foto arhiva

Multe dintre şcolile buzoiene rămân în continuare deficitare la capitolul siguranţă la incendii. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport al ISU Buzău către Instituţia Prefectului în care arată că din cele aproape 200 de cereri primite în anul şcolar 2018-2019  din partea unităţilor de învăţământ pompierii au emis 19 avize de securitate la incendiu, alte 17 solicitări fiind respinse.  Mai exact, pe masa specialiştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns în anul  şcolar abia încheiat 198 solicitări de emitere avize/autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă , respectiv de acordare a asistenţei tehnice de specialitate în domeniul reglementat. ISU Buzău a mai eliberat  în anul şcolar 2018-2019 şi  27 autorizaţii de securitate la incendiu, 34 solicitări fiind respinse; 60 de solicitări au fost pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate şi au mai fost emise  31 puncte de vedere cu privire la neîncadrarea în prevederile legale ce stabilesc obligativitatea obţinerii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu/protecţie civilă, după caz.

Concomitent cu activitatea preventivă, specialiştii ISU au desfăşurat şi controale tematice la obiective de învăţământ cuprinse în lista unităţior comunicată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău care au organizat examene de evaluare naţională (Capacitate şi Bacalaureat) precum şi la unităţile de învăţământ aparţinând unităţilor administrativ teritoriale la care a fost executat control de fond. În total au fost executate de specialiştii ISU 14 controale ,în care au fost constatate 43 deficienţe.”Faţă de neregulile constatate au fost aplicate măsuri de sancţionare potrivit prevederilor legale aplicabile cu avertisment(42),respectiv amendă(1- cuantum 10.000lei) ”, informează ISU Buzău.

Astfel, portivit competenţelor, în anul şcolar2018-2019, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a desfăşurat  numeroase activităţi pentru reducerea numărului de clădiri cu destinația de învățământ, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Astfel, la nivelul Inspectoratului s-a făcut lanivelul unităţii o analiză a situaţiei şi a măsurilor care pot fi luate pentru remedierea ei după care a avut loc o  întâlnire de lucru între inspectorul şef al ISU Buzău şi inspectorul şcolar general al  ISJ Buzău, în prezenţa  personalului de specialitate din cele două structure. A urmat o informare a  unităţilor administrativ-teritoriale cu privire la documentele necesare  emiterii autorizaţiei şi  la dotarea cu instalaţii şi materiale destinate apărării împotriva incendiilor pe care au făcut-o specialiştii ISU Buzău, care şi-au făcut şi un plan pe care l-au pus în practică privind  controale tematice ce au vizat ”obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, sporirea exigenţei în aplicarea sancţiunilor contravenţionale;  relaţionarea cu Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la situaţia unităţilor şcolare fără autorizaţie de securitate la incendiu;  adoptarea unei maniere de lucru deschise în relaţia cu solicitanții;  analiza, în şedinţă de comandă, a măsurilor întreprinse şi a progresului înregistrat”, informează ISU Buzău.

Reamintim că din luna aprilie a acestui an ministerul Educaţiei i-a degrevat pe directorii de şcoli de obţinerea autorizaţiei de asigurare la incendiu atunci când îşi depun actele pentru autorizarea şcolii. Concret, dosarul de acreditare nu va mai conţine şi autorizaţia de asigurare la incendiu, aşa cum se întâmpla până acum. Acest document  cade în sarcina primăriilor.

DISTRIBUIȚI
loading...