Magistraţii Tribunalului Buzău au stricat calculele fostei judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, originară din comuna buzoiană Beceni, care a băgat în corzi decidenţii Prefecturii după ce a cerut daune imense că s-a întârziat timp de 26 de ani emiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafaţă de 5,44 ha de teren, deşi avea hotărâre judecătorească în acest sens din 1991.

Instanţa i-a admis în parte cererea privind acordarea de despăgubiri şi a decis obligarea Statului Român prin Ministerul Finanţelor la plata a 10.000 de euro reprezentând daune morale, din cele 70.000 de euro solicitate. Decizia nu este definitivă şi, cel mai probabil, va fi contestată de ambele părţi.

Între timp, procesul s-a mutat la Judecătoria Buzău unde trebuie să se decidă asupra cererii Comisiei judeţene de fond funciar Buzău de chemare în garanţie a Comisiei locale Beceni de fond funciar şi a OCPI Buzău, dar şi de obligare a Comisiei judeţene să emită ­tit­lu de proprietate pentru suprafaţa de 5,44 ha pe raza comunei Beceni, şi în consecinţă anularea titlului de proprietate pentru o suprafaţă mai mică decât se menţionează în hotărârea judecătorească din 1991.

În şedinţa Comisiei de Fond Funciar din 19 iulie 2017 a fost aprobată emiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafaţă de 5,32 hectare, însă Elena Cârcei, magistrat pensionat în 2015 prin decret prezidenţial, vrea anularea documentului şi emiterea unuia nou pentru întreaga suprafaţă de 5,44 hectare pentru care posedă o hotărâre judecătorească definitivă de aproape 27 de ani.

Elena Cârcei şi sora acesteia au dat în judecată Statul Român – prin Ministerul Finanţelor Publice şi Comisia Judeţeană Buzău de Fond Funciar-, în luna iunie a anului trecut, cerând despăgubiri de 70.000 de euro pentru un titlu de proprietate neemis timp de 26 de ani, deşi exista o hotărâre judecătorească în acest sens, la această sumă fiind luate în calcul penalităţile zilnice, între 100 şi 1.000 de lei, ceea ce înseamnă o sumă minimă de 200.000 de euro.

În vara anului trecut, prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, preciza că se teme că va pierde procesul, ceea ce înseamnă că aceasta ar fi putut fi obligată să plătească din buzunar suma colosală.

Cazul a fost luat în discuţie în şedinţa extraordinară din 19 iulie 2017 a Comisiei judeţene de Fond Funciar, spre finalul căreia prefectul Carmen Ichim, vizibil afectată de consecinţele pierderii procesului cu fosta judecătoare, a izbucnit în lacrimi.

Carmen Ichim a spus că ştia care este suma cerută ca despăgubire, nu şi că se cer penalităţi de până la 1.000 lei/ zi pentru cei 26 de ani de când trebuia emis titlul de proprietate.

Revoltată, Carmen Ichim crede că fostul magistrat ar fi lăsat intenţionat să treacă timpul astfel încât să poată obţine un avantaj patrimonial cât mai mare de la statul român, având în vedere că este vorba despre un judecător care a activat atât la Buzău, cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi care se pricepe, fiind doctor în Drept.

În data de 20 iulie 2017 a fost emis titlul de proprietate, dar pentru o suprafaţă de 5,32 hectare şi nu pentru 5,44 ha, motiv pentru care fosta judecătoare a emis noi pretenţii în cauză, cerând acum ­anu­larea titlului de proprietate emis în 19 iulie şi emiterea ­unu­ia nou pentru suprafaţa solicitată, de 5,44 ha. Nici reprezentanţii Prefecturii nu vor să răspundă singuri pentru neemiterea titlului de proprietate şi au chemat în garanţie a Comisiei Locale Beceni de fond funciar, dar şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. La sfârşitul anului trecut, la Tribunalul Buzău a fost disjuns capătul de cerere refe­ritor la obligarea Comisiei judetene de fond funciar Buzău la emiterea titlului de proprietate pentru suprafata de 5,44 ha teren pe raza comunei Beceni, împreună cu cererea de chemare în garanţie a Comisiei locale Beceni de fond funciar şi a OCPI Buzău, formulată de Comisia judeţeană de fond funciar şi cu excepţia nulităţii absolute a titlului de proprietate nr.109917/20.07.2017 invocată pe cale incidentală de către reclamante şi a declinat competenţa de soluţionare a acestor cereri în favoarea Judecătoriei Buzău.

„Nu spun că oamenii nu au avut dreptate. Titlurile trebuiau date şi chiar nu ştiu de ce nu au fost date. Mi se pare strigător la cer ca un magistrat să facă lucrurile astea. Să laşi o instituţie 25 de ani fără să îi spui nimic, mi  se pare că este un lucru făcut deliberat ca să obţii nişte bani. Am luat la cunoştinţă despre această hotărâre, îmi pare rău că din 1991 nu s-a eliberat titlul. Înţeleg că până în anul 2011 a refuzat punerea în posesie şi chiar am înţeles că în 2012 sunt nişte acte de donaţie care nu ştiu cum or fi fost făcute fără ­tit­lu de proprietate. Sunt surprinsă că un om care ştie ce vorbeşte cere asemenea penalităţi din 16 decembrie 1991. Cred că puteau să facă mai dinainte acţiunea, dar cred că intenţionat au lăsat să treacă o perioadă mare”, a spus prefectul Carmen Ichim.

Fost judecător la Judecătoria Buzău, la Tribunal şi apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 2000 până în 2015 când s-a pensionat, Elena Cîrcei, proprietara terenului pentru care trebuia emis titlul de proprietate încă din 1991, este doctor în drept comercial din 1995. Ea a absolvit cursurile Facultăţii de Drept Bucureşti cu media 10.

A candidat în 2007 pentru postul judecătorului român la CEDO, la expirarea primului mandat al lui Corneliu Bârsan. Candidatura ei a fost respinsă, iar Bârsan a fost reînvestit la CEDO. Înainte de a deveni judecător, Elena Cîrcei a practicat avocatura timp de cinci ani în cadrul Baroului Buzău. Ulterior, a intrat în magistratură, ca judecător la Judecătoria Buzău, unde a activat timp de şase ani, apoi la Tribunalul Buzău, de unde a fost promovată la Curtea Supremă. A candidat pentru funcţia de preşedinte al instanţei supreme, însă fără succes.

DISTRIBUIȚI
loading...