fost de asemenea rănit.

De la începutul anchetei, a fost luată în calcul culpa comună, însă, în final, responsabilitatea elucidării împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier a picat în sarcina pro­curorului care, în septembrie 2017, a fost obli­gat de instanţă să grăbească soluţionarea dosarului în patru luni. Astfel că, în decembrie, cazul a ajuns pe masa judecătorilor.

Dosarul a fost, însă, la un pas să nu mai ajungă în instanţă. Femeia a făcut plângere penală în dosar, însă cei doi şoferi nu puteau fi traşi la răspundere pentru vătămare corporală din culpă, deoarece victima beneficiase ,,doar“ de 65 de zile de îngrijiri me­dicale, în loc de minim 90, cât spune legea. Astfel că cele 25 de zile lipsă puteau face diferenţa în anchetă.

Dorina Androne, angajată a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, s-a zbătut cinci zile între viaţă şi moarte la un spital din Capitală, după ce a fost accidentată grav pe scuarul de la intersecţia bulevardelor Unirii şi Bălcescu. La scurt timp după ce a ieşit din comă, femeia a fost trimisă acasă, iar de atunci, timp de doi ani de zile, s-a luptat cu morile de vânt. Imediat după accident, medicii de la Spitalul Floreasca, unde a fost internată, au operat-o în zona mandibulei şi a maxilarului, şi a urmat o lungă perioadă de refacere, însă femeia nu va mai fi niciodată ca înainte să se întâmple nenorocirea, nici fizic şi nici psihic.

Culpa nu a fost comună

Încă de la început, niciunul dintre şoferi nu şi-a asumat vina pentru accidentul în care au fost implicaţi. În timp ce şoferul autoturismului de teren a făcut apel la martorii accidentului să depună mărturie la Poliţie pentru elucidarea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier, şoferul ambulanţei, găsit fără documente în timpul serviciului, a spus că avea semnale acustice şi optice în funcţiune în momentul în care a pătruns în intersecţie. ,,Eram în solicitare, având roşu aici, am pus sirena şi cu girofarul, dar probabil nu m-a auzit să îmi dea voie, şi s-a întâmplat. L-am lovit în partea late­rală şi s-a răsturnat“, preciza, imediat după accident, Virgil Stanciu, şoferul Ambulanţei.

În urma impactului, autoturismul, condus de un bărbat de 36 de ani din Buzău, a fost proiectat în scuarul care separa benzile de mers. Acolo se aflau mama şi copilul ei de şase ani, care traversau. ,,Eu am intrat pe verde, m-a lovit. Eu eram aproape ieşit din intersecţie, m-a lovit aproape, aici, de scuar. Nu am mai ştiut nimic. S-a răsturnat maşina, s-a dat de vreo cinc-şase ori peste cap“, spunea şi Claudiu Alexandru, şoferul autoturismului.

Poliţia Rutieră a luat în calcul o culpă comună, însă cercetările ulterioare au avut altă concluzie.

Dorina Androne, în vârstă de 38 de ani, se afla împreună cu băieţelul ei de şase ani pe scuarul dintre sensurile de mers de pe Unirii şi aşteptau verde la semafor, când au fost izbiţi în plin de autoturismul de teren şi aruncaţi pe caldarâm. Totul s-a întâmplat în câteva secunde. Victimele au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, însă din cauza  politraumatismelor severe suferite şi care i-au pus viaţa în pericol, femeia a fost transferată la Spitalul Floreasca din Capitală cu traumatism craniocerebral mediu, fractură RAM orizontal dreapta mandibulă şi contuzie hemoragică bilaterală preponderentă plămân stâng.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker