Educație

Ce profesii își doresc elevii Liceului „Alexandru Marghiloman”

Implicați de cadrele didactice într-un proiect care își propunea ca elevii să descopere ce se află în spatele imaginii unor profesii, cele mai multe dintre ele aflate cumva la modă într-un top neoficial al preferințelor pe piața muncii, elevii Liceului ”Alexandru Marghiloman” au ales, în majoritate covârșitoare, nouă profesii pe care au vrut să le descopere, despre care au dorit să afle mai multe informații chiar de la profesioniști,  de la personalități, oameni cunoscuți și recunoscuți în comunitatea buzoiană pentru modul în care-și practică profesia cu succes. Școala s-a ocupat de identificarea mentorilor care să le transmită aceste informații, așa că Liceul ”Alexandru Marghiloman” a intrat anul acesta, pentru prima dată, în campania națională „Predă șatafeta”, la invitația Fundației elvețiene ,,Terre des hommes” din București, un proiect în care elevii liceului au putut să ia contact cu oameni care lucrau în profesia pe care și ei doreau să o urmeze.

“În luna octombrie a anului 2018 am primit pe adresa liceului o invitație de participare la campania națională «Predă ștafeta», campanie inițiată și popularizată de o fundație elvețiană cu numele ,,Terre des hommes”, care propunea implicarea elevilor prin interacțiunea cu comunitatea civilă pentru a afla mai multe lucruri despre ce înseamnă o anumită carieră. Am popularizat această campanie în rândul elevilor și s-a ajuns la o listă cu nouă cariere. Cei mai mulți elevi au fost interesați de cariera de magistrat, avocat sau judecător, cariera de polițist, profesor, ­jur­nalist, secretar, farmacist, fotograf, psiholog și o carieră în armată, numai că pentru aceasta din urmă nu am reușit să găsim parteneri în timp util “, a spus consilier educativ, profesor Laura Popa, sufletul acestui proiect. Consilierul educativ spune că ideea unui astfel de proiect de experimentare a anumitor cariere în rândul elevilor exista înainte de invitația lansată de fundația evețiană, pentru că exista dorința copiilor de a se informa.

Săptămâna recomandată de Fundația elvețiană « Terre des hommes »  pentru aceste activități era 18-23 noiembrie 2018, perioadă în care trebuiau identificați mentorii pentru profesiile alese de copii. În acest timp, organizația a ofe­rit documentația, adică regulamentul de organizare, fișe de trimis, informații, instrucțiuni pentru mentori, pentru părinți, pentru elevi. Instrucțiuni de organizare pur și simplu.

Apoi, lucrurile au decurs destul de rapid. ,,În urma unei ședințe cu șefii claselor, am stabilit ca fiind oportună înființarea unui grup de WhatsApp, ei urmând să distribuie informațiile legate de proiect la clase. Le-am comunicat și această campanie. În două zile am primit liste de la ei. Le-am pus cap la cap și am ajuns la listele finale de cariere și doritori”, a spus profesor Laura Popa.

Cei mai mulți optează pentru profesia de polițist

,,Pentru cariera de polițist au aplicat 25 de elevi din clasa IX G, opt elevi din clasa IX F și încă 80 în «Săptămâna altfel>. Noi, la Liceul «Alexandru Marghiloman», avem în fiecare an foarte mulți absolvenți care se îndreaptă către această carieră; în special cei care își aleg specializarea filologie știu clar că vor să ajungă în Poliție. Elevii de la profilul filologie -storie  știu că materiile de examen pentru Poliție sunt română, istorie, o limbă străină, mai ales că ei dau și teză la o limbă străină”, spune consilierul educațional Laura Popa.

Toți participanții la campanie au primit diplome de participare trimise de fundație. Cei care au dorit să cunoască mai bine ce se întâmplă în Poliție, ce înseamnă să fi polițist, ce presupune o carieră în acest domeniu, au primit diplomele chiar de la ofițerii de poliție cu care au interacționat pe timpul desfășurării proiectului. Astfel, vineri, 7 iunie, elevii care și-au propus să devină polițiști au primit diplome de la ofițerii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Emilia Mihăilescu și Malvina Tarcoci. “Aceste diplome au drept scop marcarea în experiența lor a faptului că s-au gândit încă de acum la o carieră, că au mers mai departe cu experimentarea, chiar și pentru câteva ore, a carierei dorite, pentru a-i ajuta să hotărască în timp util dacă li se potrivește sau nu, exact ce spunea doamna polițist Emi­lia Mihăilescu, este foarte important să știe cât mai multe lucruri despre profesia pe care vor să o urmeze”, mai spune Laura Popa.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker