Siguranţa şi securitatea în muncă ar trebui să fie elemente fundamentale pentru reputaţia şi profitabilitatea unei companii. Din păcate, mediul economic local este de aşa natură încât nu acestea sunt priorităţile pe agenda celor mai mulţi dintre angajatori, care nu sunt conştienţi că siguranţa şi securitatea încep de la angajaţi. De altfel, nici angajaţii nu au în atenţie acest aspect atunci când aleg un loc de muncă sau, în orice caz, nu dau prea mare atenţie acestei probleme atunci când bat palma cu angajatorul pentru un loc de muncă.

Schimbările legislative în materie de salarizare, impozitare şi contribuţii bulversează şi mai mult piaţa muncii. Toate acestea îi fac pe angajaţii să nu mai fie la fel de optimişti în privinţa viitorului lor pe piaţa muncii, ceea ce diminuează şi mai mult atenţia faţă de alte aspecte ale locului de muncă decât salariul, cum este şi cel al securităţii în muncă. În aceste condiţii, inspectorii de muncă sunt singurii în măsură care să ţină lucrurile sub control pe această latură destul de sensibilă a pieţei muncii. Spunem sensibilă pentru că, cele nouă decese înregistrate anul trecut în rândul salariaţilor buzoieni, toate produse în urma unor accidente de muncă, sunt indicii despre riscurile pe care le implică unele activităţi, mai ales acolo unde securitatea în muncă este doar un termen despre care angajaţii nici măcar nu au cunoştinţă. Cel puţin aşa reiese din constatările pe care le-au făcut inspectorii de muncă în verificările întreprinse pe parcursul anului trecut. Într-un comunicat de presă al ITM Buzău privind rezultatele controalelor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi evidenţa accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale în anul 2017, se arată o multitudine de deficienţe înregistrate la agenţii economici buzoieni din care reiese clar lipsa de interes a agenţilor economici pentru siguranţa şi securitatea în muncă a angajaţilor, dar şi lipsa informării salariaţilor faţă de ceea ce trebuie să le asigure angajatorul pentru a fi în siguranţă la locul de muncă. Astfel, în raportul ITM pe anul 2017, inspectorii de muncă au consemnat, la capitolul deficienţe, ,,neacordarea echipamentului individual de protecţie; utilizarea unor echipamente de muncă neconforme; lipsa instruirii privind securitate şi sănătatea în muncă; neasigurarea acordării primului ajutor în caz de accidentare; toleralea nepurtării echipamentului individual de protecţie din dotare; neefectuarea examenului medical la angajare”.

Agenţi economici fără autorizaţie

Inspectorii de muncă au dat, în controalele efectuate pe parcursul anului trecut, peste agenţi economici care funcţionează fără autorizaţie din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. Şi aceasta nu este cea mai mică problemă. Unele au fost sancţionate cu amenzi,pentru altele inspectorii ITM au dat avertismente şi termene pentru remediere. Situaţia măsurilor luate de inspectorii ITM arată astfel: „Au fost sancţionaţi 374 angajatori, s-au aplicat 501 sancţiuni contravenţionale, din care: 26 amenzi în cuantum de 116.000 lei, 475 avertismente şi s-au dispus 503 măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităţilor constatate “.

Nouă accidente de muncă mortale

Într-un interviu acordat TV Buzău, directorul interimar al ITM, Tatiana Gherase, a declarat: „S-au înregistrat  la ITM 63 de accidente de muncă, din care 54 de accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă şi nouă accidente soldate cu decesul victimelor. A fost înregistrat un accident colectiv de traseu, soldat cu două persoane decedate şi una în incapacitate temporară de muncă, ulterior devenind invalidă. Pentru anul 2017, pentru 14 buzoieni care au lucrat la firme din Buzău şi Râmnicu Sărat s-au declarat boli profesionale confirmate de direcţia de Sănătate Publică“.

Toate aceste date, rezultate care iau pulsul din piaţa muncii locale, indică o perspectivă mai degrabă pesimistă a angajaţilor, în cazul celor care îşi pun această problemă, asupra condiţiilor generale de pe piaţa muncii şi în societăţile pentru care lucrează.

Interesul scăzut faţă de securitatea în muncă a angajaţilor  nu este una ce ţine numai de  mentalitatea angajatorii locali.

Ce boli profesionale au fost recunoscute de DSP Buzău

În ceea ce priveşte bolile profesionale, recunoscute de Direcţia de Sănătate Publică, raportul ITM indică patru cazuri de discopatie lombară profesională, datorate microclimatului nefavorabil şi mişcărilor repetitive, la S.A.J. Buzău; trei cazuri de discopatie lombară profesională datorate microclimatului nefavorabil, poziţiilor vicioase şi mişcărilor repetitive, la SC Fermit S.A, Rm. Sărat; patru cazuri de azbestoză, datorate pulberilor minerale – fibre de azbest, la SC Fermit S.A. Rm. Sărat; un caz de silicoză, datorat pulberilor de dioxid de siliciu, la Ductil SA;1 caz de dermatită cronică, datorat solvenţilor organici, la Superlit România SA; un caz de bronşită cronică profesională, datorat pulberilor fără efect specific, la SC Fermit S.A. Rm. Sărat.

DISTRIBUIȚI
loading...