2017 este anul în care mai multe comune din judeţ au rămas fără primarii aleşi în urma scrutinurilor locale, unii din cauza unor dosare penale, alţii din cauza stării de incompatibilitate constatată la un moment dat de Agenţia Naţională de Integritate. Patru unităţi administrativ-teritoriale sunt conduse acum de viceprimari, însă adevărata putere o au administratorii publici, în fapt foştii primari care, lăsaţi fără mandat, au găsit rapid metoda de a rămâne la cârma administraţiei locale.

Este vorba despre Sorin Tănase, fostul primar de la Săgeata, despre Daniel Năstase, de la Verneşti, dar şi despre Laurenţiu Manea, de la Săpoca. Toţi trei sunt acum administratori publici în comunele pe care le-au condus ca primari, iar prin procesele deschise Instituţiei Prefectului blochează organizarea unor alegeri anticipate.

Un al patrulea primar care a rămas în primărie după ce mandatul i-a încetat înainte de termen este Andrei Fătu, de la Chiojdu. Acesta a cerut în instanţă anularea ordinului prefectului prin care s-a constatat anularea mandatului său în urma condamnării pentru fals în însrisuri. Curtea de Apel Ploieşti i-a res- pins în luna iunie, anul trecut, apelul la condamnarea pe fond pronunţată la Judecătoria Pătârlagele în luna aprilie în dosarul în care Fătu a fost judecat pentru conflict de interese şi fals în înscrisuri.

Cu două luni înainte, Andrei Sergiu Fătu a fost condamnat la un an şi şase luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni socotit de la data rămânerii definitive a acestei hotărâri. „În baza art. 253 indice 1 Cod penal din 1969 cu aplic art . 5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Fătu Andrei la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. In baza art. 290 C pen din 1969 cu aplic art .5 Cod penal , condamnă pe inculpatul Fătu Andrei la pedeapsa de 1 an închisoare. În baza art. 33 lit. a – 34 cod penal din 1969 , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare. În temeiul art.71 alin.(1) Cod Penal din 1969 cu aplic art. 5 C pen raportat la art.64 alin 1 lit. a) – teza a II – a şi lit. b) Cod Penal din 1969 cu aplic art. 5 C pen, interzice inculpatului dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe durata executării pedepsei. În temeiul art. 81 C. Pen din 1969 cu aplic art 5 C pen. suspendă condiţionat executarea pedepsei de 1 an și 6 luni închisoare. In temeiul art. 82 C. Pen din 1969 cu aplic art 5 C pen. stabileşte un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni socotit de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 si art. 84 C. Pen din 1969 cu aplic art 5 C pen şi anume: dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune, iar dacă până la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, instanţa dispune revocarea suspendării executării pedepsei afară de cazul când cel condamnat dovedeşte că nu a avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii. În temeiul art.71 alin.(5) Cod Penal din 1969 cu aplic art .5 C pen, suspendă executarea pedepselor accesorii. In baza art. 25.alin.3 c.p.pen desființează înscrisul falsificat – factura fiscală nr.0000001/23.07.2012 , furnizor fiind SC CONIFER PRODCOM SRL„, se menționează în sentința dată la Judecătoria Pătârlagele.

Andrei Fătu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru conflict de interese și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în martie 2016. În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut că Fătu, „la data de 23.07.2012, în calitate de primar al comunei Chiojdu, jud. Buzău, a luat decizia de a se plăti contravaloarea facturii emise de SC CONIFER PRODCOM SRL și a îndeplinit un act (semnarea ordi­nelor de plată) prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru SC CONIFER PROD-COM SRL, al cărui unic asociat și administrator este soția inculpatului. De asemenea, inculpatul Fătu Andrei Sergiu a întocmit factura nr. 0000001 din data de 23.07.2012, furnizor fiind SC CONIFER PROD SRL, pe care a semnat-o, deși nu avea nicio calitate la societatea comercială emitentă, factură pe care a folosit-o în vederea producerii unei consecințe juridice (plata sumei neachitate din valoarea totală a contractului încheiat între Primăria Chiojdu și SC CONIFER PRODCOM SRL)”

Reamintim că, în decembrie 2011, Andrei Fătu a contractat, prin firma sa, SC Conifer Prodcom SRL, lucrări de igienizare a islazului comunal Cătiaşu. Firma lui Andrei Fătu a început lucrarea şi ar fi finalizat-o după nici cinci luni. A mers la primarul în funcţie la acel moment să-i ceară să facă recepţia lucrării, dar acesta ar fi amânat-o. În iunie 2012, Fătu a fost ales primar. O lună mai târziu, în data de 23 iulie 2012, Andrei Fătu a semnat factura cu seria BZ FAS nr. 0000001, emisă de SC Conifer Prodcom pe numele Pri – măriei Chiojdu, în valoare de 66.860,80 lei. În aceeaşi zi, Fătu a semnat, în numele Primăriei Comunei Chiojdu, ordinul de plată nr. 242 în valoare de 62.897,76 lei, care este introdus la plată la Trezoreria operativă Pătârlagele cu explicaţia „CV. Factură 0001/23. 07.2012 lucrări păşuni Cătiaşu”. Diferenţa de aproape 4.000 de lei între suma facturată şi cea plătită efectiv de Primăria Chiojdu o reprezintă garanţia de bună execuţie a lucrării. La scurt timp de la trimiterea de către instanţă a sentinţei definitive, Prefectul a emis ordinul prin care Andrei Fătu era lăsat fără mandat. Decizia a fost contestată de acesta în luna iulie iar după numai patru luni, la Tribunalul Buzău i-a fost respinsă contestaţia. Fătu a atacat cu recurs soluţia instanţei iar acum judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti vor avea ultimul cuvânt.

Andrei Fătu nu a plecat însă din Primărie. El este acum consilier al viceprimarului care a primit tot prin ordin al prefectului atribuţii de primar până la organizarea unor alegeri parţiale.

Şi fostul primar din Verneşti Daniel Năstase a izbutit anul trecut să amâne organizarea alegerilor anticipate în comuna pe care a condus-o până în momentul în care Instituţia Prefectului a emis ordinul de încetare a mandatului său înainte de termen, după ce acesta a epuizat toate căile de atac ale deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-a declarat incompatibil. El a atacat în instanţă, pe 18 septembrie, ordinul prefectului care constata încetarea mandatului înainte de termen, la doar patru zile după ce Guvernul a emis o hotărâre care stabilea organizarea de alegeri anticipate de primar la Verneşti pe 5 noiembrie. Aceasta în condiţiile în care ordinul prefectului privind încetarea mandatului său era emis încă din data de 5 mai, iar în data de 3 iulie Prefectura dăduse aviz pentru încadrarea lui Năstase pe funcţia de administrator public. Contestaţia în instanţă a amânat, astfel, scrutinul, până la soluţionarea de către judecători a acţiunii lui Daniel Năstase. Cererea lui va a fost luată în discuţie la Tribunalul Buzău abia în data de 15 februarie 2018, iar următorul termen este 15 aprilie, dată până la care reclamantul şi Instituţia Prefectului Judeţului Buzău să răspundă la excepţiile invocate de Prefectul Judeţului Buzău.

Şi fostul primar de la Săgeata Sorin Tănase a aplicat aceeaşi tactică. El a depus la instanţă mai multe cereri de anulare sau suspendare a ordinului prefectului privind încetarea mandatului său înainte de termen ca urmare a incompatibilităţii constatate de ANI, dar şi un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la dosarul de incompatibilitate.

Şi comuna Săpoca este condusă de viceprimar în acest moment, dar administrată de fostul primar Iulian Manea, care a fost declarat şi el în conflict de interese şi a pierdut procesul cu ANI.

La Chiojdu, în schimb, situaţia este alta. Primarul ales la alegerile din 2016, Andrei Fătu, a fost condamnat definitiv întrun dosar de conflict de interese şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Recent, cel puţin trei dintre ei au făcut parte dintr-o delegaţie de aleşi locali invitată la Bruxelles de europarlamentarul Andi Cristea.

DISTRIBUIȚI
loading...