27 de ani
de presa libera
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:36 PM

Actualitate

Ce gaură în bugetul comunei a lăsat moștenire fostul primar de la Brădeanu

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
11.08.2017, 00:00
1913

   În urmă cu circa doi ani, fostul primarul dar și localnicii se lăudau că au cea mai frumoasă comună din județ; acum, însă, plătesc prețul, după ce auditorii financiari au descoperit la un control că oamenii care au fost tocmiți să vopsească garduri și băncuțe, să cosească iarba, să văruiască școlile și grădinițele ori să care gunoiul cu căruța la marginea satului au fost plătiți ilegal de primărie în perioada 2011-2014. După ce procesul cu Curtea de Conturi a fost pierdut definitiv la Curtea de Apel Ploiești, actuala administrație a comunei a fost obligată să recupereze sumele pe care fostul primar le-a plătit oamenilor, ca salarii, doar în baza unor borde­rouri. De altfel, pentru că s-a considerat că muncitorii au fost plătiți astfel „la negru“ fostul primar Ștefan Nistor (foto medalion) s-a ales și cu dosar penal.

   Astfel că, peste o sută de localnici s-au trezit acasă cu decizii de recuperarea a banilor primiți cu mulți ani în urmă. În total, Primăria Brădeanu a emis peste 150 de decizii de impunere în baza constatărilor de acum trei ani ale reprezentanților Camerei de Conturi. Doar cuantumul așa-ziselor drepturi ilegale de natură salarială este de 509.000 lei aproape 5,1 mi­li­arde lei vechi), la care se adaugă alte sume despre care auditorii financiari spun că s-au achitat fără ca primăria Brădeanu să aibă vreo relație contractuală, cum ar fi echipa de fotbal a comunei, care a primit echipament sportiv de la administrația locală, care ar fi achitat și o cotizație considerată ilegală de reprezentanții Ca­merei de Conturi.

   De asemenea, actuala admi­nis­trație trebuie să recupereze și cheltuieli cu deplasarea unor  persoane la un festival de jazz.

   Iar ilegalitățile nu s-au oprit la nivelul lui 2014. Auditul financiar efectuat la Primăria Bră­deanu pentru perioada 2014-2016 și încheiat la sfâr­ șitul lunii trecute a scos la iveală prejudicii de încă două miliarde lei vechi, reprezentând sume plătite, de asemenea, fără să existe documente legal întocmite din care să rezulte că persoanele în cauză au prestat vreo activitate sau serviciu în folosul comunităţii locale.

Plângeri penale făcute de Camera de Conturi și ITM

  În total, peste 7 miliarde lei vechi au dispărut în cinci ani din bugetul comunei în baza unor liste de plată pentru persoane fizice care nu aveau vreo relație contractuală cu Pri­măria.

   Situația incredibilă sesizată acum trei ani la Primăria Bră­deanu i-a uluit chiar și pe controlorii Curții de Conturi, care au fost nevoiți să ceară autorităților competente demararea unor cercetări pentru delapidare și neglijență în serviciu. Pentru folosirea unor muncitori „la negru“, fostul primar Ștefan Nistor este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoa­nele pentru infracțiuni la legislația muncii, deși inițial scăpase de acuzații.

   Întreaga poveste a ieșit la iveală când inspectorii ITM au stabilit că autoritățile locale ale comunei Brădeanu au folosit la muncă nu mai puțin de nouă muncitori care au lucrat la ridicarea unei construcții pentru  biserică, fiind tocmiți de Primărie, dar fără forme le­gale.

   Varianta inspectorilor ITM a fost dezmințită însă de primarul de atunci, Ștefan Nistor, care a spus că există un contract întocmit. ITM a sesizat, în 2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele în acest caz, dar, în primă fază, s-a decis neînceperea urmăririi penale. La sfârșitul anului trecut, procurorii au mers în instanță cu propunere de redeschidere a urmăririi penale față de ștefan Nistor, în baza sesizării Inspectoratului Teritorial de Muncă.

   Cei nouă muncitori ar fi fost plătiți de autoritățile locale pentru a ajuta la ridicarea unei capele în comună. Oamenii au muncit câteva luni, timp în care au fost remunerați, iar auditorii Camerei de Conturi au confirmat, în urma controlului încheiat recent, că plata s-a făcut ilegal. Fostul primar al localității se declara însă nevinovat. El a precizat atunci presei locale că oamenii au muncit în folosul comunității, dar a încheiat un contract de prestări servicii, în baza căruia fiecare dintre ei a fost plătit pentru cât a muncit. „La biserica de Smîrdanu, am făcut o capelă. Oamenii au lucrat benevol, dar li s-a dat un fel de primă, de 2-3 milioane, pe un stat de plată. N-au lucrat la negru. Ei au lucrat 2-3 luni și li s-a dat o primă la cei nouă. Eu am făcut cu meseriașii contract de prestări servicii și au zis că nu se poate, că trebuie contract pe cel puțin trei luni. Deci nu au fost angajați, au lucrat benevol în folosul comunității“, declara Ștefan Nistor, primarul comunei Bră­deanu, în 2016, pentru sansabuzoiana.ro.

   Mai mult, primarul a spus convins că totul nu e decât o răz­bunare.

   Primul gospodar al comunei  s-a plâns că a fost reclamat la mai multe instituții, iar controlul ITM în urma căruia a fost descoperită această si­tuație a venit ca urmare a unei plângeri. „Sunt sigur că s-a făcut o reclamație. A făcut și la Pompieri și la Inspecția în Construcții, respectiva persoană. Un fost secretar la primăria Brădeanu și viceprimarul“, a mai spus Ștefan Nistor.

   Conform legii, folosirea la lucru a mai mult de cinci persoane fără contract de muncă este infracțiune.

   În data de 1 aprilie 2015 Consiliul Local Brădeanu a adoptat Hotărârea privind aprobarea Bugetului local și a listei de investiții pentru anul 2015. Au fost aprobată suma de 85.000 lei pentru Construire Capelă și Casă Praznicară la satul Smîrdan, comuna Brădeanu. Din suma de 85.000 lei, 70.000 lei au fost aprobați pentru Construcție și 15.000 lei pentru Studiu Fezabilitate, Avize și Autorizație de construire. Primăria Brădeanu ar fi demarat construirea Casei Praznicare și a  Capelei fără autorizație, iar urmare acestui fapt au fost aplicate sancțiuni de către ISU Buzău și ISC Buzău. Nu au existat însă sume prevăzute pentru „Prime sau alte cheltuieli“, ceea ce înseamnă că fondurile din bugetul local au urmat alte căi.

   De fapt, „răzbunarea“ despre care vorbea Ștefan Nistor a venit din partea instituțiilor statului. Prima sesizare privind munca „la negru“ de la Pri­măria Brădeanu a aparținut  Curții de Conturi Buzău în timpul unui control desfășurat la sfârșitul lunii octombrie 2014. Așa s-a descoperit că, de fapt, timp de trei ani, din bugetul comunei, în mandatul lui Ștefan Nistor, au plecat peste 5 miliarde lei vechi către persoane care nu aveau vreo legătură cu primăria. „În perioada 2011 - 30.06.2014, au fost achitate pe bază de liste de plată, drepturi de natură salarială în sumă totală de 509 mii lei, unor persoane fizice care nu aveau nicio relație contractuală cu entitatea“, se precizează în Raportul finanțelor publice locale pe anul 2013 al Camerei de Conturi Buzău. Cei plătiți ilegal de-a lungul timpului nu sunt doar din comuna Brădeanu, ci și din Buzău, Smeeni sau Pogoanele.

   În iulie 2015, entitatea mai sus menționată a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele pentru un prejudiciu estimat de 513.135 lei la Primăria Brădeanu. Acuzațiile sunt de delapidare și neglijență în serviciu.

Comentarii

au mai fost (16 Aug, 08:50)
cristinel

au mai fost asemenea delapidari si la vernesti,posta calnau,etc si s-au pierdut aceste sesizari pe drum si totul va fi roz si bine si organele de ordine si control sunt inesistente in fata caracatitei comuniste(PSD)care conduc judetul dupa bunul lor plac si noi ramanem tot ca p...ti...!

Raspunde

Stiri Agerpres

Ungaria susține că se confruntă cu un 'atac frontal' din partea lui George Soros
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:12 PM

Ungaria se confruntă cu un 'atac frontal' din partea miliardarului american George Soros, care atacă țara prin intermediul organizațiilor sale neguvernamentale și al birocraților Uniunii Europene, a declarat vicepreședintele partidului de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyas, relatează Reuters.

Plenul a aprobat ca legile cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în comisia specială condusă de Iordache
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:10 PM

Plenul comun al Parlamentului a aprobat luni, cu 198 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă", modificarea regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției, astfel încât actele normative cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în această comisie.

CEPCB: Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de 2016
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:09 PM

Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de anul precedent cu zece procente, însă situația rămâne "gravă" deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanță, se arată într-un studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, prezentat luni de prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Circul Inimii, cel mai apreciat circ contemporan din Europa prezintă spectacolul "Limits", la Timișoara
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:06 PM

Timișoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 lansează circul contemporan, ca alternativă la spectacolele stradale care vor împânzi orașul, compania Cirkus Cirkor (Circul Inimii), cel mai apreciat circ contemporan din Europa, urmând să susțină, miercuri, reprezentația piesei "Limits", care abordează tema refugiaților.

Hunedoara: Microbuz cu pasageri implicat într-un accident în apropiere de Petroșani
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:01 PM

Trei persoane au fost rănite luni după-amiază, într-un accident de circulație care a avut loc pe DN 66, în zona Peștera Bolii, la intrare în Petroșani, în urma unei tamponări dintre un autoturism și microbuz cu opt pasageri la bord, victimele fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 13:38 nu cred
vasile a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Nu cred că se va finaliza dosarul Tel Drum. Dacă legea a fost făcută în așa fel încât eu să am o firmă și nimeni să nu știe că e a mea , cal care a gândit-o e consultant în Sicilia probabil. Camora și Nașul rămân fraeri pe lângă legiuitorii noștri. „Unde lucrezi?”-La tel drum! -„ce-i aia?”-o firmă care umblă Teleleu și face drumuri. „aha și cui e?”-a lui Teleleu Tănase! „cine-i ăla?” -nu se știe!!!
19 Nov, 13:34 observator
ionescu o. a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
Observator pe naiba! Pus doar pe șicane de postac. E limpede că „nu vede pădurea din cauza copacilor”.N-ai cu cine să limpezești ceva din pricina tendințelor oportuniste...
19 Nov, 13:30 vin
ionescu o. a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Nu e un zvon ci un proiect. Îngijorarea profesorilor e maximă...Unul-de educație fizică-se întreba cum va face sport cu tableta-n mână. Altul-diriginte- se plânge că n-are unde să le depoziteze în clase. Un profesor de matematică era fericit:„eu pot preda și face exerciții la tabletă, de acasă. Cineva -administratorul unei școli-s-a hotărît să se reprofileze pe depanare tablete.Informaticianul din altă unitate bănuie că tabletele nu vor fi de calitate și nici leptopurile. Un părinte era mânios :„Adică nu-i deajuns că fi-miu stă toată ziua acasă cu nasul în calculator, să-i văd și la școală?”O mămică zglobie a întrebat directoarea unei școli: „Da de jucat se vor mai juca elevii ăștia?”Oricum vor nu vor unii , VIN TABLETELE ȘI LEPTOPURILE!!! Să nu vă bateți pe ele...
Google PageRank Checker