Val de infracțiuni constatate în week-end de polițiștii rutieri buzoieni  care au acționat pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii principalelor cauze generatoare de accidente, pentru reducerea riscului rutier pe drumurile naționale, drumurile județene și în localități, precum și în vederea combaterii condu­cerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive precum și pentru impunerea respectării normelor legale referitoare la viteza de deplasare.

Pentru neregulile constatate, în 72 de ore au fost întocmite nouă dosare penale. Cele mai multe au fost pe numele unor șoferi beți criță. În urma efectuării a peste 300 de testări alcoolscopice, 15 conducători auto au fost scoși din trafic de către polițiști. În funcție de valoarea indicată de aparatele etilotest (concentrații alcoolice de până la valoarea de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat), în opt situații s-a luat măsura reținerii permisului pentru o perioadă de 90 de zile, iar în șapte cazuri s-au întocmit dosare penale. Cea mai mare valoare indicată de etilotest a fost de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat – în cazul unui bărbat de 37 de ani din Gălbinași, aflat în trafic pe șoseaua Brăilei de către polițiștii Biroului Rutier Buzău. Acesta a fost depistat sâmbătă, în jurul orei 20,00, tocmai când se ducea spre casă. Polițiștilor l-au tras pe dreapta din cauză  că mașina pe care o conducea avea doar unul dintre faruri în funcțiune. Când i-au cerut actele, polițiștii și-au dat seama că este ceva în neregulă cu șoferul și l-au pus să sufle în etilotest; și așa au constatat că bărbatul nu avea ce să caute la volanul mașinii.

Tot în ultimele 72 de ore, polițiștii cu atribuții pe linie rutieră au mai întocmit alte două dosare penale pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere și un altul pentru refuz de la prelevarea de mostre biologice.

De asemenea, în același interval orar, 41 de șoferi au fost lăsați fără permise. Unul dintre aceștia, un septuagenar, a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce își conducea autoturismul cu 128 km/h pe DN2 – E85, în loca­litatea Limpeziș.

În total, pentru nere­gulile constatate în trafic au fost aplicate 328 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 140.000 de lei și au fost reținute 41 de permise de conducere.

Aparatele radar care au acționat pe principalele artere de circulație au înregistrat 157 de autovehicule ce au depășit regimul legal de viteză, iar în 19 situații s-a impus reținerea permisului de conducere pentru depășirea cu mai mult de 50 de km/h a limitelor de viteză maxime admise pe sectoarele de drum tranzitate.

Cea mai mare viteză a fost înregistrată de aparatul radar care acționa pe DN 2 E85 în afara localității Racovițeni – 158 km/h, la volanul autoturismului fiind depistat un bărbat de 50 de ani din Vrancea. De asemenea, pe un alt tronson al aceluiași drum european, în localitatea Limpeziș, un bucureștean de 74 de ani a fost scos din tra­fic pentru că a circulat cu viteza de 128 km/h.

Polițiștii rutieri au mai reținut la sfârșitul săptămânii trecute alte 22 de permise de conducere, 15 pentru conducerea unor autovehicule sub influența băuturilor alcoolice, cinci pentru neacordarea priorității de trecere și două pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare.

Pe conducătorii de vehicule polițiștii îi sfătuiesc să reducă viteza de deplasare și să circule cu atenție sporită la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri și acorda prioritate, la apropierea de stațiile mij­loacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde pietonii se pot angaja în traversare prin fața mijlocului de transport, la apropierea de unul sau mai mulți pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

DISTRIBUIȚI
loading...