27 de ani
de presa libera
Joi, Septembrie 21, 2017 13:21 PM
opinia-balcescu

Actualitate

Ce gaură în bugetul comunei a lăsat moștenire fostul primar de la Brădeanu

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
11.08.2017, 00:00
1849

   În urmă cu circa doi ani, fostul primarul dar și localnicii se lăudau că au cea mai frumoasă comună din județ; acum, însă, plătesc prețul, după ce auditorii financiari au descoperit la un control că oamenii care au fost tocmiți să vopsească garduri și băncuțe, să cosească iarba, să văruiască școlile și grădinițele ori să care gunoiul cu căruța la marginea satului au fost plătiți ilegal de primărie în perioada 2011-2014. După ce procesul cu Curtea de Conturi a fost pierdut definitiv la Curtea de Apel Ploiești, actuala administrație a comunei a fost obligată să recupereze sumele pe care fostul primar le-a plătit oamenilor, ca salarii, doar în baza unor borde­rouri. De altfel, pentru că s-a considerat că muncitorii au fost plătiți astfel „la negru“ fostul primar Ștefan Nistor (foto medalion) s-a ales și cu dosar penal.

   Astfel că, peste o sută de localnici s-au trezit acasă cu decizii de recuperarea a banilor primiți cu mulți ani în urmă. În total, Primăria Brădeanu a emis peste 150 de decizii de impunere în baza constatărilor de acum trei ani ale reprezentanților Camerei de Conturi. Doar cuantumul așa-ziselor drepturi ilegale de natură salarială este de 509.000 lei aproape 5,1 mi­li­arde lei vechi), la care se adaugă alte sume despre care auditorii financiari spun că s-au achitat fără ca primăria Brădeanu să aibă vreo relație contractuală, cum ar fi echipa de fotbal a comunei, care a primit echipament sportiv de la administrația locală, care ar fi achitat și o cotizație considerată ilegală de reprezentanții Ca­merei de Conturi.

   De asemenea, actuala admi­nis­trație trebuie să recupereze și cheltuieli cu deplasarea unor  persoane la un festival de jazz.

   Iar ilegalitățile nu s-au oprit la nivelul lui 2014. Auditul financiar efectuat la Primăria Bră­deanu pentru perioada 2014-2016 și încheiat la sfâr­ șitul lunii trecute a scos la iveală prejudicii de încă două miliarde lei vechi, reprezentând sume plătite, de asemenea, fără să existe documente legal întocmite din care să rezulte că persoanele în cauză au prestat vreo activitate sau serviciu în folosul comunităţii locale.

Plângeri penale făcute de Camera de Conturi și ITM

  În total, peste 7 miliarde lei vechi au dispărut în cinci ani din bugetul comunei în baza unor liste de plată pentru persoane fizice care nu aveau vreo relație contractuală cu Pri­măria.

   Situația incredibilă sesizată acum trei ani la Primăria Bră­deanu i-a uluit chiar și pe controlorii Curții de Conturi, care au fost nevoiți să ceară autorităților competente demararea unor cercetări pentru delapidare și neglijență în serviciu. Pentru folosirea unor muncitori „la negru“, fostul primar Ștefan Nistor este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoa­nele pentru infracțiuni la legislația muncii, deși inițial scăpase de acuzații.

   Întreaga poveste a ieșit la iveală când inspectorii ITM au stabilit că autoritățile locale ale comunei Brădeanu au folosit la muncă nu mai puțin de nouă muncitori care au lucrat la ridicarea unei construcții pentru  biserică, fiind tocmiți de Primărie, dar fără forme le­gale.

   Varianta inspectorilor ITM a fost dezmințită însă de primarul de atunci, Ștefan Nistor, care a spus că există un contract întocmit. ITM a sesizat, în 2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele în acest caz, dar, în primă fază, s-a decis neînceperea urmăririi penale. La sfârșitul anului trecut, procurorii au mers în instanță cu propunere de redeschidere a urmăririi penale față de ștefan Nistor, în baza sesizării Inspectoratului Teritorial de Muncă.

   Cei nouă muncitori ar fi fost plătiți de autoritățile locale pentru a ajuta la ridicarea unei capele în comună. Oamenii au muncit câteva luni, timp în care au fost remunerați, iar auditorii Camerei de Conturi au confirmat, în urma controlului încheiat recent, că plata s-a făcut ilegal. Fostul primar al localității se declara însă nevinovat. El a precizat atunci presei locale că oamenii au muncit în folosul comunității, dar a încheiat un contract de prestări servicii, în baza căruia fiecare dintre ei a fost plătit pentru cât a muncit. „La biserica de Smîrdanu, am făcut o capelă. Oamenii au lucrat benevol, dar li s-a dat un fel de primă, de 2-3 milioane, pe un stat de plată. N-au lucrat la negru. Ei au lucrat 2-3 luni și li s-a dat o primă la cei nouă. Eu am făcut cu meseriașii contract de prestări servicii și au zis că nu se poate, că trebuie contract pe cel puțin trei luni. Deci nu au fost angajați, au lucrat benevol în folosul comunității“, declara Ștefan Nistor, primarul comunei Bră­deanu, în 2016, pentru sansabuzoiana.ro.

   Mai mult, primarul a spus convins că totul nu e decât o răz­bunare.

   Primul gospodar al comunei  s-a plâns că a fost reclamat la mai multe instituții, iar controlul ITM în urma căruia a fost descoperită această si­tuație a venit ca urmare a unei plângeri. „Sunt sigur că s-a făcut o reclamație. A făcut și la Pompieri și la Inspecția în Construcții, respectiva persoană. Un fost secretar la primăria Brădeanu și viceprimarul“, a mai spus Ștefan Nistor.

   Conform legii, folosirea la lucru a mai mult de cinci persoane fără contract de muncă este infracțiune.

   În data de 1 aprilie 2015 Consiliul Local Brădeanu a adoptat Hotărârea privind aprobarea Bugetului local și a listei de investiții pentru anul 2015. Au fost aprobată suma de 85.000 lei pentru Construire Capelă și Casă Praznicară la satul Smîrdan, comuna Brădeanu. Din suma de 85.000 lei, 70.000 lei au fost aprobați pentru Construcție și 15.000 lei pentru Studiu Fezabilitate, Avize și Autorizație de construire. Primăria Brădeanu ar fi demarat construirea Casei Praznicare și a  Capelei fără autorizație, iar urmare acestui fapt au fost aplicate sancțiuni de către ISU Buzău și ISC Buzău. Nu au existat însă sume prevăzute pentru „Prime sau alte cheltuieli“, ceea ce înseamnă că fondurile din bugetul local au urmat alte căi.

   De fapt, „răzbunarea“ despre care vorbea Ștefan Nistor a venit din partea instituțiilor statului. Prima sesizare privind munca „la negru“ de la Pri­măria Brădeanu a aparținut  Curții de Conturi Buzău în timpul unui control desfășurat la sfârșitul lunii octombrie 2014. Așa s-a descoperit că, de fapt, timp de trei ani, din bugetul comunei, în mandatul lui Ștefan Nistor, au plecat peste 5 miliarde lei vechi către persoane care nu aveau vreo legătură cu primăria. „În perioada 2011 - 30.06.2014, au fost achitate pe bază de liste de plată, drepturi de natură salarială în sumă totală de 509 mii lei, unor persoane fizice care nu aveau nicio relație contractuală cu entitatea“, se precizează în Raportul finanțelor publice locale pe anul 2013 al Camerei de Conturi Buzău. Cei plătiți ilegal de-a lungul timpului nu sunt doar din comuna Brădeanu, ci și din Buzău, Smeeni sau Pogoanele.

   În iulie 2015, entitatea mai sus menționată a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele pentru un prejudiciu estimat de 513.135 lei la Primăria Brădeanu. Acuzațiile sunt de delapidare și neglijență în serviciu.

Comentarii

au mai fost (16 Aug, 08:50)
cristinel

au mai fost asemenea delapidari si la vernesti,posta calnau,etc si s-au pierdut aceste sesizari pe drum si totul va fi roz si bine si organele de ordine si control sunt inesistente in fata caracatitei comuniste(PSD)care conduc judetul dupa bunul lor plac si noi ramanem tot ca p...ti...!

Raspunde

Stiri Agerpres

Ajutoare pentru județele din vest afectate de furtună și trecerea Institutului Cantacuzino la MApN-pe ordinea de zi a Guvernului
Joi, Septembrie 21, 2017 13:10 PM

Guvernul va aproba în ședința de joi, printr-o Hotărâre, alocarea unei sume din Fondul de intervenție, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni în vestul țării.

Romsilva: Peste 700 de hectare de pădure, afectate de fenomenele meteo extreme din ultimele zile
Joi, Septembrie 21, 2017 13:10 PM

Peste 700 de hectare de pădure de pe raza mai multor județe din vestul țării, aflate în administrarea statului, au fost afectate de fenomenele meteo extreme produse în ultima săptămână, arată datele provizorii centralizate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, publicate joi.

Gabriela Firea: Nu putem să tratăm cu superficialitate prognozele meteo; pe rețelele de socializare au fost făcute aprecieri răutăcioase
Joi, Septembrie 21, 2017 13:08 PM

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat joi că trebuie respectată legislația cu privire la informațiile furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) prin transmiterea lor către cetățeni și că prognozele nu trebuie tratate "cu superficialitate".

S&P a retrogradat ratingul suveran al Chinei la "A plus", perspectiva atribuită fiind stabilă
Joi, Septembrie 21, 2017 13:02 PM

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul suveran al Chinei, de la de la "AA minus" la "A plus", și a îmbunătățit perspectiva atribuită, de la negativă la stabilă, transmit Financial Times și Bloomberg.

Nicoară (PNL): Să nu fie îngrădit dreptul persoanelor de a refuza vaccinarea din diferite motive
Joi, Septembrie 21, 2017 13:01 PM

Prim-vicepreședintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a propus un amendament la proiectul Legii vaccinării, astfel încât cetățenii români să poată refuza vaccinarea profilactică sistematică din motive care țin de libertatea lor de gândire sau religioasă.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Sep, 10:25 "Expertii lui boscodeala"
Un buzoian a comentat pentru articolul Experţii din dosarul „Orizont“ al fostului primar Boşcodeală au făcut cărare către Tribunalul Dâmboviţa:
Cand vad aceasta figura il asociez cu imaginea dezastruoasa a orasului nostru.Doamne,cat a putut sa-si bata joc de noi.Poate viata o sa-i intoarca "serviciile".
21 Sep, 09:22 Trezește-te dodane și deschide ochii!
Pixelu eurosceptic a comentat pentru articolul Ionela Dobrică: ,,Implementarea sistemului de alertare a populaţiei, absolut necesară“:
Ce simpatici sunt cei care mai speră că se pot îndrepta lucrurile! Statutul neoficial de colonie nu pare să deranjeze clasa politică românească, singura ei grijă fiind propria bunăstare. Orice partid sau coaliție ajunsă la guvernare nu poate juca decât rolul vătafului, degeaba își face planuri și strategii de dezvoltare, nemaiavând pârghii și resurse să le pună în practică. Stăpânul de drept al României face ce dorește, nu întâmpină nici cea mai mică rezistență din partea clasei politice actuale române. Dacă voi observa la vreun partid sau coaliție intenția de a începe lupta de eliberare de sub jugul colonialiștilor moderni prin planuri și strategii de redobândire măcar a celor trei piloni ce definesc un stat național independent (exploatarea resurselor naturale, distribuțiile de energie și băncile) atunci voi mai merge la vot, altminteri mi se pare un gest inutil.
21 Sep, 09:17 CULOARUL PRESEI
buzoian a comentat pentru articolul În aşteptarea codului portocaliu / Şefii Inspectoratului Şcolar nici nu s-au sinchisit să participe la şedinţa unde se putea decide închiderea şcolilor:
Geta Burducea este intrata demult pe CULOARUL PRESEI! ACESTEI PRESE BUZOIENE S.R.I-ste! Deranjeaza tare sistemul securist de se urla asa de tare impotriva ei? Nu vi se pare ca jigniti inteligenta cititorilor, atatia cat or mai fi ei in mod real? ACEST articol era scris deja! Fie ca scolile au avut program normal (decizie foarte buna!), fie ca erau inchise, TOT RAU ERA!
Google PageRank Checker