27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:04 AM

Actualitate

Ce gaură în bugetul comunei a lăsat moștenire fostul primar de la Brădeanu

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
11.08.2017, 00:00
1755

   În urmă cu circa doi ani, fostul primarul dar și localnicii se lăudau că au cea mai frumoasă comună din județ; acum, însă, plătesc prețul, după ce auditorii financiari au descoperit la un control că oamenii care au fost tocmiți să vopsească garduri și băncuțe, să cosească iarba, să văruiască școlile și grădinițele ori să care gunoiul cu căruța la marginea satului au fost plătiți ilegal de primărie în perioada 2011-2014. După ce procesul cu Curtea de Conturi a fost pierdut definitiv la Curtea de Apel Ploiești, actuala administrație a comunei a fost obligată să recupereze sumele pe care fostul primar le-a plătit oamenilor, ca salarii, doar în baza unor borde­rouri. De altfel, pentru că s-a considerat că muncitorii au fost plătiți astfel „la negru“ fostul primar Ștefan Nistor (foto medalion) s-a ales și cu dosar penal.

   Astfel că, peste o sută de localnici s-au trezit acasă cu decizii de recuperarea a banilor primiți cu mulți ani în urmă. În total, Primăria Brădeanu a emis peste 150 de decizii de impunere în baza constatărilor de acum trei ani ale reprezentanților Camerei de Conturi. Doar cuantumul așa-ziselor drepturi ilegale de natură salarială este de 509.000 lei aproape 5,1 mi­li­arde lei vechi), la care se adaugă alte sume despre care auditorii financiari spun că s-au achitat fără ca primăria Brădeanu să aibă vreo relație contractuală, cum ar fi echipa de fotbal a comunei, care a primit echipament sportiv de la administrația locală, care ar fi achitat și o cotizație considerată ilegală de reprezentanții Ca­merei de Conturi.

   De asemenea, actuala admi­nis­trație trebuie să recupereze și cheltuieli cu deplasarea unor  persoane la un festival de jazz.

   Iar ilegalitățile nu s-au oprit la nivelul lui 2014. Auditul financiar efectuat la Primăria Bră­deanu pentru perioada 2014-2016 și încheiat la sfâr­ șitul lunii trecute a scos la iveală prejudicii de încă două miliarde lei vechi, reprezentând sume plătite, de asemenea, fără să existe documente legal întocmite din care să rezulte că persoanele în cauză au prestat vreo activitate sau serviciu în folosul comunităţii locale.

Plângeri penale făcute de Camera de Conturi și ITM

  În total, peste 7 miliarde lei vechi au dispărut în cinci ani din bugetul comunei în baza unor liste de plată pentru persoane fizice care nu aveau vreo relație contractuală cu Pri­măria.

   Situația incredibilă sesizată acum trei ani la Primăria Bră­deanu i-a uluit chiar și pe controlorii Curții de Conturi, care au fost nevoiți să ceară autorităților competente demararea unor cercetări pentru delapidare și neglijență în serviciu. Pentru folosirea unor muncitori „la negru“, fostul primar Ștefan Nistor este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoa­nele pentru infracțiuni la legislația muncii, deși inițial scăpase de acuzații.

   Întreaga poveste a ieșit la iveală când inspectorii ITM au stabilit că autoritățile locale ale comunei Brădeanu au folosit la muncă nu mai puțin de nouă muncitori care au lucrat la ridicarea unei construcții pentru  biserică, fiind tocmiți de Primărie, dar fără forme le­gale.

   Varianta inspectorilor ITM a fost dezmințită însă de primarul de atunci, Ștefan Nistor, care a spus că există un contract întocmit. ITM a sesizat, în 2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele în acest caz, dar, în primă fază, s-a decis neînceperea urmăririi penale. La sfârșitul anului trecut, procurorii au mers în instanță cu propunere de redeschidere a urmăririi penale față de ștefan Nistor, în baza sesizării Inspectoratului Teritorial de Muncă.

   Cei nouă muncitori ar fi fost plătiți de autoritățile locale pentru a ajuta la ridicarea unei capele în comună. Oamenii au muncit câteva luni, timp în care au fost remunerați, iar auditorii Camerei de Conturi au confirmat, în urma controlului încheiat recent, că plata s-a făcut ilegal. Fostul primar al localității se declara însă nevinovat. El a precizat atunci presei locale că oamenii au muncit în folosul comunității, dar a încheiat un contract de prestări servicii, în baza căruia fiecare dintre ei a fost plătit pentru cât a muncit. „La biserica de Smîrdanu, am făcut o capelă. Oamenii au lucrat benevol, dar li s-a dat un fel de primă, de 2-3 milioane, pe un stat de plată. N-au lucrat la negru. Ei au lucrat 2-3 luni și li s-a dat o primă la cei nouă. Eu am făcut cu meseriașii contract de prestări servicii și au zis că nu se poate, că trebuie contract pe cel puțin trei luni. Deci nu au fost angajați, au lucrat benevol în folosul comunității“, declara Ștefan Nistor, primarul comunei Bră­deanu, în 2016, pentru sansabuzoiana.ro.

   Mai mult, primarul a spus convins că totul nu e decât o răz­bunare.

   Primul gospodar al comunei  s-a plâns că a fost reclamat la mai multe instituții, iar controlul ITM în urma căruia a fost descoperită această si­tuație a venit ca urmare a unei plângeri. „Sunt sigur că s-a făcut o reclamație. A făcut și la Pompieri și la Inspecția în Construcții, respectiva persoană. Un fost secretar la primăria Brădeanu și viceprimarul“, a mai spus Ștefan Nistor.

   Conform legii, folosirea la lucru a mai mult de cinci persoane fără contract de muncă este infracțiune.

   În data de 1 aprilie 2015 Consiliul Local Brădeanu a adoptat Hotărârea privind aprobarea Bugetului local și a listei de investiții pentru anul 2015. Au fost aprobată suma de 85.000 lei pentru Construire Capelă și Casă Praznicară la satul Smîrdan, comuna Brădeanu. Din suma de 85.000 lei, 70.000 lei au fost aprobați pentru Construcție și 15.000 lei pentru Studiu Fezabilitate, Avize și Autorizație de construire. Primăria Brădeanu ar fi demarat construirea Casei Praznicare și a  Capelei fără autorizație, iar urmare acestui fapt au fost aplicate sancțiuni de către ISU Buzău și ISC Buzău. Nu au existat însă sume prevăzute pentru „Prime sau alte cheltuieli“, ceea ce înseamnă că fondurile din bugetul local au urmat alte căi.

   De fapt, „răzbunarea“ despre care vorbea Ștefan Nistor a venit din partea instituțiilor statului. Prima sesizare privind munca „la negru“ de la Pri­măria Brădeanu a aparținut  Curții de Conturi Buzău în timpul unui control desfășurat la sfârșitul lunii octombrie 2014. Așa s-a descoperit că, de fapt, timp de trei ani, din bugetul comunei, în mandatul lui Ștefan Nistor, au plecat peste 5 miliarde lei vechi către persoane care nu aveau vreo legătură cu primăria. „În perioada 2011 - 30.06.2014, au fost achitate pe bază de liste de plată, drepturi de natură salarială în sumă totală de 509 mii lei, unor persoane fizice care nu aveau nicio relație contractuală cu entitatea“, se precizează în Raportul finanțelor publice locale pe anul 2013 al Camerei de Conturi Buzău. Cei plătiți ilegal de-a lungul timpului nu sunt doar din comuna Brădeanu, ci și din Buzău, Smeeni sau Pogoanele.

   În iulie 2015, entitatea mai sus menționată a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele pentru un prejudiciu estimat de 513.135 lei la Primăria Brădeanu. Acuzațiile sunt de delapidare și neglijență în serviciu.

Comentarii

au mai fost (16 Aug, 08:50)
cristinel

au mai fost asemenea delapidari si la vernesti,posta calnau,etc si s-au pierdut aceste sesizari pe drum si totul va fi roz si bine si organele de ordine si control sunt inesistente in fata caracatitei comuniste(PSD)care conduc judetul dupa bunul lor plac si noi ramanem tot ca p...ti...!

Raspunde

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker