De la 1 iulie, inclusiv firmele înfiinţate înainte de iunie 2012 sunt obligate să aibă o analiză de risc la securitate fizică, pentru celelalte obliga­ţia existând deja în legislaţie. Acolo unde analiza lipseşte, autorităţile pot da amenzi între 10.000lei şi 20.000 de lei, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an în cazul proprietarului unui cabinet stomatologic, unde poliţiştii au aplicat amenda pentru lipsa analizei chiar cu ocazia raportării unei spargeri.

Obligaţia firmelor de a asigura paza bunurilor ori valorilor deţinute este inclusă în Legea nr. 333/2003, analiza de risc la securitate fizică fiind un document obligatoriu pentru toate firmele, indiferent de natura capitalului social.

Până la începutul acestei luni, realizarea acestei analize era obligatorie doar pentru societăţile înfiinţate începând cu 12 iunie 2012, cele care trebuie să aibă documentul chiar de la momentul începerii activităţii.

În schimb, companiile înfiinţate înainte de data amintită au avut mai mult timp la dispoziţie să facă rost de document. Concret, 1 iulie 2018 a fost termenul-limită de la care toate firmele trebuie să aibă realizată analiza de risc.

De altfel, lipsa analizei de risc la securitate fizică se poate sancţiona cu amenzi de până la 20.000 de lei, potrivit reglementărilor în vigoare la acest moment. Însă, de la caz la caz, necesităţile de asigurare a securităţii fizice pot fi mai multe, iar nerespectarea măsurilor care se impun, ca urmare a acestei analize, pot aduce amenzi suplimentare. Politiştii, jandarmii, precum şi primarii sau împuterniciţi ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă entităţile respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Recent, un medic stomatolog din Bucureşti a povestit cum a fost amendat de Poliţie cu 10.000 de lei pentru că a „favorizat infractorul prin neefectuarea analizei de risc la securitatea fizică a apartamentului”.

Concret, doctorul a notificat Poliţia după ce a semnalat o spargere în propriul cabinet stomatologic. Mai mult, acesta le-a pus poliţiştilor la dispoziţie, drept dovezi, imaginile surprinse de camerele de supraveghere, care confirmau practic furtul.

Potrivit aceleiaşi surse, cabinetul funcţionează din noiembrie 2012. Şi cum obligaţia realizării analizei de risc la securitate fizică revine tuturor societăţilor înfiinţate după momentul 12 iunie 2012, rezultă că poliţiştii au avut temeiul legal pentru amendarea antreprenorului.

Analiza de risc se face fie la structuri de specialitate, fie la experţi abilitaţi în domeniu (persoane fizice autorizate, firme). Costurile realizării unei analize de risc pornesc de la 400 de lei, însă acestea diferă în funcţie de mai mulţi factori, precum suprafaţa obiectivului ori complexitatea activităţii. Totodată, este bine de ştiut că analiza de risc este obligatorie chiar dacă există contract cu o firmă de pază.

DISTRIBUIȚI
loading...