27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:16 PM

Actualitate

Ce s-a ales de un program guvernamental longeviv / „Cornul şi laptele“, transformat în „Cornul, covrigeii, şi lactatele“

de Andreea STROE
Actualitate  |
15.11.2017, 00:00
462

   Programul Cornul şi Laptele s-a tot transformat în ultimii ani. Guvernul a adăugat pe lista produselor pe care ar urma să le primească elevii şi fructe şi legume, iar valoarea acestor produse pentru un elev a fost fixată la 2 lei şi 5 bani pe zi.

   Guvernul a aprobat, recent, lista cu fructe, legume şi produse lactate şi de panificaţie care se vor distribui preşcolarilor şi elevilor până la gimnaziu în acest an şcolar. Pe lista guvernului sunt mere, pere, struguri, prune, morcovi, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi şi castraveţi proaspeţi.

   Fiecare elev ar trebui să primească, pe parcursul săp­tămânii, gratuit, două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie.

   Aproape 400 milioane de lei s-au acordat de la buget şi peste 2 milioane de elevi şi preşcolari vor beneficia de acest program. Practic, Guvernul a unit programele de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi „Lapte şi corn“, pentru a asigura participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, ce se derulează în perioada 2017-2023. Dar nu în toate judeţele s-au terminat la timp licitaţiile pentru aceste produse, astfel încât elevii să le şi primească de la începutul anului şcolar.

   Spre exemplu, la la Buzău, elevii din învăţământul primar, gimnazial şi preşcolarii primesc, din această săptămână, alimente în cadrul programului guvernamental „Cornul, laptele şi fructele”. Cornul, însă, s-a reinventat. Încă de luni, copiii au primit covrigei de Boromir şi un merişor, putem spune, dacă luăm în calcul dimensiunile fructului.

   La Buzău, 44.849 de elevi vor primi, zilnic, de la şcoală, lapte, iaurt, cornuri, biscuiţi sau fructe în funcţie de fiecare zi a săptămânii.

   „Programul este oarecum schimbat faţă de anul trecut, la modul că produsele pe care le primesc elevii sunt diversificate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, pentru obseratorulbuzoian.ro. Potrivit contractului, luni şi marţi, elevii şi preşcolarii vor primi măr şi ­co­vrigi sau biscuiţi din făină integrală, miercuri şi joi, lapte pasteurizat sau UHT şi corn/baton, iar vineri, iaurt şi corn/baton.

   Contractele pentru livrarea produselor din programul guvernamental s-au încheiat în urma unei negocieri directe, după ce prevederile legale s-au schimbat, iar procedurile de licitaţie au fost sistate.

   Produsele de panificaţie vor fi livrate în judeţ de societăţile Boromir şi Comercial Saramis din comuna Gherăseni, judeţul Buzău, societate care are obiect de activitate “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun” . În 2015, societatea câştiga o licitaţie pentru furnizarea unor vitrine din sticlă, panouri decorative şi rame pentru expunere, în valoare totală de 2.177.000 de lei fără TVA pentru Muzeul Judeţean Buzău).

   Fructele vor fi livrate tot de către societatea Elcomer Achiziţii SRL din Puieşti, iar produsele lactate vor fi livrate, ca şi anii trecuţi, de societatea Meri­dian Agroind din Râmnicu Sărat. Valoarea contractelor este de 2.951.512,69 lei, fără TVA, şi sunt valabile până pe 28 februarie 2018. 

   Programul guvernamental Cornul şi Laptele a fost lansat în 2002 de Guvernul Năstase.

   Numai că, mulţi dintre copii nu mâncau aceste produse, iar situaţia este aceeaşi şi în prezent. Nu de puţine ori, ei au primit ­ali­mente expirate sau de o calitate proastă. Din acest motiv, copiii aruncă produsele primite la şcoală sau, pur şi simplu, nu le iau.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker