Când primăvara aruncă peste noi cu flori și fluturi eu ar trebui să o bag în seamă și să o pictez în cuvinte care să rămână zugrăvite în biserica sufletelor noastre măcar până când trece anotimpul trezirii la viață a naturii, dar, de data aceasta, las primăvara puțin deoparte pentru că mă chinuie o întrebare la care poate mă ajutati voi să răspund.

Ce înseamnă să fii „șme­cher” într-un oraș? Ce „calități remarcabile” trebuie să ai ca să fii „șmecher” în orașul Buzău? Să fii deștept? Să fii cel mai bun într-un anumit domeniu? Să fii un om de valoare care și-a făcut cunoscut numele prin activitatea lui remarcabilă de avocat sau medic? Ori poate o fi vorba despre un profesor, ori de un inginer sau cercetător?

Într-un oraș mic ca al nostru nu este greu să cunoști “vârfurile”, iar eu, care locuiesc aici de peste treizeci de ani, pot spune că am avut oportunitatea să-i cunosc bine pe o parte dintre ei, iar despre alții am auzit, am citit în presă și m-am mândrit că am fost sau suntem concitadini.

Orașul nostru, în timp, a dat multe valori, dar să fii „șmecher” este altceva, este ceva ce mie personal îmi stârnește indignarea și neliniștea. Mă întreb dacă prima literă a cuvântului este „j” sau „ș”.

Întrebările pe care le-am pus mai sus au fost generate de o convorbire telefonică pe care am surprins-o, pur și simplu întâmplător, într-o seară, într-un loc public, unde o tânără femeie de etnie romă îl amenința telefonic pe cel de la capătul firului. Femeia era foarte nervoasă și, cu un ton ridicat, îi spunea, apoi repeta în mod voit pentru a accentua, că bărbatul ei este cineva în orașul ăsta, este șmecher și poate face moarte de om dacă află de la ea că un „cutărescu” nu a respectat-o și că de față cu alții i-ar fi adresat niște vorbe ce i-ar fi rănit grav orgoliul, deduc eu din discuție.

Incredibil, îmi spun în gând, adică de ce să-i ia gâtul omului? Cine are acest drept și pentru ce? Mă uit către ea și o măsor rapid cu o privire curioasă. Mă privește, dar vede dincolo de mine, fără să bănuiască ce gândesc, pentru că este mult prea prinsă în dialogul ei cu cel de la capătul fi­rului, continuând amenințările pe un ton strident în timp ce mergea nervoasă și gesticula. Purta haine sport de firmă, bineînțeles cu etichetele la vedere, aur în exces, ieșind în evidență prin limbajul co­lorat și atitudinea sfidătoare față de cei din jur… doar era nevasta de șmecher, nu?

Eu nu mă simt sfidată deloc, dar îl compătimesc (fără voie) pe cel caruia i s-a adresat și trag concluzii. Deci interlopii sunt șmecherii orasului?… sau poate greșesc! Adică ce-l făcea pe bărbatul ei șmecher în orasul ăsta? Să-mi fie iertat și să nu fiu judecată prea aspru, nu am nimic cu persoanele de etnie romă sau de altă etnie, însă am o repulsie pe care nici măcar nu încerc să mi-o reprim față de acești “șmecheri” care ne râd în nas, care sunt certați cu legea și funcționează doar după legile lor și care ne strică imaginea prin toata Europa! Suntem oameni cu toții, avem calități și defecte, dar să-i lăsăm pe alții să ne aprecieze dacă avem sau nu valoare. Sper să citească acest text și șmecherii orașului Buzău și să înțeleagă exact pe ce am vrut să pun accent: pe decență și bun simț!

DISTRIBUIȚI
loading...

5 COMENTARII

  1. Ati intuit bine…smecher se pronunta cu j pentru ca tinde sa intre in aria semantica a lui jeg. Nu putem decat sa privimcu scarba si sa ne ferim cat putem de mizerie.

  2. Stimată Doamnă, nu știu cum o fi prin Ardeal sau alte locuri, dar p-aici pe la noi e pe cale să se realizeze manelizarea buzoiană ! Se întinde ca o pecingine, încet și sigur, sub privirile stupefiate ale unora care nu sunt șmecheri , sufocând societatea… Vă dezamăgesc ( și eu ) dar nu văd nici o cale de ieșire din această fundătură , provocată de noi înșine – cu … ajutorul neprecupețit al ” clasei ” politice … Trebuie s-avem nervii foarte tari !

  3. Rm Sarat este patria pestilor. Ii vezi atarnand peste tot. In preajma liceelor, in fata Casei de Cultura ( pentru a-si afisa noile achizitii). Nimeni nu munceste toata lumea are ultimele modele de masini. Vrei sa vezi noul A8? Noul Mercedes? Rm Sarat, Grebanu, Topliceni etc. Cei care nu duc femei la produs fac videochat sau trafic de droguri. Exista politie sau anaf in astfel de oras? Nu. Nici primarul orasului, intr-un interviu acordat televiziunii locale, nu pare sa constientizeze fenomenul. Deh voturi! Ce ramane de facut? Plecati pana mai puteti! Sa vedeti cazuri de parinti cand merg la usa traficantilor sa se planga si sa le ceara sa le puna fetele in libertate. Asta este tara lor!

  4. Buzaul este plin de astfel de „smecheri” , iar Rm. Sarat chiar „da pe dinafara”. Cu alte cuvinte , sa nu copii pe cineva, zic eu ; Smecheri , da multi maria ta.

Comments are closed.