Actualitate

Ce se întâmplă cu „vila” exclusivistă de la Spitalul Săpoca, reabilitată cu bani grei de Guvern

La o săptămână după atacul fără precedent din Spitalul Săpoca, de unde Șase pacienți au murit până acum în urma loviturilor aplicate de un individ aflat în sevraj etilic, conducerea interimară a unității medicale a luat și primele măsuri administrative. Spre exemplu, două saloane aflate în imediata apropiere a camerei de gardă vor fi destinate strict cazurilor de urgență, pentru pacienți  care sunt aduși de Poliție sau Ambulanță, iar taxa hotelieră pentru paturile din pavilionul reabilitat în urmă cu câțiva ani a fost eliminată pentru suplimentarea locurilor pentru bolnavi.

Spitalul de neuropsihiatrie și măsuri de siguranță Săpoca avea un pavilion de lux, din septembrie 2011. Pentru un pat acolo pacienții sau familiile aparținătoare scoteau bani din buzunar. Secția cu 40 de paturi, a cărei reabilitare a costat peste un milion de lei din fonduri guvernamentale, are opt saloane spațioase, cu două până la opt paturi, dotate fiecare cu  televizor LCD, grup sanitar Și frigider.

Îngrijirea de specialitate într-un spațiu confortabil, spun psihiatrii buzoieni, poate duce la ameliorarea într-o perioadă mai scurtă a  stării bolnavilor diagnosticați cu boli mintale. Acesta a fost unul dintre argumentele care i-au determinat pe cei din conducerea spitalului Săpoca să înființeze o secție cu servicii identice celor hoteliere. Cele opt saloane noi au fost “câștigate” prin recompartimentarea vechilor saloane cu zece paturi. Pentru un loc la „vilă”, taxa era de 20 de lei/zi. Orice asigurat din România care are nevoie de analize de specialitate și tratament psihiatric are acces în pavilionul de lux, spuneau reprezentanții Spitalului de Neuropsihiatrie la des­chidere. Nu a fost însă așa, iar acolo aveau acces doar cei privilegiați.

Modelul de internare cu plată pentru condiții hoteliere de lux a fost preluat de ma­na­gerul spitalului Săpoca de la unitatea similară din județul Iași. Spitalul Săpoca este în acest moment cel mai mare de acest gen din țară și are peste 850 de paturi. Ca spital de măsuri de siguranță, deservește nouă județe arondate prin dispoziție de la Minister: Buzău, București, Ilfov, Ialomița, Brăila, Constanța, Prahova, Tulcea și Călărași.

Toate noile dispoziții ale conducerii interimare sunt o consecință a criticilor aduse public de către ministrul Sănătății, după ce a coordonat personal ancheta Corpului de Control sosit la spital.

În noaptea tragediei, în același pat cu individul din Săgeata, a fost adus un alt bărbat, tot cu etilism, invocându-se lipsa unui loc de internare pentru acesta.

Ministrul Sorina Pintea a declarat că al doilea pacient putea fi spitalizat temporar în pavilionul unde se percepe taxă hotelieră. Acum, noua conducere a unității me­dicale a hotărât să elimine această taxă, astfel că, în cazul unui număr mare de pacienți, bolnavii pot fi internați și în acest pavilion.

În plus față de aceste măsuri, s-a dispus sesizarea comisiei de disciplină, for care va analiza modul în care au acționat toți angajații aflați în tură, responsabili de sectorul în care s-a produs tragedia.

Doi pacienți, în comă

În noaptea de 17 spre 18 august, un bărbat, în vârstă de 38 de ani, internat cu etilism cronic, înarmat cu un stativ de perfuzii, a atacat pacienții din salonul lui și femeile din alt salon. Trei pacienți au decedat pe loc, o femeie a murit la Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Județean, iar alte nouă persoane au fost rănite, unele grav. Luni, numărul decedaților a ajuns la șase, alți doi pacienți fiind în stare gravă, cu șanse minime de su­praviețuire.

O pacientă în vârstă de 79 de ani a murit, ieri dimineață, la Spitalul Universitar București. Femeia suferise o intervenție chirurgicală complexă, iar pe toată perioada tratamentului pacienta a fost în stare gravă, intubată, instabilă hemodinamic și ventilată mecanic, a informat Ministerul Sănătății.

La Spitalul Universitar mai este internată o pacientă de la Săpoca, însă aceasta se află în stare stabilă.

O pacientă internată la Spitalul Sf. Pantelimon a fost transferată în cursul zilei de vineri la Spitalul Județean Buzău – secția Neurologie, dar pacientul care suferise intervenția chirurgicală este în continuare intubat, în comă profundă. O pacientă de 62 ani internată la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar era programată luni pentru intervenție chirurgicală, iar o pacientă de 83 ani se afla în evoluție pozitivă, cu anemia corectată, fiind posibil ca în cursul săptămânii să fie transferată înapoi la Buzău. De asemenea, un pacient de 60 ani este evoluție pozitivă, în tratament convențional, fiind încă deschisă opțiunea pentru soluția chirurgicală.

În schimb, starea pacientului de a Spitalul Floreasca se menține gravă. Deși sedarea a fost oprită, coma nu s-a superficializat. Prezintă pusee severe de hipertensiune arterială și stări febrile. Prin lipsa de progres clinic, șansele pacientului scad progresiv, informează Ministerul Să­nătății.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker