Au fost convinşi că notele obţinute iniţial la unele materii nu sunt pe măsura cunoştinţelor redate pe foile de examen şi au avut dreptate. Încă trei absolvenţi de liceu din Buzău au obţinut media 10 în urma soluţionării contestaţiilor. Este vorba despre două foste eleve ale Colegiului Hasdeu-, Larisa Sandu şi Mihaela Mihaiu-, şi o absolventă a Colegiului ,,Eminescu“, Raluca Vlăgioiu. Cele trei fete de 10 au vorbit pentru OPINIA despre planurile profesionale şi facultăţile la care vor susţine admiterea.

„Vreau să fiu traducător“

Raluca Vlăgioiu

15 sutimi i-au fost necesare la Logică şi a obţinut singura medie de 10 la bacalaureat din şcoala ei.  Astfel, a inclus Colegiul „Mihai Eminescu“ din Buzău în topul ­naţional al liceelor cu rezultate deosebite anul acesta la BAC.

A făcut voluntariat în sprijinul copiilor cu deficienţe şi vrea să devină traducător. De aceea se pregăteşte acum de admitere la Facultatea de Li­mbi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti. Recunoaşte că s-a pregătit intens şi se aştepta ca rezultatele sale la Bacalaureat să fie maxime. În ziua afişării rezultatelor a fost dezamăgită însă. „Din punctul meu de vedere, examenul de Bacalaureat nu a fost atât de greu. Am fost puţin surprinsă la Logică. Credeam că voi lua notă maximă şi nu a fost aşa, dar ştiam ce am făcut şi am depus contestaţie. Consider că toţi cei care învaţă constant şi îşi doresc o medie mare o pot obţine. Pentru mine a fost uşor pentru că m-am pregătit foarte mult. Voi da admitere la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi voi da examen la engleză şi gramatică. Îmi doresc foarte mult să fiu traducător şi, poate, mai departe, să lucrez într-o multinaţională“, ne-a declarat Raluca Vlăgioiu, care susţine că acum nu vrea să plece din ţară dar, la nevoie, ar face-o.

„Am învăţat constant, astfel încât să-mi asigur rezultatul la final“

Mihaela Mihaiu

Absolventă de Hasdeu şi cu multe participări la olimpiadele de Fizică, Astronomie şi Lingvistică, nici pentru Mihaela Mihaiu ­exa­menul de Bacalaureat nu a fost foarte dificil. Ea a explicat şi de ce: „Pe parcursul celor patru ani de liceu am învăţat constant, astfel încât să-mi asigur rezultatul de la final. Mă pregătesc acum de admitere la Automatică, în cadrul Universităţii Politehnice. Nu ştiu ce voi face ulterior, dar cu siguranţă rămân în ţară“, a declarat pentru OPINIA Mihaela Mihaiu. La contestaţie, absolventa de Hasdeu a reuşit să-şi mărească nota la matematică de la 9,80 la 10, ceea ce i-a adus şi media maximă la Bacalaureat.

„Mă pregătesc pentru Medicină şi voi rămâne să profesez în ţară“

Larisa Sandu

A ştiut ce îşi doreşte şi a reuşit încă o medie de zece pentru ea şi pentru liceul ale cărui cursuri tocmai le-a absolvit. Şi hasdeianca Larisa Sandu a avut un parcurs constant al celor patru ani de liceu, iar la final a cules roadele: zece pe linie după ce matematica i-a dat ceva emoţii. Acum se pregăteşte de Medicină. „­Exa­menul de Bacalaureat mi s-a părut relativ uşor. Am fost puţin dezamăgită de rezulta­tul la Matematică, de aceea am şi făcut contestaţie. În schimb, am fost uimită de rezultatul la română. Să fiu sinceră, nu mă aşteptam la nota maximă, având în vedere că la această materie eşti notat în funcţie de interpretare“, ne-a spus Larisa Sandu. Deşi sunt forte mulţi absolvenţi de medicină care aleg să profeseze în străinătate, hasdeianca nu este încântată să plece şi spune că va rămâne în ţară, pentru că îi place aici şi, în plus, este este foarte ataşată de familie.

Hasdeul, pe locul al doilea în topul liceelor cu medie maximă la BAC

La nivel naţional, înaintea soluţionării contestaţiilor erau 104 medii de 10, numărul lor crescând ulterior la 132. 28 de elevi au obţinut media maximă, după soluţionarea contesta­ţiilor. Cei mai mulţi absolvenţi de liceu cu 10 pe linie la examenele Bacalaureatului vin din Bucureşti. Topul liceelor cu absolvenţi de 10 este deschis de Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, cu 9 elevi cu medie maximă. Urmează Colegiul Naţional Iaşi şi Colegiul Naţional „B. P. Hasdeu” din Buzău, cu câte 5 elevi cu media 10.

Judeţul Buzău are 6 medii de 10 la Bacalaureat. Cinci dintre elevii de 10 pe linie au absolvit Colegiul Naţional „B. P. Hasdeu”. Este vorba despre Petruţ Dinu, Andreea Nica şi Mădălina Popescu, trei absolvenţi de Hasdeu care au obţinut rezultate deosebite de-a lungul anilor de liceu la olimpiade naţionale, iar după soluţionarea contestaţiilor, alte două absolvente au obţinut medie maximă la BAC. De altfel, Colegiul Hasdeu este singurul din Buzău care are rata de promovare de sută la sută.

O altă medie maximă vine de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Buzău.

Promovabilitatea a crescut la 75,67%

Potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei, rata de promovare la Bacalaureat în prima sesiune, după soluţionarea contestaţiilor, este de 74,7%, în creştere cu 2% faţă de rata iniţială (72,7%). Rata generală de promovare, incluzând şi absolvenţii din promoţiile anterioare, este de 69,7% (în creştere de la 67,7%.).

Peste 750 de lucrări au plecat de la Buzău în alt judeţ, pentru a fi reevaluate la solicitarea absolvenţilor. Cele mai multe contestaţii, peste 350, au fost depuse la limba şi literatura română.

Unii candidaţi au obţinut note mai mari, astfel că rata de promovare a urcat la 75,67%, faţă de 73,80% înainte de contestaţii, şi se menţine pe poziţia a IX-a pe ţară. Dacă la Hasdeu niciun absolvent nu a picat BAC-ul, două licee, Liceul Tehnologic Lopătari şi Liceul Tehnologic de la Pătârlagele, nu au vreun elev promovat dintre cei care au susţinut bacalaureatul.

Judeţele cu cele mai bune rezultate la Bacalaureatul din acest an sesiunea iunie sunt:

  1. Cluj – 82,30%
  2. Iaşi – 81,11%
  3. Brăila – 79,80%
  4. Bacău – 78,59 %
  5. Sibiu – 77,82 %
  6. Galaţi – 76,92
  7. Alba – 76,68%
  8. Braşov – 76,20 %
  9. Buzău – 75,67
  10. Botoşani – 72,47 %

DISTRIBUIȚI
loading...