O nouă şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor SC Compania de Apă SA va avea loc, astăzi la prânz, la sediul Staţiei de Epurare, cu reconvocare pentru joi, la aceeaşi oră, când reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale care compun AGA operatorului judeţean de apă şi canalizare sunt chemaţi să voteze bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru anul în curs.

Şedinţa de astăzi nu va fi, cu siguranţă, una liniştită, atât timp cât acţionarul principal al Companiei de Apă, Municipiul Buzău (cu 75,68 la sută din acţiuni), şi-a mandatat repre­zentantul să voteze împotriva bugetului. De aceea, este de aşteptat ca prietenii directorului Ionel Tescaru din Adunarea Generală a Acţionarilor să facă tot posibilul să nu accepte la vot municipiul Buzău, să amâne şedinţa din lipsă de cvorum pentru joi, când adunarea devine statutară fără a se îndeplini condiţia prezenţei acţionarilor ce deţin jumătate din acţiuni. Şi, bineînţeles, să voteze bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei de Apă.

Scenariul de mai sus este foarte probabil, atât timp cât reprezentantul Judeţului Buzău, al doilea acţionar ca mărime după Municipiul Buzău, are mandat obţinut din partea deliberativului judeţean – controlat de preşedintele Petre Emanoil Neagu, unul dintre cei care îl sprijină pe directorul Tescaru – să voteze în favoarea adoptării bugetului de venituri şi cheltuieli.

De cealalată parte, Consiliul Local Buzău şi-a mandatat reprezentantul să voteze împo­triva bugetului de venituri şi cheltuieli al Companiei de Apă, invocând mai multe aspecte. Astfel, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat, luni, de către delibertivul municipiului, se arată că, în întocmirea respectuvului buget de venituri şi cheltuieli nu s-a ţinut cont de cele semnalate în decizia Camerei de Conturi emisă după ultimul control efectuat la Compania de Apă: virarea impozitului pe profit, a dividentelor şi redevenţelor cuvenite acţionarilor, plata către către unităţile administrativ-teritoriale Ulmeni, Cislău, Chi­ojdu, Săpoca, Cernăteşti şi Săruleşti a taxelor pe clădiri şi a majorărilor de întârziere afe­rente, precum şi reanalizarea contractului de asistenţă juridică încheiat cu firma de avocatură Horia Bora din Cluj. De asemenea, în ceea ce priveşte capitolul ,,Programul de investiţii, dotări şi sursele de finanţare” din bugetul de venituri şi cheltuieli, ,,municipaliatea, prin domnul primar, a solicitat companiei, în repetate rânduri (…) să fie prezentate soluţiile alternative pentru reţeaua de de canalizare şi apă uzată menajeră decât cea prezentată în material, precum şi analiza cost-beneficiu pentru soluţiile adoptate în studiul de fezabilitate. Până în acest moment, nu avem niciun răspuns. De asemenea (…) am solicitat informaţii despre proiectele aprobate care urmează să fie implementate. Nici acestei solicitări compania nu a dat niciun răspuns”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat, luni, de consilierii municipali. Mai mult, municipaliatea buzoiană cere introducerea, în indicatorii de performanţă ai serviciului, pe cel privind calitatea apei furnizate, se mai arată în acelaşi document.

 ,,În interesul cetăţenilor“. Al cetăţeanului Tescaru, poate  

Reamintim faptul că bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei de Apă a primit aviz favorabil din partea Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” la şedinţa din 19 februa­rie 2018, când primarul Constantin Toma a ridicat aceleaşi obiecţiuni la respectivul document, însă a fost singurul care a votat împotrivă, toţi ceilalţi primari din unităţile administrativ-teritoriale din judeţ din această structură asociativă votând aşa cum a dat tonul preşedintele Petre Emanoil Neagu, adică în favoarea acestui buget.

Toma a atras, atunci, atenţia asupra ilegalităţii unor ­preve­deri din bugetul de venituri şi cheltuieli propus pentru anul 2018 de Compania de Apă şi a spus că municipiul Buzău nu va fi de acord cu nicio investiţie în judeţ a operatorului de apă şi canalizare până când acesta nu va schimba cei aproape 35 de kilometri de conductă din azbociment, material cancerigen şi interzis în Uniunea Europeană: „Dragi colegi, nu mai aprobaţi, nu mai ridicaţi mâna automat, pentru că aprobaţi ceva care este împotriva legii (…) Vă mulţumesc, dragi colegi, mergeţi înainte (…) Punem în pericol oamenii, şi dumneavoastră votaţi pentru! Buzăul nu doreşte nicio investiţie în mediul rural, dacă nu se schimbă conducta de azbociment din Buzău (…) Primăria Buzău nu va participa la această investiţie, nu mă poate forţa nimeni, şi rămâneţi în ADI voi singuri. Este treaba voastră. Din 2020 ne retragem. Primăria Buzău are bani de investiţii, şi atunci vă spălaţi pe cap şi vă aprobaţi voi ce vreţi. Ruşine pentru acest vot!”, le-a spus Toma primarilor prezenţi la Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, care au votat în favoarea tuturor cerinţelor lui Tescaru.

De partea cealaltă, preşe­dintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, Petre Emanoil Neagu spunea, cu aceeaşi ocazie, că hotărârile luate pe 19 februarie sunt „perfect legale şi în interesul cetăţenilor”. Dacă în ceea ce priveşte partea de legalitate nu suntem în măsură să ne pronunţăm, am vrea să aflăm care este interesul cetăţenilor din Buzău – cu excepţia celui al cetăţeanului Ionel Tescaru – ca unul dintre criteriile de performanţă ale managementului Companiei de Apă să fie acela al creşterii procentului de pierderi, procent care, anul trecut s-a ridicat la 27,38 la sută, iar în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an se estimează a fi 30,04 la sută!

DISTRIBUIȚI
loading...

14 COMENTARII

 1. Domnule Bostan ,crezi ca toata lumea ESTE PROSTI , despre poezie sa spui Mneata unora ce nu stiu cum merge presa, dar sunt multi altii ce MUNCESTE in aceiasi bransa ca tine . SI EU TREC PE LA UNELE CASIERII ,PENTRU CA ASA STA TREABA SI TREBE SA HALIM SI NOI SI COPII NOSTRI , ASA CA TACI te rog frumos.

 2. Înțeleg reticența aprobării postării anterioare. Aveți un banner cu RER pe sait. Și colectarea deșeurilor este tot monopol. S-ar putea interpreta că îi protejați pe nemți. Ceea ce, după opinia mea, nu este departe de adevăr, în sensul că nu poți critica pe cineva care îți asigură continuitatea. Știu că este nevoie și de venituri ca să supraviețuiești. Mi-e greu să mă pun în pielea voastră. Nu vă cunosc bucătăria internă și n-am de unde să știu când apar conflicte de interese. Voi încerca să nu mă abat de la ideea de remunicipalizare.
  Nu sunt înregimentat politic, nici n-am de gând, nu fac parte din niciun ONG, n-am avut bursă Soros, n-am cont de feisbuc, sunt pe persoană fizică, vorba maestrului.
  Consider că încă nu este momentul să-mi declin identitatea, conduc o mică afacere și aș avea cam multe de pierdut.
  Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru posibilitatea pe care mi-o oferiți să promovez o idee în care cred.

 3. Înțeleg reticența aprobării postării anterioare. Aveți un banner cu RER pe sait. Și colectarea deșeurilor este tot monopol. S-ar putea interpreta că îi protejați pe nemți. Ceea ce, după opinia mea, nu este departe de adevăr, în sensul că nu poți critica pe cineva care îți asigură continuitatea. Știu că este nevoie și de venituri ca să supraviețuiești. Mi-e greu să mă pun în pielea voastră. Nu vă cunosc bucătăria internă și n-am de unde să știu când apar conflicte de interese. Voi încerca să nu mă abat de la ideea de remunicipalizare.
  Nu sunt înregimentat politic, nici n-am de gând, nu fac parte din niciun ONG, n-am avut bursă Soros, n-am cont de feisbuc, sunt pe persoană fizică, vorba maestrului.
  Consider că încă nu este momentul să-mi declin identitatea, conduc o mică afacere și aș avea cam multe de pierdut.
  Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru posibilitatea pe care mi-o oferiți să promovez o idee în care cred.

 4. 1.Domnule Călin Bostan, ca jurnalist cu experiență, nu vă stă bine să acordați, unor atacuri nefondate, atributele genului liric. De unde atâta poezie într-o simplă nerozie? 2. În toată lumea civilizată, serviciile publice vitale: apă, energie electrică, gaz natural, elemente de maximă importanță pentru siguranța cetățeanului, și siguranța națională în general sunt asigurate prin unități ale administrației locale. Din acest motiv, Ungaria vecină a naționalizat toate serviciile publice. Premierul Viktor Orban a motivat acțiunea astfel: „Nu este permis ca în casa maghiarului să aprindă sau să stingă becul când vrea și cum vrea o firmă străină. La fel și cu robinetul de apă sau gaze.” Pe același principiu ar trebui ca populația României să ceară conducătorilor responsabilitatea statului asupra calității serviciilor publice de primă necesitate.3. Pixelul albastru are perfectă dreptate. Compania de apă trebuie să revină în proprietatea și administrarea municipalității buzoiene. Prin referendum local! Adi și toți adepții ei să-și angajeze, nu 700 ci 7000 de nepoți, fii, neveste și cumnați dacă le dă mâna, dar nu pe spatele buzoienilor.

  • Intervin ca să fac o mică precizare. Orban nu a naționalizat nimic. Nici n-avea cum. Legislația comunitară este extrem de restrictivă. Orban a înființat, de la zero, o companie națională care se ocupă de administrarea utilităților publice, și ce este extrem de important, pe principiul non-profitului. Cetățeanul maghiar poate opta pentru furnizorul compania națională sau pentru oricare operator străin prezent pe piața maghiară (cam toți care sunt și pe la noi). Evident că ungurii nu-s proști și au optat, acolo unde este prezentă, pentru compania națională. Peste ceva ani de zile când va avea acoperire națională, probabil, toți cetățenii maghiari vor opta pentru compania națională, scoțând natural de pe piață șacalii străini.

 5. M-am hotărât să reiau campania de promovare a ideii de remunicipalizare (remunicipalisation.org). Nu este normal ca o firmă privată (autohtonă sau străină) să administreze utilități publice monopol. Exemplul reprezentativ îl avem la noi acasă. Dacă energia electrică poate fi livrată pe același cablu de diverși operatori și are sens ideea de competiție, la apă și canal nu merge pentru că este monopol. Nicio localitate de pe glob nu are două sau mai multe rețele de apă și canalizare. Motivele sunt simplu de dedus. Mă gândesc să fac și un material mai amplu, să solicit o audiență la domnul primar Toma și să-i prezint ce oportunitate fantastică pentru beneficiarii de lichid vital ar fi părăsirea asociației ADI 2008 și administrarea distribuției de apă de o societate din subordinea Consiliului Local, deci de beneficiari, prin intermediul reprezentanților acestora, pe principiul non-profitului. Exemplu avem de la vecinii noștrii din Ungaria, care au îndrăznit și mai mult, înființând o societate NAȚIONALĂ de administrare a utilităților publice pe principiul non-profitului (enksz.hu). Momentan, pentru energie electrică, gaze naturale și termoficare. Pentru apă n-a fost nevoie pentru că au hușuit-o repede pe Suez, sora Veoliei.

 6. Toma dovedește pe zi ce trece că este bine intenționat. Pentru buzoieni, ideal ar fi ca UAT Buzău să părăsească mizeria de ADI2008 oricâte costuri ar însemna acest lucru. Pierderile ar fi recuperate incredibil de repede dacă UAT Buzău și-ar administra singură distribuția de apă.

 7. La tescaru lucrezi mai baiatule?si neagu are acelasi interes sa aiba fie-sa de lucru
  JOS NEPOTISMUL Ê SÂTELE BUZOIENILOR

 8. atata timp cat publicatia/trustul dvs primeste bani lunar de la Toma este normal sa ii faceti jocurile in presa locala, si sa aruncati cu noroi in adversarii sai politici pentru a fi discreditati prin orice metoda. In aceste conditii este mai mult decat evident ca nu putem vorbi de impartialitate, totul este in favoarea actualului primar, pentru a-i creste cota de piata in fata electoratului, in ideea de a-si pregati urmatorul mandat la Palatul Comunal. Nu stiu daca e tocmai normal ca din banii publici sa fie platita presa locala, si nu pentru altceva decat pt a lauda edilul sef, si nu cred ca acei bani chiar nu isi gaseau utilitatea in alta parte.

  • Faci și tu ca Orban cu Zamfir! Nu este permis ca un liberal să fie susținut în inițiative legislative de pesediști !!??
   Care adversari politici? Toți sunt în PSD.
   Trece el timpul și ca mâine se face 2020. Tare mi-ar plăcea ca Toma să nu mai amenințe și să treacă efectiv la Buzexit. Să iasă din ADI2008 precum a făcut-o și Tirizică cu UAT Unguriu.

  • Stimate domnule,
   Contractele pe care publicațiile buzoiene, printre care și OPINIA, le au cu autoritățile publice locale se referă strict la publicarea de anunțuri de utilitate publică, precum convocări ale deliberativelor, transparență decizională etc.
   Restul afirmațiilor dumneavoastră sunt poezie.

  • De blamat ar fi dacă OPINIA ar face publicitate Companiei de Apă Buzău S.A. contra cost.
   Distribuția de apă este monopol, deci nu există concurență, deci nu are logică publicitatea.
   Respectiva publicitate n-ar fi altceva decât „taxă de protecție”, adică să nu apară în publicația respectivă informații care ar prejudicia imaginea companiei.
   Exact ceea ce face Veolia la principalele televiziuni de știri.

Comments are closed.