Nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că Viorica Dăncilă s-a trezit să sărbătorească Marea Unire la Focşani, nimerind, ca într-un film prost, în oraşul Micii Uniri cu 55 de zile mai devreme de momentul în care se vor marca 160 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Munteniei. Ar fi fost de mirare ca doamna în cauză să nu gafeze şi în ziua Centenarului!

De asemenea, nu ar trebui să surprindă pe nimeni că un bezmetic de primar de comună buzoiană arborează drapelul naţional, în aceeaşi zi a Centenarului Marii Uniri, pe maşini de gunoi. Ar trebui să răsuflăm uşuraţi că administraţia locală în cauză nu are în dotare vidanje, ca circul să aibă şi o componentă olfactivă!

Totuşi, în aceste cazuri, ca şi în multe altele din ţară, nu avem de-a face doar cu oameni care nu ştiu pe ce lume trăiesc ori par a avea un oarecare retard ­in­telectual. Din păcate, toţi care, într-un fel sau altul, şi-au bătut joc de semnificaţia momentului care a marcat momentul naşterii Româ­niei moderne, au ceva în comun. Nepăsarea, sau durerea la şapte metri în spate. Dăncilă, ca şi primarul Mitroiu, au plecat fericiţi acasă că au bifat o acţiune – ,,frumoasă”, după cum s-a exprimat acesta din urmă -, o acţiune care trebuia făcută.

Cam aşa a fost Centenarul în viziunea celor care – de la înălţimea unei funcţii de stat sau a uneia de păstor de comunitate rurală – ne conduc în aceste zile. Cu excepţiile de rigoare, bineînţeles. Un Centenar aruncat în derizoriu încă din momentul numirii în funcţia de ­mi­nistru al Culturii a abulicului George Ivaşcu, cu acţiuni făcute la mişto, cu frica infractorului Dragnea de a nu-i supăra pe fraţii din Uniunea Demo­crată a Maghiarilor din România care îi asigură majoritatea parlamentară.

Şi uite aşa, nu ne-a ajuns că ne-am pişat pe el de vot, am izbutit să ne pişăm şi pe el de Centenar.

DISTRIBUIȚI
loading...