Un singur senator de Buzău a fost prezent la ședința camerei superioare a Parlamentului în care s-a votat respingerea proiectului de lege promovat de Partidul Național Liberal de majorare a alocațiilor pentru copii. Este vorba despre senatorul social-democrat Liliana Sbîrnea, care, în mod previzibil, a votat împotriva majorării alocațiilor. Ceilalți doi ­se­natori de Buzău, Lucian Romașcanu (PSD) și Dorin Bădulescu (ALDE), au absentat de la ședință, primul însă motivat, fiind în concediu medical.

În pofida anunțurilor repetate ale Guvernului, făcute cu surle și trâmbițe încă din primăvara lui 2017, potrivit cărora alocațiile pentru copii se vor mări, acest lucru a rămas, deocamdată, la stadiul de poveste. Alocațiile au rămas tot 200 de lei pentru copiii sub doi ani, respectiv 84 de lei pe lună pentru copiii între 2 și 18 ani.

Aceasta pentru că proiectul de lege, promovat de Partidul Național Li­beral, care prevede majorarea alocațiilor pentru copii a fost respins respins de majoritatea PSD-ALDE din Senat. „În anul 2015, alocația pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe lună per copil. De atunci nu s-a mai interve­nit sub nicio formă pentru a ajuta în vreun fel valoarea alocației, indiferent de evoluția prețurilor și a inflației. Se poate remarca ușor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii și tinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflației, care a atins și cifra de 5,2% în anul 2018. Creșterea continuă a prețurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor. În același timp, România înregistrează ­anu­al o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și tinerii (…) O primă măsură necesară este ajustarea valorii alocației cu indicele anual de inflație pentru a menține suma la aceeași valoare de piață, cu alte cuvinte să nu scadă”, se arată în expunerea de motive.

Senatul a respins, cu toate acestea, propunerea legislativă, urmând ca votul din Camera Deputaților să stabilească dacă ­pro­punerea cu pricina va fi sau nu validată.

În contrast, multe țări din Uniunea Europeana oferă alocații care depășesc 100 de euro. Luxemburg, spre exemplu, este una dintre cele mai darnice țări din acest punct de vedere; aici, alocațiile ajung la 265 de euro pe lună, în funcție de vârstă. Alocațiile copiilor luxemburghezi sunt aproape de 15 ori mai mari decât cele din România.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Aceasta alianta toxica voteaza cu doua maini pensii speciale pentru ei, tot felul de sporuri pentru bugetari, acum vor sa extinda si pentru alesii locali, dar pentru cresterea copiilor uita sa faca acest gest( sa nu uit propunerea lui daddy vitamina)

Comments are closed.