Politic

Ce parlamentari buzoieni susțin legalizarea canabisului medicinal

Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special, precum în cazul morfinei, conform unui proiect de lege în acest sens care a fost depus miercuri la Parlament, scrie HotNews. Proiectul poartă numele “Victoria”, o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an; în amin­tirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis: Alexandra a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege, precizează sursa citată într-un documentar.

Ce prevede proiectul

Pacienții cu boli cronice terminale din România ar urma să aibă acces la calmante pe bază de canabis medicinal pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special, ca în cazul morfinei, este prevederea cheie din proiectul depus astăzi.  Canabisul va putea fi administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu va fi permis.

Proiectul de act normativ prevede și înființarea Agenției Canabisului – funcțională în țări precum Republica Cehă, Germania, Olanda -, care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop ­me­dical. De asemenea, se propune înființarea Registrului Națio­nal Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii și fabricanții de substanțe și preparate ce conțin canabis, precum și informații privind cultivatorii de plante de ­ca­nabis în scop medical, pentru garantarea transparenței și securității în domeniu.

Proiectul a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Florin Buicu (deputat PSD, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vice­președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat semnăturile a peste 90 de parlamentari de la toate partidele – PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE. Proiectul de lege este semnat și de parlamentari social-democrați de Buzău: deputații Ionela Dobrică, Dănuț Păle, Sorin Lazăr și Sebastian Radu, precum și de senatorul Lucian Romașcanu.

Vezi pe AICI proiectul de lege    

Cristina Dumitrache, inițiatoarea legii: ,,Sperăm că proiectul va fi o victorie pentru pacienți”

Deputatul PSD Cristina Dumitrache este membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și inițiatoarea proiectului de lege ,,Victoria”. Ea speră ca acest proiect să fie ,,o victorie pentru pacienți”: ,,Proiectul s-a născut dintr-o inițiativă civică, a pornit de la o petiție care a adunat 20.000 de semnături. Se numește Victoria și să sperăm că va fi o victorie pentru pacienți (…) Într-a­devăr se vorbește de foarte mult timp despre legalizarea canabisului, având în vedere studiile care arată efectele pe care le are canabisul în ameliorarea unor stări – în cancer, în terapia durerii, în cazurile de epilepsie. Avem într-a­devăr bine documentate aceste rezultate, iar în alte țări europene canabisul este legalizat și este bine reglementat”, a declarat Cristina Dumitrache pentru HotNews.ro.

În ceea ce privește șansele legii de a trece de Parlament, Cristina Dumitrache admite că ,,de obicei, în Parlament lucrurile sunt imprevizibile. Proiectul va urma circuitul firesc. Eu am speranțe foarte mari, deoare ce am strâns multe semnături de la colegii parlamentari de la PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre inițiatorii proiectului de legalizare a canabisului, este și fondatorul unui ONG dedicat îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică (Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru) și a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică. El atrage atenția ,,din postura de asistent social clinician” că ,,bolnavii cu boli cronice în fază terminală au nevoie de o soluție în zona de terapie a durerii și suntem oricum extraordinar de deficitari în ceea ce înseamnă terapia durerii și specialiștii în această terapie. Sunt pacienți în România care, cu toate că nu recunosc, deja consumă aceste substanțe pe care le găsesc pe alte piețe, fac rost de ele la negru și își ameliorează suferința”. Deputatul USR are și un mesaj pentru cei care susțin că ar fi vorba despre o legalizare mascată a canabisului: ,,Îi rog să se uite câte țări europene civilizate au legalizat aceste soluții de terapie a durerii. Au făcut-o civilizat și fără să existe o opoziție din partea marii majorități a populației. Au făcut-o pe considerentul acesta: ce soluții putem găsi acolo unde soluțiile clasice nu funcționează. Sunt soluții pe care statul român trebuie să le pună la dispoziția pacienților și care nu există la această oră. Este o inițiativă care chiar vine din zona societății civile, din zona bolnavilor care știu cu adevărat ce înseamnă o durere fără leac”.

Uruguay, prima țară din lume care a permis folosirea  canabisului în scop medicinal. Au urmat alte 44

În 45 de țări din lume, dintre care 26 din Europa, folosirea canabisului în scop medicinal este legală – adică poate fi prescris de medici cu acte în regulă – pentru diverse boli care afectează ­mi­lioane de oameni din întreaga lume, precum cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Boala Crohn, scleroză multiplă, diabet sau boli neurologi­ce. Nu este clar în câte dintre aceste țări se folosesc produse pe bază de CBD și în câte produse pe bază de THC, cele două substanțe extrase din canabis, pentru că nu există o statistică internațională în acest sens.

Prima țară din lume care a permis folosirea canabisului în scop medicinal a fost Uruguay, în anul 2013. În Europa, prima țară care a legalizat canabisul în scop medicinal a fost Olanda. Țărilor europene care au legalizat folosirea canabisului în scop medicinal sunt Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Olanda, Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Estonia, Cipru, Croația, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Macedonia, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, San Marino și Turcia.

Restul țărilor din lume unde tratamentul este legal sunt Canada, Statele Unite (în 33 de state), Argentina, ­Brazi­lia, Chile, Columbia, Mexic, Peru, Uruguay, Jamaica, Bermude, Israel, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Thailanda, Vanuatu și Zimbabwe.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker