Pompierii atrag atenţia că o activitate de sezon care poate părea distractivă se transformă într-o nenorocire dacă sunt încălcate câteva reguli de bază.

Din experienţa anilor precedenţi, când temperaturile ridicate de afară i-au îmbiat pe mulţi concetăţeni să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă şi să se îmbăieze fără să ţină cont de o serie de măsuri minime de siguranţă, pompierii recomandă prudenţă pentru a nu avea loc adevărate tragedii.

„Din analiza statistică efectuată la nivelul Centrului Operaţional Judeţean, în anul precedent pompierii buzoieni au intervenit în patru cazuri de înec accidental, iar de la începutul sezonului cald a fost înregistrat încă un deces prin înec pe raza comunei Amaru”, transmite Biroul de Presă al ISU Buzău.

Cum se pot preveni riscurile

În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu consecinţe tragice, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” au întocmit, pentru cetăţeni, un set de reguli care, în vacanţă, pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Astfel, ei amintesc buzoienilor că scăldatul trebuie să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens. De asemenea, recomandă buzoienilor să nu se scalde în râu, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă, unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. „Nu intraţi în apă după expunere îndelungată la soare ori după ce aţi consumat alcool; dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat”, se transmite în comunicatul de presă al ISU Buzău. Buzoienii care merg la scăldat sunt îndemnaţi să respecte  întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi să utilizeze întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta. Pompierii au recomandări şi pentru părinţi: „Le recomandăm părinţilor să-şi supravegheze atent copii şi să nu-i lase niciodată singuri în apa” şi autorităţile şi operatorii economici au obligaţia de a semnala cursurile de apă ori locurile unde există pericol de înec prin instalarea unor panouri de avertizare.

DISTRIBUIȚI
loading...