Primarul a cerut dizolvarea Consiliului Local, viceprimarul, nu şi nu! Se întâmplă la Cal­vini unde, la aproape o lună de când Tribunalul Buzău a admis cererea primarului social-democrat Nicolae Curelea de desfiinţare a deliberativului comunal, din cauză că acesta nu s-a întrunit două şedinţe la rând, cei incriminaţi, în frunte cu viceprimarul comunei, liberalul Valeriu Bîtu, au atacat cu recurs decizia instanţei şi, astfel, ultimul cuvânt îl au acum judecătorii Curţii de Apel Ploieşti, unde este însă puţin probabil ca soluţia din primă instanţă să fie alta, dat fiind că prevederile legii administraţiei publice locale sunt îndeplinite. Recursul nu face decât să întârzie organizarea în viitorul apropiat a unor alegeri parţiale pentru desemnarea unui Consiliu Local la Calvini.

   Decizia de a ataca sentinţa Tribunalului Buzău este cu atât mai ciudată cu cât cererea de recurs a fost depusă la doar o zi după ce preşedintele PNL Buzău, Cristinel Romanescu, denunţa, la o conferinţă de presă ,,abuzul” autorităţilor care nu au inclus judeţul Buzău printre cele în care s-au organizat, duminica trecută, alegeri anticipate, în condiţiile în care patru comune sunt conduse de administratori publici care, „întâmplător sau nu, sunt foştii primari”, iar într-o a cincea, Calvini, a fost dizolvat Consiliul Local.

   Însă, la Calvini, situaţia este una atipică, unde decizia politică contează mai puţin. De ani de zile, scandalurile se ţin lanţ, iar acum se repetă situaţia din 2012 când, tot la solicitarea lui Nicolae Curelea, pe atunci primar al Partidului Democrat Liberal, deliberativul local a fost dizolvat. Acum, funcţia de viceprimar a fost aceea care a tulburat apele, iar cele două tabere nu vor să cedeze. Cum actualul vice nu a vrut să-şi dea demisia, iar primarul nu a avut majoritate pentru a impune un altul, s-a ajuns la dizolvarea Consiliului.

   După alegerile din vara anului trecut, configuraţia Consiliului Local Calvini a fost următoarea: patru consilieri PSD, patru PNL, doi Partida Romilor, unul PMP şi doi PSRO. Neînţelegerile datează încă din 2016 când, având majoritate, Opoziţia şi-a impus reprezentantul în Executivul Primăriei, însă mişcarea nu a fost deloc pe placul primarului. În tot acest timp, viceprimarul s-a încăpăţânat să rămână în funcţie, deşi i s-a sugerat să-şi dea demisia. Cum era nevoie de nouă voturi pentru ca Valeriu Bîtu să fie demis, lucrurile au rămas în stand-by. Între timp, un consilier PMP a defectat majoritatea, dar nici aşa nu a fost suficient ca Bîtu să fie înlăturat, aşa că soluţia a fost dizolvarea Consiliului Local. ,,Avea (n.r., primarul Nicolae Curelea) votul a şapte consilieri, dar avea nevoie de nouă ca să mă dea la o parte pe mine”, ne-a precizat Valeriu Bîtu.

Şi primarul este pe picior de plecare

   Consiliul Local Calvini este, astfel, la un pas de dizolvare, dar nici primarul nu se simte prea bine, atât timp cât Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit pe acesta în stare de incompatibilitate.

   Conform inspectorilor ANI, în perioada 27 iulie 2012-septembrie 2013, Nicolae Curelea, primar al comunei Calvini, aflat atunci la primul mandat, a deţinut simultan şi calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Şcolii Gimnaziale „Dumitru I. Ionescu“ din localitate. Curelea a contestat însă decizia ANI în instanţa de contencios administrativ, dosarul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, iar al doilea termen în proces a fost stabilit pentru 20 noiembrie.

   În urmă cu patru ani, primarul Nicolae Curelea a cerut instanţei de contencios admi­nistrativ dizolvarea Consiliului Local ales la scrutinul din vara anului 2012, pe motiv că deliberativul comunal nu adoptase, timp de trei şedinţe consecutive, nicio hotărâre. Instanţele de judecată au decis dizolvarea deliberativului comunal, pentru care au fost organizate alegeri anticipate în anul 2014, odată cu scrutinul pentru europarlamentare.

   Actualul viceprimar liberal Valeriu Bîtu este primul primar buzoian condamnat penal. Pe când era primar PSD, Bîtu, a fost condamnat de Judecătoria Pătârlagele la şase luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Edilul a modificat un proces verbal al comisiei locale, unde a mai adăugat un teren din centrul comunei fără ca nimeni să ştie. Prin acel document falsificat, primarul a reuşit să vândă terenul din proprietatea publică unui localnic, iar acesta la rândul său l-a vândut. Numai că acea suprafaţă era deja revendicată de familia Catrinoiu încă din anii ‘90. Imediat, Corneliu Catrinoiu a depus plângere împotriva primarului. Procesul a început în anul 2009, iar în 2011 primarul din Calvini a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare.

   Corneliu Catrinoiu era unul dintre cei cinci moştenitori, toţi fraţi, ai unei vechi familii de moşieri din Calvini. Familia respectivă a fost „dislocată” de regimul comunist, în anul 1948, în baza celebrului Decret 83, care prevedea şi confiscarea averii „exploatatorilor”, chiaburi şi moşieri, în cazul celor de la ţară. Familia Catrinoiu a pierdut, atunci, printre altele, 63 hectare de pădure şi 66 hectare de teren arabil, pe care moştenitorii încearcă, şi acum, să le redobândească. Conform lui Corneliu Catrinoiu, Primăria le-a retrocedat fizic doar 10 hectare de teren arabil şi 50 hectare de pădure, însă, celelate proprietăţi se lăsau aşteptate. Printre ele, un teren de 2.915 metri pătraţi, situat vizavi de fostul sediu al Primăriei, pe care se află patru imobile, cu suprafaţa totală de aproximativ 600 metri pătraţi. Acesta este, de fapt, terenul de la care i s-a tras condamnarea primarului Valeriu Bîtu, teren a cărui soartă a avut un traseu cel puţin ciudat, vânzarea acestuia către ultimul proprietar fiind intermediată de soţia lui Valeriu Bîtu. 

 

DISTRIBUIȚI